Mistična mesta

Antička Troja i Čanakale za posetu Turskoj

Turska
Fotografija je preuzeta sa unsplash.com
Legendarne zidine Troje
Legendarne zidine Troje

Kada u biranju letovališta ugrubo označite Tursku, već znate da ćete pored uobičajenog odmaranja i sunčanja imati priliku da vidite ponešto od antičkog nasleđa kojim ova zemlja obiluje.

Međutim ako Vam je odluka pala na Kušadasi, onda ćete sigurno imati priliku da odete u posetu Efesu i Troji.

O Efesu smo na ovim stranama već pričali, a sada želimo da vam malo približimo lokalitet Troju ili kako je Turci kolokvijalno zovu Truva. Inače ona se nalazi u Izmirskoj regiji.

Aktuelna trojanska kontroverza

Zvanična verzija priče o Troji i verzija koja se govori  turistima jeste da je Hajnrih Šliman tokom svojih arheoloških iskopavanja naišao na brdo Hisarlik, gde je započeo kopanje i otkrio Troju iz vremena Ilijade i Odiseje.

Naziv Ilijada potiče od imena Ilij za koji se pretpostavlja da je jedan od naziva Troje.Verujemo da vam je ovo književno delo koje je ujedno obavezna lektira za prvi razred srednjih škola poznato ta vas nećemo zatrpavati uvodom u isto.

Troja na turističkoj mapi turske
Troja na turističkoj mapi turske

Zavisno od toga koliko vam je vodič nadahnut (Turski vodiči obično prednjače u maštovitim detaljima, ali nije im zameriti jer su beskrajno ljubazni i vrlo prijatni ) možda će vam čak i pokazati mesto odakle je lepa Jelena stajala i čekala sada već neprijateljske trupe da unište grad u koji je svojevoljno pošla, a skoro da je sigurno da će vas postaviti na tačku odakle je navodno Ahilej stajao i izazivao Hektora na borbu.

Mapa utvrde
Mapa utvrde

Međutim istina je ipak nešto drugačija. Naime u svojim iskopavanjima, a zapravo u besomučnoj jurnjavi za akademskim priznanjima i zlatom Troje, Šliman je amaterski radom oštetio dosta nalaza. Nesporno jeste da je u pitanju grad koji leži na 9 slojeva kulture.

Ali, da li je ovo baš ovo antička Troja je tema oko koje se i danas ozbiljni naučnici spore. Kontroverza oko autentičnosti Troje se nadopunjuje zavrzlamom da postoje istorijske škole koje tvrde kako prava Troja još uvek nije otkrivena.

Mali savet, ukoliko ste upoznati sa ovim alternativnim teorijama, ni u kom slučaju nemojte da  napomenete svom turskom vodiču kako postoji indicija da je Troja nađena u Hrvatskoj u dolini Neretve, jer rizikujete pola sata dodatnog predavanja i uvređenog vodiča.  Iako je Šliman, ili kako ga neki nazivaju lovac na blago, odbijajući da mu daju titulu arheologa zapravo popularizovao ovaj lokalitet, on je otkriven znatno ranije.

Već u 1793. godini postoje zapisi o prvim iskopavanjima ovde. Bila ovo prava Troja ili ne u pitanju je lokacija toliko bremenita istorijom da se dah mistike i prošlih vremena i dalje oseti uprkos hiljadama godina koje su prošle.

Cene ulaza u Troju

Ulaz ćete platiti 20 lira ili oko 10 evra. Pošto je u pitanju lokalitet koji se nalazi pod zaštitom UNESCO-a ova cena je i očekivana.

Šta videti

Za sve one koji se pitaju šta će naći u Troji, moramo da objasnimo da nema velelepnih dvoraca i savršeno očuvanih kula koje plene izgledom, i pitanju je arheološki lokalitet koji ide u širinu i u dubinu i star je hiljadama godina.

Ono što ćete videti jesu ostaci amfiteatara, hramovi, delovi moćnih i impozantnih zidina, te slojevi i slojevi istorije. Za one kojima treba još slikovitiji prikaz, ako ste bili u Gamzigradu, multiplicirajte taj prikaz jedno 10 puta i dobićete otprilike sliku šta vas čeka.

U pitanju je grad koji je bio na toliko atraktivnom mestu, toliko obilovao blagom, i toliko bio značajan da je 9 puta obnavljan i zidan sloj na sloj. Naime, nekada se Troja  nalazila skoro na samoj morskoj obali, nanošenjem aluvijalnih nanosa trenutno se kao i Efes samo priseća svoje morske istorije i more posmatra sa par kilometara daljine.

Današnje ruine
Današnje ruine, izazov ako volite da kadrirate tokom fotografisanja

Sve je vrlo dobro obeleženo, ponegde su nameštene i klupice za odmor  i moguće je sa lakoćom pratiti priču o Troji i sa romantične i sa istorijske strane, međutim ukoliko možete da birate ovde se ipak opredelite za vodiča, jer će vam biti daleko lakše da naslikate sebi grandioznost i značaj lokaliteta na kojem stojite.

On će vam ispričati ne samo priču koju smo mi napred izneli već i priču o začetku trojanskog rata, o hiljadama brodova koji su se ukotvili pred Trojom, o hiljadama šatora na ilionskom polju na koje vam dok vodič priča pogled puca i vidite more te priča dobija svoje obrise i već možemo da vidimo lepu Jelenu kako napušta svog muža i odlazi za Parisom u Troju.

Na lokalitetu se nalazi i mali muzej međutim u njemu se nalazi tek delić onoga što je nađeno tokom iskopavanja. Ponešto od otpornijih nalaza je razmešteno po samom lokalitetu.

Turska vlada već više godina radi sa ozbiljnim pravnim timovima sa ciljem da se trojansko blago sa iskopavanja, koje je sada rasejano po svetu što po privatnim tajnim kolekcijama, što po belosvetskim muzejima arheologije vrati državi Turskoj.  Svakako ga ne treba zaobići, jer je poseta njemu uključena u cenu karte.

Dodatni saveti za ovaj izlet

Najbolje vreme za posetu Troji je Septembar, jer je  jesen u Turskoj uglavnom izuzetno sunčana, pogotovo na obali i bićete pošteđeni žestoke vrućine koja vlada u periodu Jun Avgust. Ne brinite se ako niste poneli vodu da se osvežite na samom lokalitetu postoji prodavnica gde možete pazariti osveženja.

Još bolje je ako možete rezervisati posetu u ranim jutarnjim časovima, jer tada ima daleko manje gužve. Čim se turisti razbude kreće invazija na Troju i već u poslepodnevnim časovima je jako teško naći mirno mesto za slikanje.

Na ulazu u lokalitet turiste dočekuje drveni konj, koji je replika trojanskog konja. U njega je moguće ući i slikati se pa to mnogi turisti i urade. Pravi trojanski konj je naravno davno nestao, jer je bio po legendi izrađen od drveta te stoga nimalo otporan na atmosferske uticaje.

Čanakale

Ukoliko vas pak interesuje gde se krije trojanski konj iz čuvenog filma Troja, te želite da se za uspomenu slikate kod njega, onda ćete morati da proverite da li vaš izlet uključuje (a trebalo bi da uključuje) i grad Cannakale (Čanakale kako bismo ga mi čitali), jer se upravo tamo, na rivi nalazi drveni konj, poklon holivudskih glumaca gradu.

Film Troja i Bred Pit kao Ahil

Visokobudžetni film „Troja“, sa Bred Pitom u ulozi Ahila fantastično oslikava slike gore opisanih krasota. Pogledajte trejler koji smo izabrali za vas.

Čanakale su zapravo fantastično mesto za sumiranje utisaka, ako ste propustili da pazarite na samom lokalitetu, ovde će vas dočekati suveniri sa motivima Troje i nemojte se iznenaditi ako budu povoljniji nego na samom lokalitetu. Ovde možete popiti piće ili ručati u nekom od sjajnih restorana na rivi. Uz pogled na Dardanele, biće vam jasnije zašto se oko ovog dela zemlje vodilo toliko borbe. Napiala Aleksandra Trifković.

Preporuka za posetiti:
  • Ocena:
Sending
User Review
5 (1 vote)

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: