Hrana i vino Saveti

Sokovi od voća i povrća i njihova važnost u procesu pokretanja autofagije

Za pripremu teksta o sokovima voća i povrća i njihovom blagotvornom dejstvu, naišli smo na knjigu čija tema je gladovanje uz sokove. Neobična tema, rekli bismo možda i nezahvalna jer znamo i sami – čim se spomene “gladovanje”, otpor je sigurno prva misao u našoj glavi.

Knjiga se zove “Gladovanje uz sokove” (originalni naziv“How to keep slim, healthy & young with juice fasting“, 1971. Na području Jugoslavije objavljena u Zagrebu 1983.). Njen autor je tada poznati stručnjak za biološku medicinu, ishranu, neuropatiju dr Paavo O. Airola. Knjiga je osamdesetih godina XX veka izazvala pažnju javnosti i doktorskih udruženja. Njegova metoda gladovanja sokovima umesto vodom je bila nešto novo. Interesantan je stil kojim je knjiga napisana. Prilično je jasan tekst, pristupačan širokoj čitalačkoj publici, uz praktična uputstva koja su, verujem, tada veoma pomogla prosečnom čitaocu da se samostalno upusti u poduhvat gladovanja.

Kratko o metabolizmu

Metabolizam je, u sasvim kratkim crtama – proces koji se stalno ponavlja i vrti u krug: snabdevanje ćelija kiseonikom i hranljivim materijama u kojima se iskoristi potrebno, a eliminišu nepotrebne materije i elementi. Kada se desi nedostatak nutrijenata ili usled nekretanja, usporenog metabolizma, naše ćelije počinju propadati. 

U bilo kom životnom dobu može doći do nedovoljne eliminacije otrovnih materija, nekad je to opstipacija, nekad bolest. Vitalni životni procesi zahtevaju ravnotežu u procesu ćelijskog propadanja i njene zamene. A samo brza i delotvorna eliminacija mrtvih ćelija podstiče stvaranje i rast novih. Danas je u ponudi more saveta o podmalađivanju organizma. Treba se snaći i odabrati prave, koje odgovaraju vašem organizmu, potrebama i navikama.

Kanadski endokrinolog i fiziolog Hasn Selie (Hans Selye, 1907-1982.) davnih dana je zapisao: “Život, biološki lanac koji drži naše delove tela zajedno, jak je samo toliko kao naša najslabija životna spona”. 

Mi smo toliko mladi ili stari koliko su to i naše najmanje životne spone – ćelije u organizmu. Starenje počinje kada se regeneracija ćelija i njihova izgradnja usporavaju. Zašto se usporavaju? Zato što se nakupljaju otpadne materije u tkivima koje štetno deluju na ishranu ćelija. 

O gladovanju 

Post je, doktori i nutricionisti pišu o tome – najučinkovitiji način za pokretanje autofagije. Periodično pročišćavanje svih funkcija tela je važno i potrebno. Suprotno uobičajenom verovanju, mi ne postajemo iscrpljeni i slabi, nasuprot: posle povremenog uzdržavanja od hrane (ili gladovanja sokovima) naše telo je jače jer se vitalni organi podmlađuju, uključujući funkciju svih važnih endokrinih žlezda koje imaju izuzetnu ulogu u funkcionisanju celokupnog organizma. 

Gladovanje je samo ekstremnija mera čišćenja organizma i nije preporučljiva svakom čoveku. Naš tekst je informativan i donosi samo prikaz knjige koja je jedno vreme i u Americi bila veoma čitana i predmet mnogih diskusija na temu ishrane. „Povremeno gladovanje“, tvrdi se u knjizi, „itekako vas može održati vitkim, zdravim i mladim.“

Pročitajte i šta Milan Strongman ima da kaže o autofagiji. Ako vas interesuje autofagija, još korisnih informacija o njoj, ali i preporuke literature vezane za fenomen gladovanja možete dobiti ako pogledate video ispod: 

Kako se može postići efikasno delovanje ovom metodom? 

Sledi odgovor profesora Airole: “Za vreme produženog gladovanja, posle prva dva, tri dana, vaše telo će živeti na sopstvenim supstancima. Kad organizam nema potrebnu ishranu, naročito proteine i masti, ono će izgoreti vlastita tkiva u procesu autolize. Tajna izuzetne delotvornosti gladovanja je što telo prvo izgori bolesne, oštećene i stare ćelije.”

Gladovanje pomoću sokova je delotvoran način ozdravljenja i gubljenja suvišnih kilograma. U literaturi koja obrađuje teme ishrane i povezanim temama mogu se naći detaljni opisi metaboličkih procesa u vreme gladovanja, koga zanima može se time pozabaviti. 

Podsetimo, sagorevanje masti i proteina je složen mehanizam, a najbrži način da se pokrene čišćenje tih nezdravih kumulacija oštećenih tkiva i masnoće je kontrolisano gladovanje. 

U stručnim knjigama ćete naći termin “upravljanje otpacima” ili “izgaranje otpadaka iz ćelija”. Za vreme gladovanja, dok se stare ćelije i bolesna tkiva razgrađuju i izgaraju podstiče se i ubrzava izgradnja novih, zdravih ćelija. Naše telo samo pravi raspored i proteine koristi za razne procese na nivou ćelije. Aminokiseline, gradivne jedinice proteina ne propadaju već se oslobađaju iz razgrađenih ćelija i koriste ponovo u mladim ćelijma. 

U knjizi se inače stalno ponavlja umirujući ton i savetuje: “Ako nemate temeljno razumevanje u sve faze i pojedinosti gladovanja, probajte naći iskusnog lekara koji će nadzirati vaše gladovanje”. Danas bismo dodali da se možete obratiti i nutricionisti.

Naučna opravdanost gladovanja pomoću sokova  

U knjizi “Gladovanje uz sokove” opis metode temelji se na sledećim fiziološkim činjenicama:

 • sokovi svežeg voća i povrća i supa bogati su vitaminima, mineralima i enzimima
 • spomenuti vitalni elementi veoma se lako asimiluju neposredno u krvotok, ne opterećuju probavni sistem i ne narušavaju procese autolize 
 • sokovi snabdevaju organizam alkalnim viškom što je od izuzetne važnosti za kiselo-baznu ravnotežu u krvi i tkivima tela
 • minerali iz supe pomažu u stvaranju biohemijske i mineralne ravnoteže u tkivu i ćelijama.

Šta se nalazi u presnim sokovima?

 • Vitamin A se javlja kao provitamin karotin koji se u organizmu pretvara u vitamin A. Nalazi se pretežno u šargarepi, spanaću, kupusu, celeru, paprici. Apsorpcija je bolja ako se sokovima ovog povrća dodaju susamove semenke.
 • Vitamin B1 nalazi se u grejpfrutu, cvekli, maslačku, šargarepi
 • Vitamin B2 u peršunu, celeru, kelju, spanaću
 • Vitamin B6 u kruškama, karfiolu, jagodama, pomorandži
 • Vitamin C u citrusima, zelenoj paprici, kelju, kupusu, peršunu
 • Vitamin K u kupusu i spanaću
 • Vitamin E u hladno ceđenim uljima
 • Biotin u zelenoj salati, grepfrutu, karfiolu
 • Folna kiselina u krompirima, pomorandži, šargarepi, peršunu.

Za koje bolesti i poremećaje se savetuje gladovanje sokovima? 

Gojaznost, zato što daje zadovoljavajuće rezultate, posebno: sokovi od celera, salate, limuna, grejpfruta, ananasa. Do tri nedelje je neka prosečna dužina trajanja gladovanja. Reumatska oboljenja dobro reaguju na terapiju sokovima: alkalno delovanje presnih sokova otapa nakupljenje taloge oko zglobova. Ako je od doktora preporuka treba je kombinovati sa masažom i hidroterapijom. Naravno, deformiteti i neka ozbiljna oštećenja zglobova ne mogu se ispraviti, ali se mogu poboljšati sokom od šargarepe, celera, krompira i peršuna. Vitamin C je neophodan, ali citrusi se smeju uzimati umereno. Supe od povrća takođe.

Bolesti bubrega presnim sokovima od male količine rena, salate potočarke ili lišća breze se mogu dodati soku od šargarepe i celera. Limunov sok otapa kamenac mokraćne kiseline u mokraćnoj bešici. 

Za bolesti kože dobri su sokovi od ribizle, crvenog grožđa, cvekle i spanaća. Takođe, sok od krastavca bilo da se pije ili kao maska kod raznih kožnih bolesti. 

Kod slabosti živaca i nesanice preporučuju se sokovi od jabuke, šargarepe, pomorandže i celera. Neprijatan zadah eliminišu bogati sokovi salate potočarke, spanaća, peršuna, lišća repe zajedno sa celerom i šargarepom su odlični u lečenju halitoze.

Nemoguće je nabrojati u jednom tekstu sve bolesti i činjenice o složenoj temi kao što je terapija sokovima. Kod ozbiljnih oboljenja kao što su dijabetes i sva akutna oboljenja obavezno je pitati lekara za savet! Naravno, ne treba ništa preduzimati na svoju ruku i ako imate neki manje rizičan zdravstveni problem. 

Ako vam je cilj da podstaknete autofagiju, učinite korak ka promeni u ishrani ili na određeno vreme, uzimajte sokove i supe. Svaki će se čovek osećati drugačije u postupku gladovanja sokovima. I to zavisi od mnogih činilaca, ali prvenstveno od mentalnog sastava – snaga volje i odlučnost su jako važni. Treba izbegavati i gledati tešku hranu, slatkiše i jačati svoju volju i odlučan stav. Ako ste u društvu za stolom i pred vas je izložen veliki izbor hrane, iskušenje je veliko. Za one koji ne mogu sami kod kuće, gladovanje je lakše sprovesti u nekoj banji, u grupnom odmaralištu gde niste sami i gde ste pod istim načinom čišćenja organizma. Nazovite je terapija “tekućom dijetom”, stoje saveti u knjizi “Gladovanje uz sokove”.

Recepti za sokove od voća i povrća

Voće sadrži tri grupe materija od biološke vrednosti za organizam i za čovekovo zdravlje: voćne šećere, vitamine i mineralne materije. Podsetimo, fruktoza je monosaharid i deluje kao energetski napitak, vitamin C je najvažniji vitamin i tvrdi se da ga najviše ima u jagodama, ribizli, šipurku i on ima veliku ulogu o odbrani od infekcija i prehlade.

Najčešće koristimo bistri sok (koji se filtrira), mutni (dobija se ceđenjem voća i ne filtrira se) i kašasti sok (sadrži i mesnati deo ploda pored soka).

Sok od kajsija sadrži najviše ugljenih hidrata, šećera, belančevina i malo masti. Od kiselina kajsije sadrže limunsku, jabučnu i vinsku. Od vitamina u soku od kajsije ima provitamina A, vitamina B1,B2, B6,C i biljnih vlakana. Mineralne materije u ovom mirišljavom voću su kalijum, kalcijum, gvožđe, magnezijum. Sok od kajsije je jako prijatan pa ga ljudi uglavnom rado piju i leti često koriste. Umiruje živce te se uvek preporučuje za svaki dan, ali je odličan i za želudačni sistem.

Sok od kruške je sočan i ukusan. Obiluje šećerom i mineralnim materijama (gvožđe, fosfor i kalcijum). Kvalitet soka od kruške zavisi od njene vrste, ali u svakom slučaju odličan je protiv zatvora, zamora, preporučuje se osobama koje imaju osetljivu jetru i kod povišenog krvnog pritiska.

Sok od kupine. Ovaj osvežavajući napitak pun je pektina i voćnog šećera, a što se tiče C vitamina: u sto grama ovog svežeg voća ima 25 mg, tako da je to jedna trećina potrebnog C vitamina na dnevnom nivou! Sadrži i vitamine A i B, a od mineralnih materija kalijum, kalcijum i gvožđe. Sok od kupina ima blagotvorna dejstva kod asimilacije gvožđa u krvi i povoljno utiče na rad jetre. Sok od kupine bi možda najviše trebalo da uzimaju deca do puberteta, trudnice i žene u klimaksu. Malokrvna deca bi trebalo da popiju pre obroka po čašu svežeg soka od kupine. Kupina ima alkohola i jabučne kiseline i tanina. Kao sušen plod koristi se u olakšavanju iskašljavanja i olakšava znojenje. 

Neka od mogućih dobrih uloga kupine su da pospešuje funkciju jetre i žuči, smanjuje šećer u krvi i sprečava malokrvnost. Mnogo detalja će se još o sjajnom delovanju kupine otkriti u budućnosti.

Sok od limuna je odličan ne samo kao sok već kao začin uz masna jela, pohovano meso i ribu. Zbog osvežavajućeg mirisa, ali i zbog svog dijetetske vrednosti, odličan je tokom cele godine za napitke, sosove, uz ribu i u umacima i sosovima. Neke studije su dokazale da je fosfor iz limuna dobar za živce, kalijum osvežava rad srca i bubrega. Sok od jednog limuna daje 13 mg vitamina C, što je četvrtina dnevnih potreba za ovim vitaminom. Od minerala ima kalijuma i nešto manje gvožđa i fosfora. Sok od limuna se koristi za olakšavanje sledećih tegoba: kod promuklosti, reume, visokog krvnog pritiska, šećerne bolesti, za bolje varenje i smanjuje količinu kiselosti u organizmu, protiv nesanice, povraćanja.

Sok od zovinog cveta pripremljen u kući potapanjem cvetova u slatku prokuvanu vodu sa sokom od limuna ima jako umirujuća dejstva i blagotvoran je za celo telo. Onu blagu aromu cvetu daju eterična ulja, a u njemu se još nalaze i flavonoidi, organske kiseline, mineralne soli, između ostalih sastojaka. Čaj od zove i sok korisni su kod velikog kašlja, za ispiranje usta, kod preznojavanja. 

Što se tiče povrća, pored celera, cvekle, kupusa, tikvice možda najčešće treba spremati sok od paradajza i to tokom cele godine. Ima malu energetsku vrednost i pregršt odličnih sastojaka u sebi: magnezijuma oko 20 gr, kalijuma 250 gr, značajnu količinu C vitamina (čak 25 gr), zatim organske kiseline, pektin, belančevine, oligoelemente , ugljene hidrate. Svi ovi sastojci izuzetno dobro telu pomažu u ovim slučajevima: poboljšava cirkulaciju krvi, podstiče lučenje sokova za varenje, za bolje pražnjenje creva, protiv anemije; zbog visokog sadržaja kalijuma on je i diuretik pa olakšava izlučivanje viška vode iz organizma, protiv kamena u bubregu i žučnoj kesi. 

Sok od šargarepe je odličan i kao lek i kao hrana. Naime, najpoznatiji je po bogatom učinku vitamina A koji se u telu pretvara u aktivni vitamin A. Najkorisnija je presna, kad se gricka. Sirov sok od šargarepe odličan za razna oboljenja i tegobe: kod gihta, kod šećerne bolesti, kod sprečavanja zatvora, snižava holesterol u krvi, protiv upale krajnika. Koristite ove biološki vredne sastojke šargarepe kad god možete.

 [izvor recepata: časopis „Ishrana, fizička aktivnost i zdravlje : časopis Udruženja za zaštitu dijabetičara Crne Gore“, Podgorica, br. 39/40 (1997.) ]

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: