Balkan Putovanja iz snova

Zlatni pjasci u Bugarskoj

Plaža Zlatni pjasci ili Golden Sands
Plaža Zlatni pjasci ili Golden Sands

U poslednjih 10 godina puno toga se promenilo u Bugarskoj. Oslobodili su se dominantnog ruskog uticaja, pronašli su strateške partnere ne samo na Zapadu već i u Americi, šalju pozitivne i pomirljive signale Turskoj. Pretekli su Hrvatsku na putu priključenja ka Evropskoj Uniji.

Ne znam da li i kada ste poslednji put bili u Bugarskoj, ali danas je Bugarska vele sila Balkana ne samo za letnji, već i za zimski, etno, religijski turizam i tako dalje.

Zlatni pjasci u Bugarskoj imaju status ekskluzivne destinacije. Nalaze se na 15-20 kilometara od Varne u zavisnosti sa koje strane im prilazite. Verovatno pogađate da su dobili dobili ime od sitnog, žutog peska koji se presijava u zlatnoj boji na letjem suncu kojim je pokrivena plaža.

Sama plaže dugačka je oko 6 kilometara duž koje se smenjuju manje i više luksuzni hoteli poput hotela Admiral, Obzor Beach & Izgrev, Golden Beach, Oasis, Hermitage, Golden Yavor, Riviera Beach, Imperial, International i tako dalje. Po katkad se učini da im nema broja.

Cene na Zlatnim pjascima

Cenovnik hrane
Cenovnik hrane, kliknite za detaljniji pregled

Cena punog pensiona po osobi košta i do 100 Eura po jednom danu, a klijenti u top hotelima su najčešće Nemci, Rusi i tako redom. Za srednju klasu, postoji trik, možete odsesti u susednoj Varni, ili u nekom od letovališta poput Čajke ili Kraneva po mnogo nižoj ceni.

Hoteli sa 4 i više zvezdica imaju prelepe bazene u svojim rizortima. Dozvoljeno kupanje i za goste koji nisu odseli u njima, pa bojazni oko talasastog mora nema.

U ovom delu bugarskog primorja Crno more je čisto, lepo uređeno i osim po boji po kojoj i nosi ime ne odustupa ni po čemu od recimo grčke Paralije i Leptokarije.

Bazeni uz plažu, ispred hotela
Bazeni uz plažu, ispred hotela

Voća, sokova, sladoleda ima u izobilju, a cene su i duplo jeftinije od Grčkih.

Evo cenovnika jednog jeftinijeg restorana, pa prokalkulišite. Imajte u vidu da Bugarska još nije u Euro zoni, nacionalna valuta je Lev, pri čemu 1 Lev vredi oko 0.5 Eura.

Novac menjajte samo u menjačnicama sa vidno obeleženim prodajnim kursom Leva.

Sa slike se da viditi, da nije skupo, a bugarska hrana je specifična po čubrici koju ubacuju svuda, pogotovu u roštilj. Ako je ne volite, posebno napomenite ili naručite piletinu u koju je nikad ne stavljaju.

Od sezonskih nacionalnih jela salata specijalitet je čuvena šopska salata za koju su svi čuli, a letnji delikates je tarator sa kiselim mlekom. Mastika odlično ide uz bilo koju od ovih salata. Domaća piva ili nalivne bire koje preporučujemo su Kamenica i Stara Zagora.

Ležaljka sa ili bez suncobrana se rentira na dnevnom nivou i uglavnom ne možete koristiti privatne. Cena je oko 5 Leva po ležaljci. Na plaži imate i fiziorapeute koji nude razne vidove masaža na plaži.

Promenada Zlatnih Pjasaka
Promenada

Nama je poseban utisak ostavio trenutak kada sunce zađe, a preko 6 kilometara dugačka promenada oživi. Smenjuju se jedan za drugim, poniji, papagaji, beli samojedini, magarići, svi pokušavaju da izvuku koji dinar. Na plaži postoji biskop, diskoteke, naravno kafići od koji je jedan u obliku ajfelove kule.

Poseban utisak nam je ostavio stari plavi jedrenjak „Golden Dreams“ ispod čije palube se nalazi istoimeni restoran.

Panorama Goled Sands
Panorama Goled Sands

Obavezno napravite jednu turu kružnim ringišpilom i uzdignite se visoko nad celim letovalištem. Dodatnu fotogaleriju sa dvadesetak slika Zlatnih pjaska možete pogledati ovde.

Na kraju imajte u vidu da je ukupna dužina Bugarskog promorja reda veličine 400 kilometara, pa iz svake tečke bilo morskim ili kopnenim putem možete jedan dan provesti na najlepšjoj plaži Bugarske.

Tagovi

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: