Saveti

Kako da budete bezbedni u svom hotelu?

Savremeni hoteli u turističkim zonama širom sveta nude mnogo više od čistih i komfornih soba sa udobnim krevetima. Hotelijeri posvećuju puno pažnje raznim dodatnim sadržajima kako bi svojim gostima boravak učinili što prijatnijim i ispunjenijim, a jedan od najvećih fokusa jeste bezbednost gostiju, koja je danas u visoko kategorizovanim hotelima na izuzetnom nivou, i to velikim delom zahvaljujući modernim tehnologijama.

Na vratima hotelskih soba se ugrađuju elektronske brave, poboljšano je osvetljenje u hodnicima i na parkinzima, unapređeni su ventilacioni sistemi, kamere za video nadzor postavljaju se na ulazima, parkinzima, u hodnicima, na recepciji, a osoblje na recepcijama je angažovano 24 sata.

Saveti za vašu veću bezbednost u hotelu

Iako hoteli sve više ulažu u sigurnosne mere i opremu, i definitivno su uspeli da podignu bezbednost na viši nivo, važno je napomenuti da i gosti hotela imaju ličnu odgovornost da se brinu o sopstvenoj bezbednosti. Bilo da je u pitanju letovanje, zimovanje ili poslovno putovanje, lična bezbednost, kao i bezbednost vaših ličnih stvari i dokumenata su na vrhu liste prioriteta, koliko god da mislite da je hotel u kome ste odseli bezbedan.

Kada ste na odmoru, poslednja stvar o kojoj želite da razmišljate je bezbednost hotela. Ali kada se nakon posete neke poznate znamenitosti ili posle uspešnog važnog sastanka, vratite u hotelsku sobu i zateknete ispreturane stvari – taj događaj će baciti senku na vaše putovanje. A komplikacije mogu da budu i mnogo veće, ako su vam recimo ukradena lična dokumenata ili sav novac. Osim toga, dešava se, srećom vrlo retko, da je potrebna evakuacija objekta u kome ste odseli zbog nekog hitnog slučaja.

Naravno, sve ovo ne znači da treba da budete paranoični, ali u vašem je najboljem interesu da preduzmete nekoliko mera predostrožnosti kako biste se zaštitili od mogućih rizika kao što su krađa ili recimo požar. Pročitajte naših 7 saveta koji vam mogu pomoći da se osećate (i da budete) bezbedniji u hotelu u kome ste odseli.

#1 Rezervišite bezbedan hotel

Cena smeštaja i udaljenost hotela od mesta koja želite da posetite su često dva ključna faktora prilikom odabira smeštaja. Međutim, nemojte da zaboravite da se informišete o lokaciji hotela i okolini. Da li je hotel smešten u nekom kraju na dobrom glasu, u opasnom delu grada ili u nekom predgrađu? Da li je bezbedno kretati se noću u području gde je smešten hotel? Da li u blizini hotela postoji stanica policije?  Sve su ovo stvari o kojima je potrebno da se raspitate unapred.

Alati poput Google Maps ili MapQuest mogu vam pomoći da saznate više važnih informacija o samoj lokaciji na kojoj se nalazi hotel, a savetujemo vam da posetite i web platforme kao što je recimo TripAdvisor, gde možete da pročitate recenzije drugih koristika istog hotela koji i vi planirate da rezervišete.

Osim toga, pažljivo razmotrite bezbednosnu situaciju u zemlji i/ili gradu u kojem ćete boraviti. Da li terorizam u tom gradu predstavlja pretnju? Da li su turisti često na meti lokalnih kriminalaca? Postoje li određene četvrti, gradovi ili regioni koji su sigurniji od ostalih?

Potrudite se da saznate nešto više o merama bezbednosti i u samom hotelu. Pre nego što rezervišete sobu, pozovite i raspitajte se da li recepcija radi 24 časa, postoji li hotelsko obezbeđenje, da li su na javnim mestima u hotelu instalirane sigurnosne kamere, da li je u hotelu dozvoljen pristup samo gostima i sl. Ako osoblje hotela ne može da vam navede neke primere bezbednosnih mera koje se preduzimaju u hotelu kako bi gosti bili bezbedniji, onda razmislite o tome da rezervišete smeštaj u drugom hotelu.

#2 Birajte hotele sa nadzornim kamerama

Ako želite da nivo bezbednosti bude još veći, rezervišite boravak u hotelu koji poseduje sistem video nadzora. Sigurnosne kamere smeštene su na raznim prometnim mestima u hotelu i oko njega, i mogu biti od velike pomoći da se odvrate potencijalni  lopovi, ali i da se lakše identifikuju počinioci u slučaju da se krađa već dogodila.

Sistem video nadzora u hotelima je jedna od glavnih bezbednosnih mera, pa su sigurnosne kamere danas instalirane gotovu u svakom dobrom hotelu. Najnoviji modeli kamera prave odlične snimke čak i u uslovima slabe osvetljenosti i opremljeni su raznim senzorima kao što je senzor pokreta ili dima, postoji mogućnost prepoznavanja lica, a monitoring može da se vrši i preko pametnih mobilih uređaja, sa bilo kog mesta.

Značaj video nadzora u hotelima je ogroman. Sigurnosne kamere služe za prevenciju krađa, koje su u današnje vreme veoma česte upravo u hotelima, a čak i u slučaju da budete pokradeni, ako je hotel opremljen kvalitetnim video nadzorom, znatno su uvećane šanse da će počinitelji biti pronađeni. Kamerama se mogu detektovati sve sumnjive aktivnosti u hotelu, što bezbednost gostiju, zaposlenih i inventara podiže na znatno viši nivo.

Kamere se u hotelima uglavnom postavljaju na javnim mestima, kao što su ulazi, recepcije, hodnici, liftovi, parking za vozila itd. To je odlično, ali u slučaju da su kamere za video nadzor instalirane na mestima kao što su toaleti, vešeraji, prostorije za presvlačenje u hotelskoj teretani ili na bazenu, imajte na umu da može biti ugrožena vaša privatnost. Zato se potrudite da dobro osmotrite svaku prostoriju koju planirate da posećujte tokom svog boravka u hotelu i da otkrijete gde se nalaze kamere.

#3 Memorišite važne brojeve telefona i napravite kopije dokumenata

Na vašem mobilnom telefonu unapred memorišite važne brojeve telefona – poput broja recepcije vašeg hotela, broja najbližeg diplomatskog predstavništva vaše zemlje, ili brojeva hitne pomoći (kao što je broj 112 u mnogim delovima Evrope).

Napravite dve kopije pasoša i bankovnih kartica: jednu ostavite kod kuće, kod prijatelja ili člana porodice, a drugu ponesite sa sobom. Kopije obavezno čuvajte na odvojenom mestu od originala. Takođe je dobra ideja da ostavite osnovne podatke o vašem putovanju kod nekog člana porodice, kako bi mu bilo lakše da vas pronađe u slučaju nekih nepredviđenih situacija.

#4 Zaštitite se od eventualnog požara u hotelu

Raspitajte se na recepciji na koji broj telefona se možete obratiti obezbeđenju ukoliko se desi neka hitna situacija. Da li postoji direktna telefonska linija sa hotelskim obezbeđenjem? Da li bi trebalo da zovete nacionalni broj za hitnu pomoć ako imate takav slučaj?

Ne prihvatajte sobu u prizemlju ako je na bilo koji način možete izbeći. Mnogi stručnjaci za bezbednost preporučuju da je idealno da budete negde između trećeg i šestog sprata – gde su sobe dovoljno visoke i gde je teže da se u njih provali, ali ne toliko visoke da bi bile van domašaja vatrogasnih merdevina.

Ako odsedate u hotelu gde iz sobe izlazite direktno napolje a ne u hodnik, pitajte da li možete da dobijete sobu koja gleda na dvorište a ne na parking. Nakon što ste se smestili u hotelu, odmah osmotrite gde se nalazi požarni put, gde je najbliži izlaz stepenicama od vaše sobe (jer liftove treba izbegavati kada je požar u pitanju) i napravite potencijalni plan za hitnu evakuaciju u slučaju da hodnik bude blokiran u jednom ili drugom smeru.

Mnogi hoteli praktikuju da u svim sobama za goste postavljaju obaveštenja u kojima se navode sigurnosne i bezbedonosne procedure za evakuaciju u slučaju požara ili drugih kriznih situacija. Nemojte da mislite da će u takvom trenutku izlaz da bude čist i da ćete ga lako pronaći. Zato je najbolje da nakon što se raspakujete prošetate, da se upoznate se sa rasporedom u hotelu i pronađete gde se tačno nalazi izlaz koji je najbliži vašoj sobi. Dobra ideja je i da mobilnim telefonom fotografišete i memorišete plan evakuacije u slučaju požara i druga bezbednosna uputstva.

#5 Ne iznosite u javnost svoje lične podatke

Ako su broj vaše sobe ili vaše druge lične informacije javno dostupne, lako možete postati meta kriminalaca. Nikada ne znate ko vas sve može čuti dok se prijavljujete na recepciji. Zato, pri prijavljivanju u hotel ne dozvolite da službenik na recepciji glasno izgovara broj vaše sobe. Ukoliok se to ipak desi, zatražite drugu sobu. Ako ne želite da službenik na recepciji glasno izgovori vaše ime, telefonski broj, broj sobe ili druge lične podatke tokom prijavljivanja, najbolje rešenje je da rezervišite sobu onlajn.

#6 Neka vrata vaše hotelske sobe budu uvek zaključana

Vrata od vaše hotelske sobe treba da budu zaključana dok ste u sobi (ali i kada ste van nje). Nikada ne ostavljajte vrata otvorena ma koliko kratko to bilo. Ako neko dođe do sobe nenajavljeno i tvrdi da je osoblje hotela, pozovite recepciju da se uverite da je poseta zaista prijavljena. Ne otvarajte vrata osobama u čiji identitet niste sigurni, koristite špijunku.

Kada ste napolju, razmislite o tome da ostavite uključen TV ili radio ili da na vratima stavite znak „Ne uznemiravaj“; oba ova trika će kod potencijalnih lopova ostaviti ustisak da ste u sobi.

Hotelski hodnici bi trebalo da budu dobro osvetljeni, pa ako primetite da neko svetlo ne radi, prijavite kvar na recepciji hotela. Učinite isto ukoliko je u vašoj sobi bilo šta neispravno.

#7 Vredne predmete čuvajte u sefu ili na recepciji

Zaštitite sve vaše korisne predmete i dragocenosti tako što ćete iznajmiti hotelsku sobu sa sefom. Raspitajte se da li ste osigurani u slučaju gubitka stvari, jer mnogi hoteli ne prihvataju odgovornost za predmete koji se ostavljaju u sefovima hotelskih soba. Ako na putovanje nosite laptop , proverite unapred kako biste bili sigurni da li je sef u sobi dovoljno velik da u njega može da stane vaš laptop.

Druga opcija je da nabavite male bravice i katance za vaše putne kofere. Ili još bolje, ostavite stvari na recepciji dok ste odsutni. Ukoliko se odlučite da bilo šta poverite recepcionaru, obavezno uzmite pismenu potvrdu o tome.

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

1 komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

  • Postoje razne neugodnosti prilikom putovanja. Slobodno vrijeme može se pokvariti gubitkom dokumenata ili novca, pa je zaista dobro znati kako postupiti u tim slučajevima. Ovakva stvar je posebno neugodna ako se dogodi nekome tko putuje u grupi, jer to može ugroziti cijeli plan putovanja. Stoga vam treba i lokacija da odaberete događaj team buildinga, odaberite pažljivo tako da ne bude problema.

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: