Mistična mesta

Ekstremno zabavni rafting Tarom

Rafting Tarom
Rafting Tarom

Rafting je, pre svega, vid sportske rekreacije. Međutim, plahovitost reke i njena nepredvidljivost rafting mogu učini ekstremnim sportom.

Rafting Tarom, zbog poslednjih 25 kilometara ove reke, itekako može biti uzbudljiv i dinamičan.

Svi oni koji vole aktivnosti koje dižu adrenalin neće biti razočarani nakon raftinga Tarom. Kanjon Tare, odnosno „suza Evrope“, prvi je po dubini u Evropi, a u svetu je drugi, odmah nakon Velikog kanjona Kolorada, što govori koliko rafting Tarom može biti zanimljiv.

Ukoliko nikad niste bili na raftingu, ovo leto je pravo vreme da probate i ovu aktivnost i shvatite zašto borba sa brzim i divljim vodama privlači turiste.


Rafting kao zabava za razvoj timskog duha i rada

Rafting, kako ga danas znamo, nastao je sedamdesetih godina prošlog veka. Postoji 6 klasa raftinga, u zavisnosti od jednostavnosti i bezopasnosti reke kojom se plovi, odnosno od nestalnosti reke i opasnosti koju nosi sa sobom. Kako rafting predstavlja aktivnost u kojoj učestvuje puno osoba, uključujući i skipera koji je vodič u čamcu, jako je bitan timski rad. Rafting prvenstveno treba da bude zabavan, ali i da otkrije svu prirodnu lepotu određenog predela koja se ne može u potpunosti uočiti bez aktivnog učešća u prirodi. To svakako važi i za rafting Tarom, jer se mističnoj lepoti ove reke možda najbolje i najviše može približiti tokom plovidbe.

Rafting za nezaboravni tim bilding
Rafting za nezaboravni tim bilding.

Smatra se da popularnost raftinga u svetu sve više raste. Brze i nemirne vode dižu adrenalin, a zaštitna oprema, odgovarajući čamci i kvalifikovani skiperi su tu da bi sve prošlo kako treba. Inače, naziv rafting je nastao od engleske reči raft, što znači splav, a upravo u Americi je ova aktivnost i nastala. Naime, nakon Drugog svetskog rata u Americi je bilo puno gumenih čamaca koji više nisu bili potrebni. Počeli su da se koriste u rekreativne svrhe, da bi se plovilo rekama sa društvom i upoznavala okolna priroda. Usled toga, vrlo brzo je došlo do komercijalizacije raftinga.

Zanimljivo je da se takozvani „team building“ u svetu često organizuje upravo preko raftinga. U velikim svetskim firmama na rafting se gleda kao na pravu avanturu koja može dovesti do motivisanja, ali i do zbližavanja zaposlenih i njihovog boljeg upoznavanja usled timskog rada u čamcu. Dok su na raftingu, svi učesnici moraju dobro funkcionisati da bi se kretali u pravom pravcu i izbegli opasnosti. Naša preporuka su profesionalci iz  TaraSportRafting.com.

 

Čamci i oprema za rafting Tarom

Reka Tara koja se nalazi u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini nimalo ne zaostaje za velikim svetskim rekama po raftingu. Koriste se čamci specijalno pravljeni za divlje vode u koje staje od osmoro do desetoro ljudi. Vodiči u čamcu su skiperi koji poseduju sve potrebne sertifikate i imaju veliki broj spustova po godini koji svedoče o njihovim sposobnostima i odličnom snalaženju na reci.

Tok Tare dug 145 kilometara pruža puno uzbudljivosti, a bogatstvo prirode vidljivo je sa svih strana. Tara je zaštićena od strane UNESCO-a. Dvadesetak brzaka nalazi se poslednjem delu Tare, u dužini od dvadesetak kilometara, a upravo taj deo zbog svoje dinamičnosti je i najatraktivniji za sve učesnike raftinga i onih koji su spremni za pravu akciju. Najbolje vreme za rafting su svakako topliji dani, proleće i leto, a rafting tokom zime predstavlja pravo ekstremno iskustvo.

 

Rafting kamp – nezaboravna iskustva

Zanimljivo je i sve ono što prati rafting – smeštaj u rafting kampu, posebna autentična hrana, kao i atmosfera koja vlada samo tokom bavljenja ovakvim fizičkim aktivnostima koje su zapravo dobre avanture. Rafting Tarom je pravi izbor za one koji nisu samo ljubitelji ekstremnih sportova i fizičkih aktivnosti nego i dobre hrane, putovanja, upoznavanja novih kultura i novih ljudi.

Rafting kamp Tare u okolini Foče broji 17 bungalova, 60 ležajeva i 150 mesta kao kapacitet restorana i terase, što obećava dobar provod. Što se hrane tiče, kod reke Tare je prava gozba. Domaćinski specijaliteti poput uštipaka, skorupa, šunke, pršute, pečenice, kiselog mleka, pite sa zeljem, raznoraznih čorbi, sača sa telećim i jagnjećim mesom, krompira ispod sača, jagnjećeg pečenja, lovačkog gulaša, potočne pastrmke samo čekaju na posetioce. Za sve ljubitelje slatkiša tu su i tulumbe, baklave i hurmašice. Samo ovaj jelovnik je dovoljan da natera čoveka da se odluči za rafting ovom virovito nadahnutom rekom.

Sportovi pored raftinga Tarom

Ako ste krenuli na rafting Tarom, dobro je znati da postoji još aktivnosti kojima možete da se bavite ukoliko vam ostane još snage nakon borbe sa rekom. Naime, Stara Hercegovina i severna Crna Gora okružene su planinama dinarskog sistema. Čak dva nacionalna parka, Sutjeska i Durmitor, nalaze se u blizini reke Tare. Planine Durmitor, Zelengora, Maglić, Volujak, Vučevo i Ljubišnja su pravi dragulji prirode. Prema tome, planinarenje, pešačenje i izleti dolaze u obzir. Zanimljivo je da se Perućica, jedina prašuma u Evropi, nalazi kod reke Tare, pa i nju možete posetiti.

Jeep Safari po okolnim planinama
Jeep Safari po okolnim planinama

Takozvani „jeep safari“ podrazumeva uzbudljivu vožnju terenskim vozilima po planinama u blizini reke Tare. Trajanje jedne safari ture je oko 8 sati, a zabava je osigurana. Preko kanjona reke Tare pruža se i evropski najduži „zip line“ koji omogućava svim zainteresovanima da se preko reke spuštaju sa jednog na drugi breg. Naime, „zip line“ je zapravo sajla koja se nalazi na visini od 200 metara, a pomoću koje se spušta preko reke i istovremeno posmatra lepota prirode, uz neizbežnu dozu adrenalina.

Planinarenje u idiličnom ambijentu
Planinarenje u idiličnom ambijentu

Fotografije su preuzete odavde http://www.tarasportrafting.com/galerija, pa pogledajte celu galeriju na ovom linku.

Svi oni koji još nisu dovoljno smeli za krstarenje Tarom i više vole opušteniju i mirniju zabavu, mogu da odu na plovidbu Pivskim jezerom i Drinom, od Višegrada do Bajine Bašte. Svim posetiocima je omogućen i lov i ribolov u široj okolini Foče. Pored raftinga, možete probati i jahanje konja obroncima Durmitora, dok ste okruženi rekom i kanjonom Tare, Sušice i Pive. Kanjoning, ekstremni sport koji je mlađi od raftinga, dostupan je i na reci Tari. On je zapravo savladavanje kanjona uz pomoć plivanja, skakanja, užeta, i svega ostalog što može da pomogne u probijanju kroz opasne obronke.

Svakako, prilikom raftinga Tarom zabava ne izostaje, a sve što ide uz rafting samo čitavo iskustvo čini još zabavnijim i vrednijim probe.

Tagovi


Glavni urednik TT Group

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: