Vremenska prognoza za Grčku

Vremenska prognoza Jerisos (Atos)

Dobrodošli na TT Group vremensku prognozu za Jerisos i Atos!

Parametar Trenutna TT prognoza za Jerisos
Vreme ažuriranja:
Trenutna temperatura:
Stanje:
Vizuelno:
Subjektivni osećaj:
Pritisak:
Vlažnost:
Tačka rošenja:
Vidljivost:
Vetar:
Podaci za trenutno vreme u Jerisosu na Atosu se osvežavaju na svakih sat vremena.

Gradovi u Grčkoj za koje smo obezbedili podatke o vremenskoj prognozi:

Atina Asprovalta Halkidiki Jerisos Kasandra Kavala Kefalonija Krit Krf Lefkada Leptokarija Neos Marmaras Paralija Rodos Solun Tasos Uranopolis Zakintos Temperatura mora Grčke

TT Group meteogram za Jerisos na Atosu za 48h

Meteogram za Jerisos
Podatke preuzimamo sa globalnih meteoroloških sajtova za čiju tačnost ne možemo da garantujemo. Ovi podaci su dati sa dobrom voljom i želimo Vam srećan boravak u Grčkoj i Jerisosu.
Ažuriranje meteograma za Jerisos vrši se na početku svakog sata.

Važi za 48 sati unapred od aktuelnog trenutka. Na meteogramu možete pratiti intenzitet vetra, pritisak, kretanje temperature, količinu padavina. Da bi učitali nove vrednosti refrešajte ovu stranu. Dođite nam ubrzo po sveže i pre svega tačne informacije!

 
 

Dugoročna vremenska prognoza za 10 dana za Jerisos

 

Dan i
datum
Temp
Min/Max
Pojava
opisno
Pojava
vizuelno
Vetar
brzina
Verovatnoća
padavina
Količina
padavina
Wed
1 Jun
33 / 18 °C 4 m/s 0% -

Podatke preuzimamo sa globalnih meteoroloških sajtova za čiju tačnost ne možemo da garantujemo. Ovi podaci su dati sa dobrom voljom i želimo Vam srećan boravak u Grčkoj i Jerisosu.

 
 

Klima i turističke znamenitosti Jerisosa

TT Group vremenska prognoza za Jerisos data je na ovoj strani. Osim nje spomenimo nekoliko osnovnih klimatskih karakteristika za Jerisos.

Jerisos je malo i lepo grčko selo na obali Egejskog mora, na trećem prstu Halkidikija, na samom početku njegovog trećeg prsta Atosa. Smešten je u Orfanskom zalivu na istočnoj obali Atosa. Mirno mesto, idealno za ljude kojima nije do vibrantnog noćnog života. Poseduje prelepe plaže, neki ih nazivaju i najlepšim na Egejskom moru. Od njega se lako stiže u Uranopolis, gde počinje čuveno krstarenje oko Svete Gore.

Okruženje Jerisosa je prilično kamenitno i brdsko. Na ovom ostrvu leta su topla i duga, pa je prava morska atmosfera zagarantovana. U to su se uverili turisti koji iznova ovu destinaciju biraju za svoj odmor, a među njima ima i dosta Srba.

Vremenska prognoza Jerisos je data u donjoj tabeli.

Sa oko 3.500 stanovnika jedno je od najvećih turističkih mesta na Halkidikiju. Od Stavrosa je udaljen 45 km, od Soluna oko 120 km, a od Beograda 730 km. Osim turizma, Jerisos je važna pomorska luka, poznat je po značajnom ulovu ribe, kao i po dugoj zanatskoj tradiciji izgradnje malih brodova od borovog drveta.

Teritorija današnjeg Jerisosa je nastanjena još u VII veku p.n.e. Tada je osnovan drevni grad Akantos kao glavna luka na Halkidikiju sa jakom flotom. U V veku p.n.e., tokom grčko-persijskih ratova, Akantos je bio na strani persijske vojske, kasnije je pripao Atini, da bi tokom peloponeskog rata 424. godine p.n.e. vlast nad njim preuzela Sparta. Makedonci ga osvajaju 350. godine p.n.e., a tokom drugog rimsko-makedonskog rata 199. godine pre Hrista napadaju ga Rimljani, koji ga ruše i zauzimaju 168. godine p.n.e. Kasnije je na istom području podignut grad Ericius kao kolonija za rimske legionare veterane.

Današnji naziv Jerisos grad je dobio u vizantijsko doba. Razoran zemljotres koji se dogodio 1932. godine potpuno je razrušio Jeriosos, ali je on odmah nakon toga ponovo izgrađen nekoliko kilometara severno od prvobitne lokacije na kojoj se nalazio drevni grad.

Savremeni Jerisos je jedan od najlepših turističkih centara na Halkidikiju. Ima prelepu gradsku plažu nagrađenu plavom zastavicom, temperatura morske vode je izuzetno prijatna tokom cele sezone, a sam grad svojim gostima nudi sve uslove za savršeno letovanje. Idealna je destinacija, pre svega za porodična letovanja, i mirno mesto bez prevelike gužve. Pored toga, za Jerisos je od velikog značaja blizina Svete gore i njenih manastira, koja u velikoj meri doprinosi njegovoj popularnosti. Jerisos je jedno od omiljenih letovališta za turiste iz Srbije.

Gradska plaža u Jerisosu spada među najlepše plaže ne samo na Halkidikiju, već i u čitavoj Grčkoj. Nosilac je plave zastavice. Čitava plaža, duga par kilometara, prekrivena je zlatno-žutim šljunkom veličine pšeničnog zrna. Voda u moru je izuzetno čista i topla već od samog početka letnje sezone. Plitko more uz obalu široko je svega 10 metara, a onda dubina naglo raste, pa se roditeljima sa decom savetuje oprez. Jedan deo plaže, uz koji je smešteno više barova i restorana, opremljen je ležaljkama i suncobranima, na plaži postoje tuš kabine i kabine za presvlačenje. Što se sporta i rekreacije tiče, gradska plaža ima terene za odbojku na pesku, zbog raznovrsnog podvodnog sveta uslovi za ronjenje su odlični, na plaži se mogu iznajmiti pedaline, banane i drugi sporstki rekviziti i oprema.

S obzirom na geografski položaj, najlepše fotografije na plaži mogu se napraviti rano ujutru, prilikom izlaska sunca. U bližoj okolini Jerisosa postoji još nekoliko prelepih plaža koje su manje posećene, pa su idealne za one posetioce koji ne vole gužvu. Među njima je svakako najinteresantnija plaža Kakudija. Nalazi se na 1,5 km severno od centra grada. Specifičnost ovoj plaži daju stene raznih oblika koje se uzdižu iz mora na svega desetak metara od obale. Ovi zadivljujući oblici reljefa predstavljaju pravo čudo prirode zbog koga bi Kakudiju trebao da poseti svaki turista koji dođe u Jerisos.

Urbani deo grada je od plaže odvojen drvoredima palmi koje se prostiru duž uređene gradske promenade. Uz šetalište su smeštene prodavnice, taverne, kafići i restorani. Na samom početku šetališta nalazi se jedna od dve gradske diskoteke, a preko puta nje je stara kamena vetrenjača, svojevrstan simbol grada, u kojoj je smešten Muzej istorije Jerisosa. Na centralnom delu promenade postoji veliki akvarijum, širine 10 metara i visine preko 2 metra. U njemu se može videti šarolik podvodni svet koji privlači veliku pažnju posetilaca.

Centar Jerisosa ima izuzetno lepu fontanu, središte okupljanja turista uveče. Jerisos ima i svoju crkvu, a na brdu koje se uzdiže iznad grada lociran je mali manastir sa starim stablom drveta u svom dvorištu u koje je urezana ikona Bogorodice i malog Isusa. U centru grada nalaze se banka, apoteka, kao i moderan 3D bioskop. Za ljubitelje šopinga grad je obezbedio dva mega marketa, od kojih jedan pripada čuvenom trgovinskom lancu Lidl. Velika pijaca se organizuje utorkom i na njoj se može kupiti raznovrsna roba po izuzetno niskim cenama. Većina restorana nudi riblje specijalitete, koji spadaju među najukusnije u celoj Grčkoj, a postoji i jedan srpski restoran Opanak, na čijem meniju se nalaze srpski specijaliteti sa roštilja. U Jerisosu se može okusiti jedan od najboljih sladoleda na svetu, dok od pića svakako treba probati uzo i metaksu.

U neposrednoj okolini Jerisosa nalaze se brojne znamenitosti. Na putu prema Uranopolisu je arheološki lokalitet Akantos sa ostacima antičkog grada i nekropole. Manastir Kakovo udaljen je 6 km od Jerisosa. U sklopu ovog prelepog kompleksa, smeštenog u zadivljujućem prirodnom okruženju, postoje pilana sa stolarskom radionicom i veštačko jezero za uzgoj ribe.

Manastir Kakovo dostupan je i pripadnicama lepšeg pola, koje nemaju dozvolu za obilazak Svete gore. U blizini Jerisosa nalazi se i Stagira, mesto rođenja jednog od najvećih filozofa antičke grčke Aristotela. Na samom ulazu u ovo selo smešten je Aristotelov park, spomen park čuvenom grčkom filozofu. U parku se mogu videti razni eksponati, svojevrstan omaž životu i delu Aristotela i njegovim otkrićima na polju mehanike i optike. Stagira ima i pregršt drugih znamenitosti: sunčev sat, muzej, nekoliko zamaka, Mehmed Aginu kulu, više pravoslavnih crkava (centralni seoski hram posvećen je rođenju Presvete Bogorodice, a podignut je 1814. godine) itd.

Sa brda Argirolofos, u čijem podnožju se nalazi Stagira, širi se idiličan pogled na Svetu goru, Sitoniju i Kasandru. Iz Jerisosa postoji organizovani izlet na obližnje ostrvo Amuljani. Ovo malo šumovito ostrvo sa egzotičnim plažama poznato je kao destinacija na kojoj je sniman jedan od filmova iz serijala o čuvenom detektivu Agate Kristi – Herkulu Poarou. Najzad, na svega 15 km od Jerisosa je i Uranopolis, poznat i kao „vrata Svete gore“, polazna tačka prilikom obilaska planine Atos i njenih manastira.

Smeštaj u Jerisosu može se naći u nekom od gradskih hotela, kao i u velikom broju nekadašnjih ribarskih kuća adaptiranih za potrebe turizma i pretvorenih u turističke pansione, vile i apartmane koji mogu u potpunosti zadovoljiti potrebe i najzahtevnijih gostiju.

Svi gradovi i turistička mesta u Grčkoj za koje imamo podatke o vremenskoj prognozi

Atina Asprovalta Halkidiki Jerisos Kasandra Kavala Kefalonija Krit Krf Lefkada Leptokarija Neos Marmaras Paralija Rodos Solun Tasos Uranopolis Zakintos Temperatura mora Grčke


TT Meteorolog

TT Meteorolog

Sve informacije o prognozama vremena date su sa najboljom namerom i dobrom željom da budu korisne i da Vam pomognu. Naš cilj je tačna vremenska prognoza te pišite nam za svaki uočeni nedostatak na sajtu. Portal TT Group nije odgovoran i ne može garantovati apsolutnu tačnost svih podataka.

Povežimo se!

Korisno:

Podelite informacije o vremenu: