TURIZAM  VREMENSKA PROGNOZA   SLIKE   FORUM   KURSNA LISTA   MAPE   HOROSKOP  KONTAKT  
Adventure
Visit_Serbia


Caricin Grad
Justinijana Prima


Djavolja Varos
Djavolja Varoš


Vodic kroz Staru planinu
Stara Planina

Zlatibor
Zlatibor smeštaj

Etno kuće
Etno kuca Ivanov
Besna Kobila


Soko banja smestaj, reportaza, hoteli, prirodne lepote
Soko banja

 


Golubac i tvrđava RamStrana: 1 | 2 | 3 | 4 | 5


Na samom ulazu u Đerdapsku klisuru nalazi se spomenik kulture od izuzetnog značaja Golubački Grad ili Golubac, srednjevekovna tvrđava koja podseća na primorski gradić. Iako je zanimljiv za turiste preko cele godine, oko Golupca ne postoji ni jedan turistički objekat. O lepoti ove građevine govori i činjenica da se retko desi da neko prođe kroz Golubac, a ne zastane na prvom vidikovcu da uživa u lepoti ovog čuvara Đerdapa.

Golubački Grad - Čuvar Đerdapa

Golubac se prvi put se pominje u ugarskim izvorima datiranim u 1335, 1337, odnosno 1342 godinu. Ne zna se kada i ko ga je podigao, ali je njegovu osnovu tj. Gornji grad podigao srpski odnosno pravoslavni velikaš o čemu svedoči i pravoslavna kapelica u sastavu 4. kule.

Grad je potom proširen (na zadnji i prednji grad) tokom srpske ili mađarske vlasti, iako nije isključeno da je u startu izgrađen u ovoj veličini. Poslednju fazu u gradnji sproveli su Turci ojačavši 6,7,8 i 9. kulu i dodavši u produžetku spoljašnjeg bedema nisku artiljerijsku kulu (10.) koja je kontrolisala Dunav i štitila pristanište za šajke koje se uz nju nalazilo.

Nalazio se u sastavu države kneza Lazara,koji je sela u okolini davao kao metohe manastirima.Odmah nakon Kosovskog boja, 1389 godine, u njega ulazi Bajazit I. Našao se u rukama Mađara koji ga 1403 godine predaju despotu Stefanu, kada je on postao ugarski vazal.

Grad je trebalo, prema ugovoru iz 1426 godine, da po despotovoj smrti (Stefan umire 1427 godine), zajedno sa Beogradom, bude predat Mađarima. Međutim, komandant grada vojvoda Jeremija ga, iz nepoznatih razloga, predaje Turcima. Prema Segedinskom miru, iz 1444 godine, između Mađara i Turaka, srpska Despotovina biva obnovljena i u njen sastav ulazi i Golubac. Nakon smrti despota Đurađa 1456 godine, Turci ga osvajaju. Mađari uspevaju da ga osvoje 1481 godine, ali ga vrlo brzo napuštaju.

Golubac je građen lepezasto i sastoji se od tri dela: prednjeg, zadnjeg i gornjeg grada (sa citadelom).

Čini ga ukupno 10 (9+1) kule i dve velike kolske kapije. Kule su kasnije Turci ojačali otvorima za topove i dodavanjem još jedne kule(10.) oko 1480 godine.

Ispred grada se nalazi prednji zid koji čini spoljni zid šanca, a koji je verovatno bio pun vode, jer je povezan sa Dunavom koji ga je verovatno punio. Grad je teškim lancem povezan sa stenom Babakaj (koja i danas viri iz vode u sred Dunava), tako da je u potpunosti kontrolisao kako drumski, tako i rečni saobraćaj kroz Đerdapsku Klisuru. Ispred tvrđave je bilo civilno naselje, o čemu danas svedoče samo neki delimično istraženi objekti.

 

Viminacium Ancient City
Golubac on river Danube
Golubac Fortress Tower
Medieval fortified town on the right side of the Danube River
Golubac Fortress Tower
Golubac Fortress on Danube

Tvrđava Ram - savršen pogled na Dunav

Srednjevekovna tvrđava Ram nalazi se kilometar nizvodno od sela Ram i oko 15 kilometara uzvodno od Velikog Gradišta. Ram je sagradio Bajazit II, 1483 godine. Tvrđava Ram se nalazi na steni koja se sa severoistočne strane spušta ka Dunavu, a pretpostavlja se da je grad podignut nasuprot tvrđavi Haram koje se nalazila na drugoj strani reke od koje danas nije ništa ostalo.

Tvrđava Ram - savršen pogled na Dunav Danas, tvrđava predstavlja spomenik kulture u kategoriji arheoloških nalazišta. Pogled sa tvrđave je prelep, tako da je poseta obavezna, a dodatan oprez nije na odmet, jer leti ume da bude zmija, ali kako meštani kažu, ne diraju ljude.

Tvrđava je relativno očuvana, sli oko nje ne postoji čuvar, niti turistički vodič, kao ni prodavnica suvenira.

Ram ima osnovu nepravilnog petougla, najveće dužine 34m i širine 26m. Grad čini 5 kula na četiri nivoa (3 sprata i prizemlje), po jedna u svakom od temena odnosno 3 na istočnom i 2 na zapadnom bedemu.

U grad se ulazi kroz Donžon kulu smeštenu u jugozapadnom temenu utvrde. Tvrđava je opkoljena niskim bedemom i širokim suvim šancem. Šanac se prelazi mostom smeštenim podno kule u jugoistočnom temenu kojim se ulazi u prostor između tvrđave i niskog bedema oko nje.

Na svim bedemima (osim na zapadnom, koji je okrenut ka Dunavu) se na istom rastojanju od kula nalaze posebni otvori za topove.

Ram je danas dosta dobro očuvan. Kule su u dobrom stanju, izuzev jugoistočne čiji je prednji deo skoro u potpunosti uništen. Bedemi tvrđave su takođe u solidnom stanju, dok je mali bedem u tragovima. Unutar tvrđave, uz zapadni bedem ima ostataka građevine sa osnovom pravilnog osmougla sa stranicama dužine 3m.

Ram fortres
Interesting view from Ram Fortres
Tvrdjava ram iznutra
Ostaci tvrdjave Ram
Viminacium was a major city of the Roman province of Moesia
Dok ispod tvrdjave Ram

Nedaleko od utvrde su Turci podigli karavan saraj oko koga se vremenom razvilo današnje mesto. Ceo prostor tvrđave je arheološki ispitan tokom 1980. godine. U nekadašnjem karavan saraju je izgrađena pravoslavna crkva.

Ruins and Stones of Ram Fortres
View trought Ram Fortres
Crkva pored tvrdjave Ram


Na kraju mala napomena. Svi koji često letuju na Srebrnom jezeru za samo desetak minuta vožnje mogu savršeno upotpuniti svoj program.

Literatura: Aleksandar Deroko, „Srednjevekovni gradovi u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji“, Beograd 1950

Strana: 1 | 2 | 3 | 4 | 5
Questions? webmaster@tt-group.net , Mob: +381.(0)64.12.77.044 , Tel/Fax: +381. (0) 10. 362. 752
© TT GROUP 2004-2008, All Rights Reserved.