Mistična mesta

Ekstremno zabavni rafting Tarom

Rafting je, pre svega, vid sportske rekreacije. Međutim, plahovitost reke i njena nepredvidljivost rafting mogu učini ekstremnim sportom.

Rafting Tarom, zbog poslednjih 25 kilometara ove reke, itekako može biti uzbudljiv i dinamičan.

Svi oni koji vole aktivnosti koje dižu adrenalin neće biti razočarani nakon raftinga Tarom. Kanjon Tare, odnosno „suza Evrope“, prvi je po dubini u Evropi, a u svetu je drugi, odmah nakon Velikog kanjona Kolorada, što govori koliko rafting Tarom može biti zanimljiv.

Ukoliko nikad niste bili na raftingu, ovo leto je pravo vreme da probate i ovu aktivnost i shvatite zašto borba sa brzim i divljim vodama privlači turiste.

Rafting kao zabava za razvoj timskog duha i rada

Rafting, kako ga danas znamo, nastao je sedamdesetih godina prošlog veka. Postoji 6 klasa raftinga, u zavisnosti od jednostavnosti i bezopasnosti reke kojom se plovi, odnosno od nestalnosti reke i opasnosti koju nosi sa sobom. Kako rafting predstavlja aktivnost u kojoj učestvuje puno osoba, uključujući i skipera koji je vodič u čamcu, jako je bitan timski rad. Rafting prvenstveno treba da bude zabavan, ali i da otkrije svu prirodnu lepotu određenog predela koja se ne može u potpunosti uočiti bez aktivnog učešća u prirodi. To svakako važi i za rafting Tarom, jer se mističnoj lepoti ove reke možda najbolje i najviše može približiti tokom plovidbe.

Smatra se da popularnost raftinga u svetu sve više raste. Brze i nemirne vode dižu adrenalin, a zaštitna oprema, odgovarajući čamci i kvalifikovani skiperi su tu da bi sve prošlo kako treba. Inače, naziv rafting je nastao od engleske reči raft, što znači splav, a upravo u Americi je ova aktivnost i nastala. Naime, nakon Drugog svetskog rata u Americi je bilo puno gumenih čamaca koji više nisu bili potrebni. Počeli su da se koriste u rekreativne svrhe, da bi se plovilo rekama sa društvom i upoznavala okolna priroda. Usled toga, vrlo brzo je došlo do komercijalizacije raftinga.

Zanimljivo je da se takozvani „team building“ u svetu često organizuje upravo preko raftinga. U velikim svetskim firmama na rafting se gleda kao na pravu avanturu koja može dovesti do motivisanja, ali i do zbližavanja zaposlenih i njihovog boljeg upoznavanja usled timskog rada u čamcu. Dok su na raftingu, svi učesnici moraju dobro funkcionisati da bi se kretali u pravom pravcu i izbegli opasnosti. Naša preporuka su profesionalci iz  TaraSportRafting.com.

 

Čamci i oprema za rafting Tarom

Reka Tara koja se nalazi u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini nimalo ne zaostaje za velikim svetskim rekama po raftingu. Koriste se čamci specijalno pravljeni za divlje vode u koje staje od osmoro do desetoro ljudi. Vodiči u čamcu su skiperi koji poseduju sve potrebne sertifikate i imaju veliki broj spustova po godini koji svedoče o njihovim sposobnostima i odličnom snalaženju na reci.

Tok Tare dug 145 kilometara pruža puno uzbudljivosti, a bogatstvo prirode vidljivo je sa svih strana. Tara je zaštićena od strane UNESCO-a. Dvadesetak brzaka nalazi se poslednjem delu Tare, u dužini od dvadesetak kilometara, a upravo taj deo zbog svoje dinamičnosti je i najatraktivniji za sve učesnike raftinga i onih koji su spremni za pravu akciju. Najbolje vreme za rafting su svakako topliji dani, proleće i leto, a rafting tokom zime predstavlja pravo ekstremno iskustvo.

Rafting kamp – nezaboravna iskustva

Zanimljivo je i sve ono što prati rafting – smeštaj u rafting kampu, posebna autentična hrana, kao i atmosfera koja vlada samo tokom bavljenja ovakvim fizičkim aktivnostima koje su zapravo dobre avanture. Rafting Tarom je pravi izbor za one koji nisu samo ljubitelji ekstremnih sportova i fizičkih aktivnosti nego i dobre hrane, putovanja, upoznavanja novih kultura i novih ljudi.

Rafting kamp Tare u okolini Foče broji 17 bungalova, 60 ležajeva i 150 mesta kao kapacitet restorana i terase, što obećava dobar provod. Što se hrane tiče, kod reke Tare je prava gozba. Domaćinski specijaliteti poput uštipaka, skorupa, šunke, pršute, pečenice, kiselog mleka, pite sa zeljem, raznoraznih čorbi, sača sa telećim i jagnjećim mesom, krompira ispod sača, jagnjećeg pečenja, lovačkog gulaša, potočne pastrmke samo čekaju na posetioce. Za sve ljubitelje slatkiša tu su i tulumbe, baklave i hurmašice. Samo ovaj jelovnik je dovoljan da natera čoveka da se odluči za rafting ovom virovito nadahnutom rekom.

Sportovi pored raftinga Tarom

Ako ste krenuli na rafting Tarom, dobro je znati da postoji još aktivnosti kojima možete da se bavite ukoliko vam ostane još snage nakon borbe sa rekom. Naime, Stara Hercegovina i severna Crna Gora okružene su planinama dinarskog sistema. Čak dva nacionalna parka, Sutjeska i Durmitor, nalaze se u blizini reke Tare. Planine Durmitor, Zelengora, Maglić, Volujak, Vučevo i Ljubišnja su pravi dragulji prirode. Prema tome, planinarenje, pešačenje i izleti dolaze u obzir. Zanimljivo je da se Perućica, jedina prašuma u Evropi, nalazi kod reke Tare, pa i nju možete posetiti.

Takozvani „jeep safari“ podrazumeva uzbudljivu vožnju terenskim vozilima po planinama u blizini reke Tare. Trajanje jedne safari ture je oko 8 sati, a zabava je osigurana. Preko kanjona reke Tare pruža se i evropski najduži „zip line“ koji omogućava svim zainteresovanima da se preko reke spuštaju sa jednog na drugi breg. Naime, „zip line“ je zapravo sajla koja se nalazi na visini od 200 metara, a pomoću koje se spušta preko reke i istovremeno posmatra lepota prirode, uz neizbežnu dozu adrenalina.

Fotografije su preuzete odavde http://www.tarasportrafting.com/galerija, pa pogledajte celu galeriju na ovom linku.

Svi oni koji još nisu dovoljno smeli za krstarenje Tarom i više vole opušteniju i mirniju zabavu, mogu da odu na plovidbu Pivskim jezerom i Drinom, od Višegrada do Bajine Bašte. Svim posetiocima je omogućen i lov i ribolov u široj okolini Foče. Pored raftinga, možete probati i jahanje konja obroncima Durmitora, dok ste okruženi rekom i kanjonom Tare, Sušice i Pive. Kanjoning, ekstremni sport koji je mlađi od raftinga, dostupan je i na reci Tari. On je zapravo savladavanje kanjona uz pomoć plivanja, skakanja, užeta, i svega ostalog što može da pomogne u probijanju kroz opasne obronke.

Svakako, prilikom raftinga Tarom zabava ne izostaje, a sve što ide uz rafting samo čitavo iskustvo čini još zabavnijim i vrednijim probe.

Dodatak na ovu priču nastavljamo sa utiscima Dubravka Karadarević.

Mesto gde počinje lepota

Možda ćete pomisliti da je ovo samo slogan i da ne postoji mesto koje je izvor lepote. Volela bih da posle teksta koji je pred vama promenite mišljenje, a potrudiću se da moji utisci ne budu subjektivni s obzirom na to da se radi o okolini grada u kom živim.

U trenucima kada nam je preko potreban odmor i kada želimo da se zaštitimo od gradske buke, brzog života i dosadne svakodnevice, tu je planina Tara. Netaknuta priroda, planinska jezera, mnoštvo prelepih vidikovaca i izuzetno razvijen turizam, razlozi su zbog kojih bih vam srdačno preporučila boravak na Tari koja je 1981. godine proglašena za Nacionalni park.

Svež planinski vazduh i tišina u trenucima kada je to neophodno jesu osnovni razlozi zbog kojih veliki deo svog slobodnog vremena provodim upravo ovde.

Planina Tara je udaljena 16 km od Bajine Bašte, te je često baš ona mesto gde Bajinobaštani provode praznike. Međutim, turizam je u ovom delu Srbije izuzetno razvijen pa na Taru obično hrle i stanovnici najrazličitijih gradova u Srbiji. Strani državljani, takođe, veoma često biraju ovu destinaciju kada žele da, makar na kratko, zaborave na brz način života.

Na Tari postoji veliki broj privatnih apartmana, vikendica i soba za izdavanja, kao i hoteli Omorika i Beli Bor, i depadans Javor. Ovde je zastupljen kongresni, školski i sportski turizam, te se u ovim hotelima vrlo često organizuju seminari, sportski kampovi i ekskurzije.

U sezonskom periodu organizuju se poludnevni i celodnevni izleti na Mitrovac, jezero Perućac, manastir Raču i Andrićgrad, kao i pešačke ture.

Hotel Omorika raspolaže velikim brojem apartmana i soba od kojih je deo nedavno renoviran. Besplatan internet je dostupan u celom hotelu, a svaka soba ima direktnu telefonsku vezu. Gostima ovog hotela je na raspolaganju besplatno korišćene bazena, saune i teretane. Hotel nudi i sadržaje kao što su bilijar, stoni tenis, pikado, kuglana i salon igara za decu.  Nedaleko od hotela nalaze se fudbalski i teniski tereni, tereni za košarku i odbojku na pesku. Pored hotela nalaze se uređena trim staza i staza ljubavi.

Bajkoviti vidikovci su nešto što i dalje istražujem i nikada ih nisam u celosti obišla, ali bih za sada izdvojila vidikovac Banjska stena i vidikovac Osluša koji ostavljaju bez daha u kom god delu dana ili periodu godine da ih posetite.

Takođe, ne mogu vam sa sigurnošću reći u koje doba godine je Tara najlepša. Svako godišnje doba donese Tari svoje boje, mirise i nova raspoloženja. Zimi su na raspolaganju tri ski-staze na kojima je moguće i noćno skijanje.

Napomenula bih da se u blizini Bajine Bašte i planine Tare nalazi jezero Perućac koje leti vrvi od turista. Ovde se nalazi uređena plaža sa tuševima i kabinama za presvlačanje. Na plaži su pontoni sa uređenim bazenima za decu, kao i nekoliko restorana i kafića na vodi u kojima se možete osvežiti i skloniti od sunca u najtoplijem delu dana. Postoji mogućnost iznajmljivanja pedalina i kanua, a sa ove plaže kreću i brodovi koji plove kanjonom reke Drine do Višegrada.

U naselju Perućac nalazi se i verovatno najkraća reka Evrope-Vrelo. Dugačka je svega 365 metara i uliva se u reku Drinu. Ima snažan izvor iz kog kulja beličasta voda, a iznad rečice se nalazi i istoimeni restoran sa predivnom terasom.

Ono što je iz ovog kraja već odavno postalo brend jeste Drinska regata. To je najposećeniji događaj u zapadnoj Srbiji i centralna turističko-rekreativna manifestacija ovog kraja. Ove godine, regata slavi 25. godina postojanja. Sama regata prestavlja splavarenje rekom Drinom i obuhvata takmičarski i revijalni deo, a dani oko regate su ispunjeni različitim sadržajima. Centralni muzički deo manfestacije je Most Fest, koji je prvobitno zamišljen kao rok festival s grupama Kerber, Crvena jabuka, Prljavo kazalište, Atomsko sklonište i slično, ali se vremenom i u skladu sa mogućnostima pojavljuju i pevači poput Tonija Cetinskog, Željka Joksimovića, Zdravka Čolića… Ove godine, još uvek nezvanično, najavljen je nastup Svetlane Cece Ražnatović. Ovu manifestaciju prate i egzibicioni skokovi s mosta i takmičenje u pripremanju riblje čorbe, na gorepomenutoj reci Vrelo.

Ne mogu a da ne pomenem i simbol Bajine Bašte koji je već poznat svuda u svetu-Kućica na Drini. Slavu je stekla 2012. godine kada je na sajtu Nacionalne geografije njen prizor proglašen fotografijom meseca, a proglašena je i za jednu od deset najbizarnijih građevina.

Toplo vam preporučujem obilazak ovog dela Srbije, naročito u letnjem periodu kada grad i okolina grada na raspolaganju imaju mnoštvo sadržaja atraktivnog za turiste.

U svakom slučaju, kada god da dođete, možete pronaći za sebe ono što vam odgovara. Neko će tražiti ludu žurku koju ovde svakako može pronaći, a neko će, pak, tražiti tišinu, odmor i mir koje, takođe,  imamo u izobilju.

Preporuka
  • Ocena:
5
Sending
User Review
5 (3 votes)
Tagovi

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: