TURIZAM  VREMENSKA PROGNOZA   SLIKE   FORUM   KURSNA LISTA   MAPE   HOROSKOP  KONTAKT  
Adventure
Visit_Serbia


Caricin Grad
Justinijana Prima


Djavolja Varos
Djavolja Varoš


Vodic kroz Staru planinu
Stara Planina

Zlatibor
Zlatibor smeštaj

Etno kuće
Etno kuca Ivanov
Besna Kobila


Soko banja smestaj, reportaza, hoteli, prirodne lepote
Soko banja

 


Vikend u Istočnoj SrbijiStrana: 1 | 2 | 3 | 4 | 5

Već duže vremena planiramo posetu Istočnoj Srbiji. Istočna Srbija za razliku od Zapadne Srbije nema svog Kusturicu da je promoviše u svetu, ali ima prebogatu kulturno istorijsku baštinu od koje se posebno izdvaja antičko nasleđe i srednjevekovne tvrđave. Ministarstvo kulture i Turistička organizacija Srbije pokrenule su dve kampanje pod nazivima Tvrđave na Dunavu i put kulture Rimskih Imperatora - Itinerarium Romanum Serbia. Uprkos fenomenu "Nemam vremena" društvo se okupilo, pa pogledajte kako je izgledao vikend na putu rimskih imperatora u Istočnoj Srbiji.

Tvrdjava Golubac - Golubac Fortress

Krenuli smo od Viminaciuma. Zatim srednje-vekovna tvrđava Ram, kupalište Srebrno jezero, manastir Tuman, možda najlepša tvrđava u Srbiji Golubac, muzel Lepenski Vir, noćenje u Donjem Milanovcu, Đerdapska klisura, Tvrdjava Fetislam u Kladovu, Carska palata u Gamzigradu i posle malog predaha u Knjaževcu preko Tresibabe povratak za Niš.

Tvrđave na Dunavu se ubrajaju u najatraktivnije destinacije mnogih posetilaca Srbije. Njihova revitalizacija je vrlo bitna, jer treba da dovedu do očuvanja simbola našeg kulturnog identiteta.

Imajući ovo u vidu, Kalemegdan, Petrovaradin i Niška tvrđava su pre svega bezbedne turističke lokacije osposobljene za posetu ogromnog broja turista sa svim propratnim ugostiteljskim objektima.

Međutim, možda najlepša tvrđava Golubac, zatim Ram i Fetislam su potpuno prepuštene sebi i zubu vremena, pa iako prelepe, vrlo su opasne zbog neobezbeđenog šetališta, zmija u letnjoj sezoni i potpunog odsustva čuvara i turističkih vodiča. Zato veliki oprez, jer u ovim tvrđavama bićete bukvalno u srednjem veku!

Priroda i kulturno nasleđe nigde nisu tako jedinstveni kao u Đerdapskoj klisuri. O tome svedoči, Lepenski vir, praistorijski lokalitet od izuzetnog značaja.

Vlasinsko jezero - Vlasina lake
Vlasinsko jezero - Vlasina lake - 2
Vlasinsko jezero - Vlasina lake - 3
Serbia lake
Vlasinsko jezero - Vlasina lake - 2
Vlasina lake rental

Kreći se od Viminacijuma do Knjaževca, obilazili smo ono o čemu smo čuli, planirali, sve što su nam preporučili. Kamere su nizele lepote ovih krajeva, a jedna nezahvalna podela je učinjena na donjim stranama:
- Viminacium- rimski grad i utvrđenje
- Golubac i Ram - srednjovekovne tvrđave
- Đerdapska klisura - najlepši deo Dunava
- Felix Romuliana - Carska palata u Gamzigrad-u

Vlasina lake rental
Vlasinsko lake valley
Vlasinsko lake valley

Daleko od Rima, na Dunavu, granici civilizacija, Rimso carstvo je izgradilo niz utvrđenja kojim su legije branile imperiju od napada varvarskih plemena. Na tako osiguranoj teritoriji, dolazili su trgovci, zanatlije, i uskoro su nikli gradovi duž svih važnih komunikacija. Činjenica da je šesnaest, a možda i sedamnaest rimskih imperatora rođeno na teritoriji Srbije svedoči o značaju prostora današnje Srbije u antičkom Rimskom carstvu.

Vlasina lake rental
lake fishing
lake fishing

Videćemo da li će se putevi kulture "Tvrđave na Dunavu" i put Rimskih Imperatora - "Itinerarium Romanum Serbia" razviti u jedan od najznačajnih puteva kulturnog turizma u Jugoistočnoj Evropi? U Istočnoj Srbiji su prošli test.

lake fishing
lake fishing
Vlasinsko lake valley

Strana: 1 | 2 | 3 | 4 | 5Questions? webmaster@tt-group.net , Mob: +381.(0)64.12.77.044 , Tel/Fax: +381. (0) 10. 362. 752
© TT GROUP 2004-2008, All Rights Reserved.