Saveti

UV indeks – indeks ultraljubičastog zračenja

UV indeks (na engleskom: ultraviolet index ili UV index) je indeks ultraljubičastog zračenja i predstavlja međunarodni standard za merenje jačine ultravioletnog zračenja od Sunca na određenom mestu i u određenom vremenu. Skala je usvojena i od strane Svetske zdravstvene organizacije. Koristi se svakodnevno u sklopu vremenskih prognoza kao pokazatelj jačine uv zračenja i potencijalnog oštećenja kože, i omogućuje ljudima da planiraju aktivnosti na otvorenom u skladu sa trenutnim merenjima uv zračenja.

Uv indeks može biti prikazan na skali koja pokazuje intenzitet zračenja i njegovu promenu u toku dana. Svrha svakodnevnog prikazivanja uv indeksa je da pomogne ljudima da se adekvatno zaštite od uv svetlosti, jer prekomerno izlaganje može izazvati trenutne kao i dugoročne probleme kao što su opekotine, oštećenja oka, starenje kože, pa čak dovesti i do raka kože.

Ljudima se savetuje adekvatna garderoba, obavezna zaštita nanošenjem krema sa zaštitnim faktorom, naočara sa UV faktorom, kao i nošenje šešira. Što su više vrednosti na skali, veća je i verovatnoća za opekotine. Indeks zračenja noću je jednak nuli. Najveći je indeks u toku leta, kada je vedro nebo, negde oko podneva i iznosi 10 ili više. Takođe visok indeks nalazimo u tropskim krajevima, na planinama (nadmorske visine iznad 1000 metara), kao i u mestima sa velikim oštećenjem ozonskog omotača.

Uv indeks je moguće izračunati direktnim merenjem na datoj lokaciji, međutim vremenske prognoze najčešće koriste predviđanje zasnovano na određenjim računanjima, i ovde se može javiti greška od +-1. Predviđanja i proračuni se vrše na osnovu nadmorske visine, geografske širine, koncentracije ozona, visine terena, oblačnosti, i ostalih faktora koji povećavaju ili smanjuju količinu uv zračenja.

Varijacije UV indeksa po mesecima i satima
Varijacije UV indeksa po mesecima i satima

Na TT Group stranicama za vremensku prognozu, recimo za Beograd za 10 dana, imamo poseban podatak o UV indeksu. Za meteoropate, decu, stare, ali i sve one koji nisu navikli na intenzivni boravak na otvorenom posebnu pažnju za tumačenje intenziteta UV indeka imate u ovoj tabeli:

UV indeks Opis Boja Preporučena zaštita
0-3 Niska opasnost Zelena Za zaštitu očiju nošenje naočara za Sunce. Za zaštitu kože upotreba kreme za sunčanje kod posebno svetle kože.
3-6 Srednji rizik Žuta Dodatak na malopređašnju tačku je prikrivanje kada ste napolju, ostanite u hladu oko podneva kada je Sunce najjače.
6-8 Visok rizik Narandžasta Nosite naočare za sunce sa UV filtrima i koristite kremu sa zaštitnim faktorom 30+, šešir sa širokim obodom, smanjite vreme provedeno na suncu i koristite zaštitnu odeću
8-10 Veoma visok rizik Crvena Koristite faktor 30+ krema za sunčanje, adekvatnu odeću, naočare i šešir, nemojte ostati dugo na Suncu.
11+ Ekstremni rizik Ljubičasta Uz sve gore spomenute preporuke preduzmite i sldeće predostrožnosti: odeća sa dugim rukavima i pantalonama, veoma širok šešir i izbegavati sunce od 10h do 17h.
[php snippet=1]

Znamo da su ultra violentni zraci zaslužini za povećano lučenje pigmenta melanina tj. dobijanja bronzane boje kože, pa daćemo i jedan ostvrt na izvore sa veštačkim izvorima UV zračenja, poput onih u solarijumima.

 UV zračenje solarijuma

Ako se pitate koliki je UV index unutar solarijuma, razne svetske agencije za analizu nuklearnog zračenja u zavisnosti od brenda i starosti uređaja beležile su raspon UV index-a između 11 i neverovatnih 36. Iako je vreme provedeno unutar solarijumima veoma kratko, jaki izvori UV zračenja zbog akumulacionih efekata mogu proizvesti nesagledive posledice pogotovu u populaciji mlađoj od 35 godina, poput raka kože na primer (eksperimentalno provereno). Naučna javnost nije podeljena oko korišćenja solarijuma u kozmetičke svrhe, sa opaskom da sve preko 11 se smatra ekstremnim uslovima.

UV indeks danas

Činjenica je da problemi sa ozonom, efektom staklene bašte, tj. globalnim zagrevanjem impliciraju i povećanje UV zračenja.

Međutim, izlaganje Sunčevim zracima može biti prijatno, posebno zbog povećanja lučenja veoma važnog hormona, hormona sreće – serotonina. Pesnici bi rekli „Ko se sunca krije, bolje da ga nije“ ali svakako prava stvar je naći balans i prilagoditi neophodnost kretanja na otvorenom uz svu preporuku stručnjaka sa aktuelnim atmosferskim uslovima.

Preporuka
  • Ocena:
5
Sending
User Review
4.6 (5 votes)

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: