Grčka leto - turističke informacije

Nei Pori i Platamon smeštaj bez agencije

Spomenimo da u pred i post sezoni smeštaj u Nei Pori i Platamonu možete naći bez problema i bez agencije. U jeku sezone je jako velika potražnja za privatnim smeštajem, tako da ako dolazite sa malom decom obavezno rezervišite smeštaj na vreme. U suprotnom može vam se desiti da satima tražite adekvatan smeštaj i na kraju morate mnogo više novca da izdvojite za najobičniji studio.

Nei Pori turističke informacije

Nei Pori je letovalište u oblasti Pijerija u periferiji Središnja Makedonija. Nalazi se na zapadnoj obali Solunskog zaliva u Egejskom moru, u podnožju planine Olimp, 43 km južno od Keterinija, upravnog sedišta Pijerije i 108 km jugozapadno od Soluna.

Na 3,5 km severozapadno od Nei Porija smešten je i Platamon, još jedan poznati turistički centar ovog dela Grčke.

Nei Pori je naselje podignuto sedamdesetih godina XX veka, tako da ima sve karakteristike modernog letovališta. Mesto ima oko 700 stanovnika. Čine ga široke ulice i uređeni prostrani trgovi, u njemu postoji nekoliko parkovskih površina, a obalu odlikuje nekoliko prelepih plaža.

S obzirom da se nalazi u podnožju planine Olimp, Nei Pori je karakterističan i po zadivljujućem prirodnom ambijentu sa bujnom mediteranskom vegetacijom.

Uz obalu se prostire šetalište pored koga nižu kafe-barovi, klubovi, restorani i taverne sa bogatom ponudom ribljih specijaliteta, poslastičarnice, prodavnice, suvenirnice, zlatare, butici u kojima se može kupiti kvalitetna odeća od kože i krzna itd. Letovalište nudi odlične uslove za bavljenje sportom – teniske terene, terene za mali fudbal, odbojku, odbojku na pesku, u njemu postoji više planinarskih klubova koji organizuju pešačke izleta po okolini i osvajanje vrhova obližnjeg Olimpa.

Takođe, na plažama u naselju i njegovoj okolini postoje odlični uslovi za vodene sportove. Posebno su interesantni jedrenje na dasci, škola džet-skija, a organizuju se i kursevi plivanja i ronjenja. Nei Pori je idealan i za mališane, jer u njemu postoji više dečijih parkova sa brojnim zanimljivim sadržajima.

Plaža Nei Pori ima ukupnu dužinu oko 6 km, a široka je 100 m. Prekrivena je sitnim peskom, izuzetno prijatnim za stopala, a voda je kristalno čista i topla, sa širokim pojasom plićaka, što naročito pogoduje roditeljima sa decom i neplivačima. Na plaži radi stručna spasilačka ekipa, mogu se iznajmiti suncobrani i ležaljke, kao i oprema za vodene sportove, a uz nju se nalazi više kafića, barova i taverni. Nešto dalje od samog naselja prema jugu nižu se male uvale i zalivi, idealni za razne vrste vodenih sportova, kao i za kupanje.

Smeštajni kapaciteti koje nudi ovo malo, ali interesantno turističko mesto, su odlični. Postoje različiti vidovi smeštajnih objekata, od najluksuznijih hotela, preko apartmana i vila, do studija i kampova.

Platamon turističke informacije

Platamon je takođe malo turističko mesto sa oko 1.500 stanovnika. Smatra se jednim od najlepših i najposećenijih letovališta u oblasti Pijerije, koje tokom sezone ugosti više od 120.000 turista, uglavnom iz zemalja istočne Evrope i iz same Grčke.

U njemu postoji mnoštvo turističkih sadržaja – kafića, barova, diskoteka, restorana, taverni, prodavnica, više mini marketa, kao i širok izbor smeštajnih objekata – hotela, vila, apartmana i kamp odmarališta.

Gradska plaža Akti Platamona prekrivena je belim peskom, a more je izuzetno čisto i toplo. Uz plažu se prostire uređeno šetalište sa kafićima i restoranima.

U oblasti ova dva letovališta postoji i nekoliko kulturno-istorijskih znamenitosti – tradicionalna sela Stari Pori i Stari Pantelejmon, preteče današnjih naselja, kao i vizantijska tvrđava Platamon, dobro očuvani srednjevekovni zamak iznad današnjeg Platamona, na jugoistočnoj padini Olimpa. Tvrđava je kompletno restaurirana i tokom sezone je domaćin brojnim kulturno-umetničkim manifestacijama. Sa brda na kom je smeštena pruža se zadivljujući pogled na Platamon, ali i na čitavu oblast Pijerije.

U samim naseljima i njihovoj okolini postoji veći broj znamenitih crkvi, podizanih u različitim istorijskim periodima, kao i nekoliko značajnih arheoloških nalazišta – ruine antičke Leptokarije, ostaci drevnog grada Livitre, arheološki lokalitet Dion sa ostacima istoimenog drevnog grada, smešten na planini Olimp itd.

Iz ova dva letovališta postoje organizovani izleti do nekoliko vrlo interesantnih destinacija, pre svega do Soluna, antičkog grada Vergine, drevnog svetilišta Delfi, manastira Meteori itd.

Saobraćajnu povezanost obezbeđuju direktne autobuske linije do Katerinija, centra oblasti Pijerije, udaljenog oko 40 km. Iz Katerinija postoje autobusi do mnogih važnih destinacija širom Grčke.

Turistički Vodič

Turistički Vodič

TT Group turistički vodič kroz vašu novu destinaciju. Moj moto: na kraju samo iskustva ostaju.

Dodajte komentar

Klikni i ostavi svoj utisak

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *