Mistična mesta

Tara – reka sa najdubljim kanjonom za najbolji rafting u Evropi

Reka Tara, sinonim Crne Gore i njen najduži tok, najveći je rezervoar pitke vode u Evropi. Kristalno čista reka vijuga najdubljim kanjonom u Evropi. Divlja netaknuta priroda, bogata flora i fauna i prelepe strme litice – to je kanjon Tare.

Tišinu remete samo cvrkut ptica i huk vode.

Tara je najduža reka u Crnoj Gori (144 km), nastaje od Opasnice i Veruše u podnožju Komova (na nadmorskoj visini od 1250 m) i usekla je kanjon dužine 68 km između planina Sinjajevine, Bjelasnice, Ljubisnje i Durmitora. Kod Šćepan polja se sastaje sa rekom Pivom (na nadmorskoj visini od 433 m) i stvara Drinu. Na mestima gde se pritoke ulivaju u Taru javljaju se šljunkovite terase, a tok karakterišu brojni brzaci i kaskade -bukovi. Ukupna površina sliva Tare je oko 1900 km2.

Kanjon reke Tare mnogi nazivaju i Evropskim Koloradom jer na nekim mestima dostiže dubinu i do 1300 m! Poznati američki geomorfolog Dejvis, ispitujući dužinu, dubinu i neke druge karakteristike kanjona Tare, došao je do zaključka da se on nalazi na drugom mestu na svetu odmah posle poznatog kanjona reke Kolorado.

Ovaj impresivni kanjon najlepši je u Evropi, a voda je toliko čista da je možete zahvatiti rukama i slobodno popiti. Planinski sliv, velika nadmorska visina, slaba naseljenost sliva i obilje vode sa brojnih izvora doprinose da Tara ima hladnu, izuzetno kvalitetnu vodu tokom čitave godine. U gornjem toku reke voda pripada čak prvoj klasi, što je danas, nažalost, pravi raritet, kako u našem region a naročito u svetu.

Rafting i splavarenje Tarom

Kanjon Tare možete upoznati na nekoliko načina, ali sigurno najuzbudljiviji jeste spust splavom, a u novije vreme i rafting gumenim čamcima. Ovo je prava turistička atrakcija nastala osamdesetih godina prošlog veka. Spuštanje čamcem niz uzburkanu divlju reku nezaboravan je doživljaj, koji upotpunjuje prelepa priroda kakvu ćete retko naći.

Najatraktivnija relacija je Brštanovica – Šćepan polje u dužini od 17 km gde ćete preći čak dvadesetak kaskada- bukova od ukupno pedeset koliko ih ima na celom toku reke. Tokom meseca juna vrši se kategorizacija reka po stepenu atraktivnosti za rafting. Tara je dobila ocenu 3-4 (čime se približila Koloradu i drugim najatraktivnijim svetskim rekama čija je kategorizacija do 5). To znači da po atraktivnosti i avanturi koju može da pruži spada u sam vrh svetskih rafting reka.

Sezona raftinga počinje od maja i traje do septembra. Najbolje vreme za rafting je u maju i junu jer je vodostaj reke tada visok, što čini reku veoma brzom pa je rafting tada zaista jedinstven doživljaj koji se pamti. Iako je voda izuzetno brza, rafting Tarom je potpuno bezbedan. U julu i avgustu, kada temperatura u kanjonu zna da probije i 35 stepeni, hladna voda Tare pravo je osveženje. Zbog svega navedenog, kanjon Tare je upisan u listu svetskih baština pod zaštitom UNESCO-a kao prirodni raritet od neprocenjive vrednosti za čovečanstvo. Napisala, Biljana Luković.

Tagovi

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: