Amerika Putovanja iz snova

Grand kanjon i šetnja nebom – Top destinacija Amerike

Kad je u pitanju šou biznis, Amerikanci su vrhunski promoteri, pa pogledajte kako izgleda kada se povežu senzacionalnost, avanturizam i turistička ekspertiza na lepotama savezne države Arizone.

Čudesna reka Kolorado ima tu čast da preseca najveći kanjon u SAD, a ujedno i jedan od najpoznatijih u svetu. Iako je kanjon sam po sebi prelep, kad se uz sjajne ideje uključe i vhunske arhitekte dobija se  svakako Top destinacija.

Ne baš direktno iznad njenog glavnog kanjona Granitne provalije prostire se veličanstveni „Skywalk„, što bi u prevodu značilo „Šetnja nebom„. I zaista opisuju pogled sa nje kao koračanje po oblaku.

Ova staklena konstrukcija predstavlja panoramsku platformu i svojevrsno je čudo od građevine, jer u obliku potkovice stoji na skoro 1.500m visine iznad dna kanjona, što premašuje visinu najvećih svetskih solitera. Sa druge strane kanjoning postaje sve popularnija disciplina i kod nas.

Zanimljivost se sastoji u tome što možete pod svojim nogama da gledate skoro kilometar i po ka dnu, budući da je platforma za razgledanje napravljena od različitih vrsta stakala debljine 104mm. Sama platforma “viri” izvan ivice kanjona 20m (pogledajte na donjoj slici), pa pogled sa nje oduzima dah.

Kako izgleda pogled sa Skywalk-a možete pogledati u ovom video vodiču:

Ova oblast pripada indijanskom plemenu Huualapai, a sama građevina je otvorena za javnost 28. marta 2001.godine. Huualapai Indijanci se nadaju da će time privući posetioce što bi uticalo na smanjenje nezaposlenosti, koja je ovde velika. Drugi članovi plemena, pak, smatraju da je ovo skrnavljenje svetog tla. Bilo kako bilo, milioni turista iz celog sveta godišnje posete ovu veličanstvenu konstrukciju.

Iako platforma može da izdrži težinu od 70 tona (što je ekvivalentno težini 800 osoba po 80kg), dozvoljeni kapacitet se ograničava na 120 osoba. Posetiocima se daju i navlake za cipele da se ne bi okliznuli ili izgrebali stakleni pod. Ulaz na platformu košta 25$, a može se ući i u nacionalni park sa istom kartom.

A sada zaplovite prelepom rekom u severozapadnoj Arizoni i uživajte u čarobnim trenucima plovidbe!

 

Naravno za većinu nas Kolarodo je predalek, ali kanjon Tare nije.

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

1 komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

  • Trebalo je u tekstu napomenuti da je fotografisanje zabranjeno a njihovi fotografi pljačkaju kao i naši na svadbama, naplaćujući fotku 30$ 🙁
    Takođe je i cena zastarela tj paket sa šetnjom po Skywalk-u (koji se plaća na ulazu u rezervat) košta oko 80$
    Evo linka pa ćete uvek moći da proverite trenutne cene:
    http://www.grandcanyon.net/west-rim

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: