FOTOREPORTAŽE   WALLPAPERS    PROGNOZA    FOTOGALERIJE    FORUM    E-MARKETING    KONTAKT  
Adventure
Visit_SerbiaSoko banja smestaj, reportaza, hoteli, prirodne lepote
Soko banja

Caričin Grad
Justinijana Prima

Vodic kroz Staru planinuStara PlaninaFelix Romuliana
Gamzigrad
Felix Romuliana

Kalemegdan Fortress in Belgrade

Zlatibor
Zlatibor smeštaj

Etno kuća
Etno kuca Ivanov

Seoski turizam
Seoski turizam na sajmu turizma


Visit Belgrade video travel guide
Visit Belgrade - video travel guide

Slike Srbije
Slike Srbije


 


Vrnjačka banja, slike i znamenitosti


Centar Vrnjačke BanjeKrenuli smo u srce centralne Srbije. Vrnjačka banja po svim statistikama predstavlja najposećeniju banju u Srbiji. Naš cilj je prost, uveriti se da li je ovo tačno, odnosno naći tajnu ove naše ipak prestižne destinacije.

Posle skretanja sa autoputa Niš Beograd, prolaska kroz Kruševac i obilazak Trstenika, na uređenom kružnom toku, stigli smo u Vrnjačku banju. Dnevna karta na parkingu je stajala oko 150 dinara, pa nam se ovo učinilo kao najpovoljnija varijanta.

Prolećni je vetrovit dan. Bistro nebo i oštro sunce obećavali su dobru fotografiju. Krenuli su radoznali pogledi upoznavanja sa banjom. Već na prvom koraku pojavila se velika povorka ljudi u nošnjama, sa trubama, frulama, gajdama. U pitanju je manifestacija Zlatne niti.

Protutnjali su sa kratkim zadržavanjem u centru, gde su odigrali kolo i ponovo se vratio mir. Ovo je bio već prvi dokaz da Banja živi punim plućima.

Vrčko, maskota, u samom centru takođe nas je pozdravio. Pored njega, zastali smo na mostu ljubavi. Po urbanoj legendi procedura za večnu ljubav je prosta. Prva stvar je kupiti katanac od simpatične prodavačice. Uz svaki katanac dobijate tri ključa. Na katancu se najpre upišu imena momka i devojke sa porukom i datumom, pa tako obeleženog zaključavate za most. Svakom ide po jedan ključ, a treći se baca sa mosta u potok.

Vrčko Zlatne niti
Maskota i manifestacija "Zlatne niti"

Most LjubaviKafić Švajcarja
Most Ljubavi i kafić Švajcarja pored njega

Gvožđe se svakodnevno gomila, a nadamo se da će bar još hiljde parova oprobati ovu legendu, pre nego se most obruši pod težinom svih ljubavi koje nosi. Zato požurite, jer krcat je već sad. Sa nestrpljenjem smo ispoštovali proceduru i nastavili dalje.

Šetalište je stvarno odlično. Uz dugačku promenadu sa obe strane potoka, smenjuju se sa ukusom ofarbene pi redusretljive vikendice, restorani, kafići, apartmani i hoteli. Vidi se red, sve je čisto, mirno, predodređeno za opušteno uživanje. Vrnjčani se posebno ponose svojim parkovima. Rimski
izvor je pokriven staklenom piramidom. Na kraju šetališta nalazi se malo jezerce sa izvorom mineralne vodu koju svakako vredi probati.

Naredna tačka od interesovanja je vidikovac iznad dame sa pticom. Panorama je stvarno prelepa, što se da videti sa slika. Ovo je za mene najlepši utisak koji sam poneo iz Banje. Ovde se nalazi i amfiteatar i crkvica iza njega.


ŠetalisteVrnjačka reka
Dugačka promenada sa obe strane Vrnjačke reke

Posle silaska sa brežuljka, prvi deo obilaska je završen, pa je usledila potraga za restoranom i kalorijama. Izabrali smo skromno mesto u centru banje, roštilj je super, a cene sasvim pristojne (cena deset ćevapa iznosi oko 400 dinara).

RestoranHotel
Restoran i hotel u centru

Evo malo opštih podataka. Vrnjačka Banja se nalazi se u Raškom okrugu. Udaljena je oko 200 km od Beograda, 25 km od Kraljeva i 7 km od Trstenika. Smeštena je između planine Goč (1216 m) i Zapadne Morave. Klima je umereno kontinentalna sa uticajem planinske klime. Leta su sa svežim jutrima i
večerima zbog vetra koji duva sa Goča prema Zapadnoj Moravi.

PromenadaParkovi
Parkovi i šetališta su zaštitni znak banje

Zime su snegovite i bez oštrih mrazeva. Srednja godišnja temperatura iznosi oko 11°C, a
srednja letnja oko 20°C. Broji oko 10 000 stanovnika. Vrnjačka Banja ima veoma dugu tradiciju lečilišta. Na vrnjačkom toplom mineralnom izvoru u vremenu od II do IV veka Rimljani su izgradili lečilište i oporavilište AQUAE ORCINAE.

KupatiloRimski Bunar
Kupatilo i Rimski bunar, kliknite na sliku za uvećan prikaz

O tome svedoče i arheološki nalazi u užem jezgru rimske banje, odnosno, bazena za kupanje, rimskog izvora tople mineralne vode (Fons Romanus) i mnoštvo kovanog novca koji ostavljan u lekovitom izvoru.

Vrnjacka BanjaIzvor Voda Vrnjci
Prolećni pejzaži oko izvora

Ovde su na lečenje i oporavak mahom dolazili rimski legionari, kao i romanizovana aristokratija starosedelaca. Danas postoje nekoliko izvora lekovite vode, Topla voda u centru, Slatina pored Lipovačke reke i Jezero. Savremen pristup turizmu započeo je 1868. godine radom Osnivačkog društva, najstarije turističke organizacije na Balkanu.

Žuta vikendica
Vikendice

Pored turističkih potencija, ova banja je specijalizovana za lečenje: šećerne bolesti, oporavak od
preležane žutice, upale žučne kese, creva i želuca, čira u želucu, bolesti mokraćne bešike, mokraćnih puteva i tako dalje.

Crkva u BanjiAmfiteatar
Crkva i Amfiteatar

Zamak BelimarkovićUnutar zamka
Zamak Belimarković

Posle ručka, ostalo je još nekoliko stvari koje smo unapred zacrtali. Zamak Belimarković ili dvorac kulture, nalazi se na stotinak metara iznad banje. U njemu se održavaju brojne kulturne i umetničke manifestacije, a zatekli smo postavku umetničkih slika grupe umetnika pod nazivom Žički anđeli iz okolnih manastira.

Panorama
Panorama sa vidikovca

Usledilo je ponovno šetanje, kafa i krempita u kafiću Švajcarija. Dan se već približavao kraju, a čekala nas je i dečja planina Goč sa svojim jezerom.

Ukoliko planirate više dana i želite da rezervišete smeštaj puno korisnih informacija možete pročitati na sajtu Vrnjačke Banje - http://vrnjackabanjasrbija.rs.

Na kraju, šta reći, osim da smo bar za trenutak uspeli da dotaknemo tajnu Vrnjačke Banje i prezentujemo njene znamenitosti u našoj reportaži. Želimo vam lepo vreme u banji!Questions? webmaster@tt-group.net , Mob: +381.(0)64.12.77.044 , Tel/Fax: +381. (0) 10. 362. 752
© TT GROUP 2004-2008, All Rights Reserved.