Saveti

Prvi put na krstarenju: evo kako da se pripremite

Ako ste upravo odabrali da po prvi put u vašem životu odmor provedete na nekom kruzeru, verovatno se pitate kako da se pripremite da biste nakon ukrcavanja mogli da se u potpunosti prepustite uživanju krstareći svetskim morima. 

Krstarenja predstavljaju jedinstveno iskustvo za svakog turistu i hedonistu, a zapravo vam je potrebno mnogo manje pripreme nego kada je u pitanju odmor u turističkim mestima i klasično letovanje. Ne morate da tragate za najboljim restoranima ili da smišljate načine kako da zabavite decu ukoliko je u pitanju porodično putovanje. Sve što vam je potrebno imaćete na brodu. 

Ipak, kada planirate krstarenje luksuznim kruzerima odabir rute je samo početak. Svako krstarenje, a pogotovo ako plovite po prvi put, je specifično i drugačije iskustvo, pa shodno tome zahteva i posebnu pripremu, od pakovanja drugačije garderobe, do informisanja o tome kako da sprečite morsku bolest na krstarenju. Međutim, ta priprema će vam itekako koristiti, a podrazumeva uglavnom jednostavne korake.  

#1 Napravite listu neophodnih stvari

Prvi korak svakako je kreiranje liste stvari koje će vam biti potrebne za ovo neobično putovanje. Što pre počete sa pripremama za krstarenje i napravite vašu listu, to ćete manje biti pod stresom.

Osim toga, verovatno ćete se do dana polaska na odmor prisetiti još nekih stvari koje treba da ponesete, pa listu možete dopuniti. Upravo to što ne možete da se odjednom prisetite svega što vam je potrebno predstavlja jedan od razloga zašto sa pravljenjem liste treba početi što pre

Potrudite se da lista bude što detaljnija. Na primer, nemojte napisati samo „sredstva za higijenu“, nego zabeležite redom sve što treba da ponesete – četkicu i pastu za zube, šampon, razne kreme, brijače i tako dalje. Na taj način, izbeći ćete neprijatnosti koje mogu da nastanu ako zaboravite da ponesete bilo koji proizvod namenjen ličnoj higijeni a koji teško možete da nabavite na brodu. 

Da bi bila preglednija, listu možete podeliti na više delova, prema vrsti predmeta koje želite da ponesete sa sobom. Ako vam je tako lakše, možete je podeliti i na vreme pakovanja odnosno stvari koje možete spakovati nedelju dana unapred, par dana pred krstarenje i na sam dan polaska. Na dan putovanja, proverite pasoše i spakujte sredstva za ličnu higijenu jer će vam ona i do tada verovatno biti svakodnevno potrebna kod kuće.

#2 Uverite se da su vaše putne isprave važeće

Kada je u pitanju Evropa, neće vam biti potrebna viza kako biste išli u bilo koju zemlju osim ako putujete u Englesku ili Republiku Irsku. Međutim, nemojte zaboraviti da proverite do kad su vaši pasoši važeći. 

Za prelazak granice većine zemalja morate imati pasoš čiji rok važenja nakon ulaska u željenu državu mora biti još najmanje 3 ili 6 meseci. Drugim rečima, neće vam biti dozvoljen ulazak u pojedine zemlje ako pasoš ističe za, na primer, mesec dana.

#3 Isplanirajte izlete dok je kruzer usidren

Obavezno sprovedite malo istraživanje destinacija koje možete posetiti tokom krstarenja. Putem interneta pronađite koje specifične sadržaje nude luke u kojima ćete se usidriti, koje su najveće atrakcije, kakvi lokalni specijaliteti se nude u restoranima i kakvi su lokalni običaji.  

Tako na primer, ako za krstarenje odaberete Mediteran i pravite mediteransku rutu, na internetu pretražite znamenitosti gradova poput Đenove, Marselja, Barselone, Tunisa, Palerma ili Napulja. 

U Đenovi možete posetiti Kraljevsku i Duždevu palatu ili kuću Kristifora Kolumba, a u Marselju baziliku Notre Dame de la Garde ili palatu Longchamp. Barselona će vam ponuditi građevinska remek-dela velikog katalonskog arhitekte Antonija Gaudija i Pikasov muzej, u Tunisu možete videti ruševine drevne Kartagine i prošetati ulicom koja nosi naziv Jugoslavija. Na kraju ponovo Italija. U Palermu možete prošetati do zamka Zisa dok vam za Napulj predlažemo da obavezno na jednom od trgova popijte poznatu napuljsku kafu koja je simbol ovog grada, ali i da posetite Pompeju, Kraljevsku palatu ili najstariju operu u Evropi.

 #4 Upoznajte svoj kruzer

Ako ste prvi put na krstarenju dobro bi bilo da na internetu istražite šta sve nudi vaš kruzer. Naravno, u agenciji preko koje putujete daće vam najvažnije informacije i upoznati vas sa najvažnijim detaljima o kruzeru, ali svakako neće zalaziti u detalje. Zato je dobra praksa da na web stranici agencije pronađete plan ili bar fotografije kruzera kojim ćete krstariti.

Pokušajte da unapred saznate gde se u brodu nalaze bar, salon, restoran, wellness centar, zabavni sadržaji poput bazena, bioskopa ili bilo čega drugog što smatrate da može biti predmet vašeg interesovanja tokom plovidbe. U danima dok plovite otvorenim morem, zavisno od ponude koju kruzer ima, možete usavršiti svoju veštinu igranja golfa, plesa ili odbojke u bazenu. Takođe, bilo bi dobro da unapred znate gde se na brodu tačno nalazi ambulanta za prvu medicinsku pomoć. 

#5 Isplanirajte budžet

Čak i da uplatite all inclusive varijantu za krstarenje, trebalo bi da ponesete nešto gotovine sa sobom. Verovatno ćete poželeti da posetite neke muzeje ili znamenitosti u lukama u kojima pristaju kruzeri, pa će vam za njihovu posetu biti potrebno da platite ulaznice. Takođe, kupićete i neke suvenire koji će vas podsećati na vaše prvo krstarenje. 

Sa druge strane, u većini kruzera postoje i restorani visokog ranga čije usluge ne ulaze u cenu krstarenja i u kojima ako želite da odsednete morate dodatno platiti. Međutim, čak i kada želite da platite, često će sva mesta biti popunjena. Zato ukoliko želite da probate neke od specijaliteta u ovim restoranima, naš je savet da na vreme, još pre početka samog krstarenja, rezervišete mesto.

#6 Ponesite putnu apoteku

Ako bolujete od neke hronične bolesti, obavezno spakujte dovoljno lekova kako biste imali terapiju za čitavo putovanje. Na svakom od kruzera postoji medicinski centar odnosno ambulanta sa dežurnim lekarom koji vam je dostupan 24/7. Međutim, nema garancije da će i lekovi koje koristite i koji vam pomažu biti uvek dostupni. Zato je bolje sprečiti nego lečiti. 

Lekovi protiv mučnine i glavobolje su obavezni, pored onih koje redovno koristite (ako već imate prepisanu terapiju). Isto tako, s obzirom da obilazite tople krajeve i da ste konstantno izloženi sunčevim zracima, ne zaboravite da ponesete i kreme za lice i telo koje će vas zaštiti od uv zračenja. Balzam za usne i naočare za sunce su takođe dobra opcija.

#7 Koju garderobu spakovati?

Uglavnom je izbor garderobe što se tiče samog boravka na brodu neobavezan. Međutim, pojedini kruzeri u svojim specijalnim restoranima za večeru imaju određen kodeks oblačenja, koji ćete morati da ispoštujete ako želite da koristite njihove usluge. Zato je najbolje da pre polaska na krstarenje, ukoliko želite da večerate u specijalizovanim restoranima, proverite njihov kodeks oblačenja.

Kada je u pitanju samo krstarenje, dobro bi bilo da ispratite vremensku prognozu za luke u kojima ćete se iskrcati. Obično se krstarenja vezuju za leto, međutim i tada u vreme kada se iskrcavate u pojedinim gradovima može biti kišovito i hladnjikavo. Zato je dobro da ponesete letnju garderobu, ali i par komada toplije odeće, poput debljih dukserica ili prolećnih jakni. Čak i ako želite da noć provedete na brodu i gledate u zvezde, imajte na umu činjenicu da na otvorenom moru može biti prilično hladno i da je dobro imati topliju garderobu. 

#8 Kupite zdravstveno osiguranje

Zdravstveno osiguranje je uvek mudra investicija kada idete na odmor van granica  zemlje. Tokom putovanja vam se mogu dogoditii razne neželjene situacije koje su vezane za zdravstvene probleme. Može vam pozliti ili se možete povrediti pa će vam biti neophodna medicinska intervencija. Kako ne biste platili visoku cenu za pregled lekara, uvek je dobra opcija da se osigurate za tih sedam, deset ili petnaest dana koliko traje vaše krstarenje. Ovo je generalno savet za sve vidove putovanja, ne samo kada je krstarenje u pitanju.

Štaviše, neke agencije ili posada na kruzeru pre samog ulaska na brod i početka krstarenja će vam osim rezervacije zatražiti i zdravstveno osiguranje. To je uslov koji ćete morati da ispunite. 

Ovi saveti za vaše prvo krstarenje će vam pomoći da se bolje pripremite i da iz  njega izvučete ono najbolje. Da vam u sećanju ostanu samo lepe uspomene. Letovanja su lepa, ali verujte nam da se nijedno letovanje ne može porediti sa onim koje provedete na kruzeru. Krstarenje je jedan poseban i potpuno drugačiji doživljaj. 

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: