Amerika

Havaji – Veliko Ostrvo

Havaji su jedina SAD članica koja se ne nalazi u Americi, a pripada Polineziji. U osnovi mali arhipelag kojeg čine 8 glavnih ostrva od kojih se u svakom smislu reči izdvaja Veliko ostrvo. Veliko Ostrvo, koje je obično sinonim za Havaje, nalazi se u severnom delu Tihog okeana. Ovo je najveće i najmlađe ostrvo na Havajima i zauzima gotovo dve trećine površine cele države.

Ostrvo je bogato vulkanima i ovde se susreću različiti prirodni elementi koje ovo ostvro čine tako posebnim. Bilo da želite da uživate u pretoploj vodi uz prijatni okeanski povetarac, da posmatrate vulkane, potoke lave ili bujne zelene džungle, ovo mesto je sinonim za luksuzni turizam najviše klase.

Ovo udaljeno američko ostrvo je prepoznatljivo po jedinstvenoj polinežanskoj kulturi stanovnika Havaja i njihovom specifičnom odnosu prema prirodi koji se uvek može osetiti. Stanovnici veruju da ovim područjem upravlja Pele – boginja vatre, vulkana i strasti. Legenda kaže da će boginja kazniti svakoga ko se usudi da ukrade nešto sa ostrva.

Istražite neverovatna prirodna bogatstva, izdvojte nekoliko dana da kolima obidjete Veliko ostrvo i uživate u njegovim lepotama. Sunčajte se na divnim plažama sa crnim vulkanskim peskom i isprobajte sportove na vodi. Oduševiće vas ronjenje u Kahalu parku gde možete videti Honu – zastićenu vrstu morskih kornjača specifičnu za Havaje. Park je deo mesta koje se naziva Kailua-Kona.

Kailua-Kona

Kailua-Kona je glavni turistički centar ispunjen hotelima, a poznato je kao i mesto gde je nekada letovala kraljevska porodica. Opustite se na suncu, okušajte u sportovima na vodi, probajte čuveno Kona pivo, ili havajski mleveni led sa aromatičnim sirupima, kupite suvenire i uzivajte u veličanstvenoj palati Hulihe.

Opustite se se na plaži Mauna Kea odakle mozete videti najvišu tačku ostrva – vrh vulkana Mauna Kea. Izdvojte dan da posetite spomen ploču čuvenom engleskom moreplovcu – kapetanu Džejmsu Kuku, koji je poginuo baš na tom mestu u Kealakekua zalivu. Posetite nacionalni park u mestu Honaunau koje je u dalekoj prošlosti služilo kao utočište za stanovnike.

Pogledajte kako su nekada izgledali kanui, kolibe i društvene igre. Prošetajte do svetog hrama gde su sahranjene havajske poglavice, a čiju grobnicu čuvaju drvene statue bogova. Izdvojte vreme da posetite i unutrašnji deo ostrva gde možete videti nacionalni park Havajski vulkani. Glavna atrakcija je Kilauea vulkan koji svake godine privlači posetioce sa svih strana sveta. Ako ste avanturističkog duha, možete izabrati neku od organizovanih tura i iz blizine posmatrati lavu koja brzo nestaje u plavom okeanu.

Veliki i moćni vulkani ovog neverovatnog ostrva pre više hiljada godina nisu uplašili moreplovce kada su prvi put zakoračili na Veliko ostrvo. Njegovo plodno zemljište savršeno je za nove početke.

Hilo je glavni grad ostrva. Zbog neslavne titule ,,najkišovitijeg grada u Sjedinjenim Državama“ nije doživeo pravi razvoj poput drugih mesta na ostrvu. Ipak, mnoge atrakcije mogu vam ulepšati boravak u ovoj tropskoj prestonici. Posetite brojne bašte i parkove. Uživajte u jedinom tropskom zoološkom vrtu u Americi!

Na severnoj kraju ostrva možete posmatrati prostrane šumske rezervate ovog bujnog dela ostrva, koje je i rodno mesto najčuvenijeg havajskog kralja – Kamahamehe Velikog, legendarnog kralja koji je ujednio havajska ostrva.

Posetite galerije u istorijskim i ruralnim lokacijama poput mesta Kapau i Havi. Na zapadnoj obali, posmatrajte sunce koje zaranja u Tihi okean poput velike vatrene kugle. Probajte cuveni koktel Mai Tai i nazdravite zivotu. Prepustite se nesebičnim darovima prirode ljudima, koji su savršeno spojeni na ovom magičnom ostrvu.

Tagovi

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: