Saveti

Neželjene situacije koje vam se mogu desiti na putovanju u inostranstvo

Putovanje u stranu zemlju i upoznavanje neverovatnih mesta sjajan je način da proširimo svoje horizonte. Svi volimo da strastveno prepričavamo prijateljima nezaboravne momente sa putovanja i opisujemo interesantne lokacije koje smo obišli. Međutim, ponekad nam i najlepša prostranstva mogu ostati u ružnom sećanju. 

Zemljotres, pljačka, trovanje hranom – podrazumeva se da se nikome ove i slične neočekivane i neprijatne situacije ne nalaze na listi želja kada se spremaju za putovanje u inostranstvo. Nažalost, nekad stvari i te kako mogu poći po zlu. Od izgubljeno prtljaga i ukradenog pasoša, preko stomačnog virusa do ekstremnih situacija kao što su vulkanske erupcije – u stranoj zemlji mogu vas snaći mnoge nevolje. Premda su šanse za tako nešto veoma male, uvek je bolje biti spreman.

Ovo su samo neke od neprijatnosti koje vas na putovanju u inostranstvu mogu snaći – pročitajte kako ih možete izbeći i šta uraditi ako vam se neka od njih ipak desi.

Prirodne nepogode i katastrofe

Niko ne želi da mu godišnji odmor na Havajima prekine erupcija vulkana, zemljotres ili cunami. Ipak, neke poznate turističke destinacije su karakteristične po čestim nepogodama, pa i prirodnim katastrofama. Sa druge strane, na nekim odredištima nepogode nastaju iznenada, i tada ne postoji način da ih izbegnete. 

Priroda je nepredvidiva, pa se lako može desiti da nas iznenadi svojom ćudljivošću i snagom. No, čak i u situacijama kada je jasno da čovek nije jači od prirode, postoje koraci koji se mogu preduzeti tako da se šanse da se nešto loše dogodi svedu na minimum. 

Kako se možete osigurati od prirodnih katastrofa?

Ako planirate da posetite regiju koja je poznata po prirodnim katastrofama u određeno doba godine, kao što je to slučaj sa Indonezijom i sličnim egzotičnim destinacijama, pokušajte da izbegnete svoje putovanje u to vreme. Pratite vremensku prognozu i obavezno se raspitajte kakva je politika avio kompanije kod koje ste kupili kartu ili turističke agencije čiji ste aranžman odabrali u slučaju da zbog lošeg vremena ili najavljenih nepogoda ipak želite da odložite put. 

Kupovina putnog osiguranja takođe je jedan od načina da pokrijete eventualne finansijske gubitke koje možete pretrpeti zbog prirodne katastrofe.

Šta ako se nađete usred prirodne nepogode?

Ukoliko neočekivano proradi vulkan ili zemljotres odnosno poplava pogodi mesto u kome boravite pokušajte da ostanete što smireniji i strpljiviji, za početak. Ostanite u zatvorenom, osim u slučaju da je procenjeno da na tom mestu nije dovoljno bezbedno. Nije neuobičajeno da u ovakvim situacijama ništa ne funkcioniše normalno i ispravno. Saobraćaj, Internet, telefonske veze – sve se može poremetiti. Imajte na umu da niste samo vi pogođeni, stoga panika i nestrpljenje u tom haosu sasvim sigurno neće popraviti stvari. 

Ukoliko je moguće, potražite sklonište i pomoć za povratak kući u svojoj ambasadi ili se obratite lokalnoj policiji i Crvenom Krstu. Čim nađete funkcionalne komunikacione linije, obavezno se javite porodici i prijateljima. 

Bolest ili povreda

Blaga prehlada, trovanje hranom, gadna posekotina, uganuće noge ili ruke – svakom se može dogoditi da se u nekom trenutku razboli ili povredi na putovanju. Postoje situacije koje se mogu preduprediti, ali se nekada ovakve nezgode jednostavno dese. Neretko vas osnovne higijenske navike mogu sačuvati od bolesti. Dovoljno je da se odmorite, redovno pijete vodu, perete ruke i izbegavate dodirivanje lica prljavim rukama. 

Kako da se osigurate od bolesti i povreda?

Kupovina putnog osiguranja čija polisa pokriva bolničke troškove u inostranstvu pomoći će vam da mirne glave krenete na put. Spakujte putnu apoteku, uključujući flastere, zavoje i antibiotike po preporuci svog lekara. Vodite računa o tome gde jedete i šta jedete. Sasvim je sigurno da želite isprobati giros u Grčkoj ili takos u Meksiku, ali to ne znači da ga trebate kupiti na prvoj uličnoj tezgi. Kupujte flaširanu vodu, naročito u zemljama u kojima se to izričito preporučuje. Ukoliko idete na krstarenje, preduzmite neophodne korake da sprečite morsku bolest.

Slučajne nezgode nisu retkost na putovanjima. Možete se okliznuti na stepenicama bazena i povrediti ruku, nagaziti na morskog ježa ili doživeti bilo koju drugu nezgodu. U slučaju da se razbolite ili povredite, nekada će vam pomoć lekara biti neophodna. Nemojte odlagati posetu lokalnoj zdravstvenoj ustanovi samo zato što se bojite troškova. Čak i ako to vaše putno osiguranje ne pokriva – zdravlje je najpreče, zar ne?

Šta ako dođe do tragedije?

Nažalost, na putovanjima može doći i do tragičnih situacija. Ne želimo da mračimo, ali osim toga što su neverovatan stres i šok, povrede i bolesti sa smrtnim ishodom u inostranstvu mogu izazvati pravi administrativni haos. 

Ukoliko se nađete u situaciji da neko od vaših najmilijih premine na putovanju, morate obaviti određene papirološke formalnosti, te pripremiti odgovarajuću dokumentaciju da biste obezbedili siguran prevoz preminulog u vašu zemlju. Cena prevoza pokojnika iz inostranstva zavisi od zemlje u kojoj je nastupila smrt, odnosno od toga kolika je udaljenost od kuće. 

Osim toga, morate pribaviti lekarsku potvrdu o smrti. Porodica upućuje zahtev ambasadi za izdavanje sprovodnice (ovom prilikom dostavlja lekarsku potvrdu i pasoš preminulog) i angažuje prevoznika. Da ne bi došlo do dodatnih neprijatnosti i stresa, važno je raspitati se da li je transport pokojnika u skladu sa međunarodnim propisima.

Politički nemiri i demonstracije

Slično kao i u slučaju prirodnih katastrofa, mala je verovatnoća da možete predvideti ili sprečiti političke nemire u nekoj stranoj zemlji. Ipak, postoji nekoliko mera predostrožnosti koje možete preduzeti ako se pojavi problem ove prirode u gradu koji ste posetili.

Najpre, uradite malo istraživanje. Ako planirate putovanje u politički ne baš stabilnu zemlju, proverite blogove, medije i društvene mreže i čitajte iskustva ljudi koji već borave tamo. Pažljivo procenite situaciju, možda je pametnije da putovanje odložite za neka mirnija vremena ili da promenite odredište. 

Šta učiniti ako se nađete usred političkih nemira?

Ponekad čak ni iscrpno istraživanje ne može sprečiti neizbežno. Mnoge zemlje u svetu predstavljaju mesta na kojima do nemira i demonstracija može doći u svakom momentu, poput Sirije i Egipta. Ukoliko se dogodi da se nađete na ulici tokom demonstracija preporuka je da se ne uplićete i ne mešate. Kao turista u stranoj zemlji jednostavno ne možete poznavati dubinu niti ozbiljnost političke situacije. Pametnije je da izbegnete svaku mogućnost da se nađete u epicentru takvih zbivanja.

Obratite se za pomoć i podršku svojoj ambasadi i strpljivo sačekajte na povratak kući.

Pljačka

Biti opljačkan, nasamaren ili prevaren nije najprijatnija stvar na svetu, a naročito može biti nezgodno ako se nalazite daleko od kuće. Turisti su često na meti iskusnih lokalnih džeparoša i prevaranata, stoga nije naodmet uvek biti spreman i odvratiti potencijalne lopove.

Oprezno sa dragocenostima

Ne nosite previše dragocenosti sa sobom. Kada krećete u obilazak grada ili na plažu ponesite malu neophodnu količinu gotovine i ne nosite kreditne kartice ako to ne morate. Radije ih ostavite u hotelu, pod uslovom da u vašoj sobi postoji bezbedno mesto, kao što je sef. Ukoliko vam je potrebno nešto više novca, uvek možete podići na najbližem bankomatu i vratiti karticu u sobu.

Pokušajte da ne budete previše upadljivi. Ne ističite svoje dragocenosti poput lepog sata, prstena ili kvalitetne kamere. U principu, najbolje bi bilo kada ne bi bilo toliko očigledno da ste turista. Mape grada, ogromni ruksaci i torbe koje vučete sa sobom, jasno govore potencijalnim lopovima da ste laka meta.

Posebno budite oprezni u javnom prevozu. Ne spuštajte torbu sa laptopom, pasošem, fotoaparatom i novčanikom ispod ili iznad sedišta – držite je uz sebe. Drugim rečima, u svakoj prilici imajte svoje torbe na oku. Ne samo na aerodromu, autobuskoj i železničkoj stanici, već i dok se prijavljujete u hotel – uvek znajte gde vam je prtljag.

Upomoć, opljačkani ste!

Nažalost, čak i uz sve mere opreza, može se dogoditi da postanete žrtva domišljate pljačke. U tom slučaju, prvo što trebate uraditi jeste da prijavite krađu lokalnoj policiji. Može se dogoditi da je vaša prijava samo jedna od stotinu i da policija ne uradi ništa da vam pomogne, ali ipak radi svog mira podnesite taj zahtev. Ova prijava je važan dokument ukoliko želite da nadoknadite troškove ukradenog, ako to vaše putničko osiguranje pokriva.

U slučaju da vam je pored novca ukraden pasoš, u najhitnijem roku odite do najbliže ambasade. Administrativni proces može biti dug i naporan, ali dobićete nov pasoš neophodan za povratak kući. Možete se osloniti na pomoć ambasade ili konzulata i u otkazivanju ukradenih kreditnih kartica, takođe.

Za sam kraj, moramo da naglasimo da su šanse da vam se neka od ovih neprijatnosti dogodi na putovanju apsolutno minimalne i da nema razloga za brigu, samo za predostrožnost. Međutim, ako vam se nešto od navedenog ipak desi, možete se izvući iz situacije sa minimalnim posledicama samo ukoliko zadržite zdrav razum i smirenost. 

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: