Vremenska prognoza za Grčku

Vremenska prognoza Neos Marmaras (Sitonija)

Dobrodošli na TT Group vremensku prognozu za Neos Marmaras i Sitoniju!

Parametar Trenutna TT prognoza za Neos Marmaras (Sitonija) za danas
Vreme ažuriranja:
Trenutna temperatura:
Stanje:
Vizuelno:
Subjektivni osećaj:
Pritisak:
Vlažnost:
Tačka rošenja:
Vidljivost:
Vetar:
Podaci za trenutno vreme u Neos Marmarasu se osvežavaju na svakih sat vremena.

Gradovi u Grčkoj za koje smo obezbedili podatke o vremenskoj prognozi:

Atina Asprovalta Halkidiki Jerisos Kasandra Kavala Kefalonija Krit Krf Lefkada Leptokarija Neos Marmaras Paralija Rodos Solun Tasos Uranopolis Zakintos Temperatura mora Grčke

TT Group meteogram za Neos Marmaras na Sitoniji za 48h po satima

Meteogram za Neos Marmaras
Podatke preuzimamo sa globalnih meteoroloških sajtova za čiju tačnost ne možemo da garantujemo. Ovi podaci su dati sa dobrom voljom i želimo Vam srećan boravak u Grčkoj i Neos Marmarasu.
Ažuriranje meteograma za Neos Marmaras vrši se na početku svakog sata.

Važi za 48 sati unapred od aktuelnog trenutka. Na meteogramu možete trenutno pratiti intenzitet vetra, pritisak, kretanje temperature, količinu padavina. Da bi učitali nove vrednosti refrešajte ovu stranu. Dođite nam ubrzo po sveže i pre svega tačne informacije!

 
 

Dugoročna vremenska prognoza za 10 dana za Neos Marmaras

 

Dan i
datum
Temp
Min/Max
Pojava
opisno
Pojava
vizuelno
Vetar
brzina
Verovatnoća
padavina
Količina
padavina
Fri
1 Jul
32 / 20 °C 4 m/s 0% -

Podatke preuzimamo sa globalnih meteoroloških sajtova za čiju tačnost ne možemo da garantujemo. Ovi podaci su dati sa dobrom voljom i želimo Vam srećan boravak u Grčkoj i Neos Marmarasu.

 
 

Klima Sitonije i Neos Marmarasa
Toroni plaža, Sitonija
Toroni plaža, Sitonija

Sitonija, ili Longos kako ovo mesto još zovu, jeste manje poluostrvo u sklopu poluostrva Halkidiki u Grčkoj. Halkidiki je poznato turističko mesto, a sinonimom za nezaboravna letovanja dobio je upravo po svojim poluostrvima u obliku prstiju kojih ima tri. Gledano s leva na desno − prvi prst je Kasandra, drugi Sitonija, a treći Atos.

Opšte informacije o Sitoniji

Smatra se da je Sitonija dobila ime po Sitonu, sinu Posejdona, koji je po grčkoj mitologiji poznat kao bog mora. Može se reći da božanstveno lepe plaže koje se na Sitoniji nalaze opravdavaju ovaj mit.

Za razliku od Kasandre koja predstavlja ravničarski predeo, reljef Sitonije zanimljivim čini planina Itamos, koja je smeštena na središnjem delu poluostrva. U tom smislu Sitonija predstavlja prelaz između ravnica Kasandre i planine Atos. Dužina poluostrva Sitonija iznosi 40 kilometara, a njena najveća širina je 15 kilometara.

Smeštena između ova dva poluostrva, Sitoniju okružuju Singitik i Toroneos zaliv. Sa Sitonije, u zavisnosti da li ste sa zapadne ili istočne strane se pruža pogled sa jednog od dva susedna poluostrva.

Leti prosečna temperatura tokom dana na Sitoniji je oko 30°C. Dakle, na ovom poluostrvu nema jakih vrućina i vrelih talasa, temperatura savršena za sunčanje. U letnjim mesecima temperatura mora je približna 25°C, dok se u septembru obično beleži blagi pad na 23°C. Prijatne temperature mora i klime na Sitoniji, tirkizno more i peščane plaže čine savršen spoj i idealan izbor za vaše letovanje. Padavine nisu karakteristične za letnji period za ovaj deo Grčke. Uglavnom je vedro, a u Septembru česti su paperjasti oblaci.

Put od Beograda do Sitonije

Udaljenost Beograda od Sitonije iznosi 787 kilometara, što znači da do ovog poluostrva put traje oko 10 sati. Kada putujete za Sitoniju, tj. kada putujete u Grčku uopšteno svojim automobilom morate biti spremni na to da Grci često voze izuzetno brzo.
Za prolazak kroz Makedoniju vam paoš nije neophodan, s obzirom na to da u ovu zemlju možete ući samo sa ličnom kartom, ali će vam biti potreban zeleni karton. Za prolazak kroz Grčku više nije potrebna međunarodna vozačka dozvola, biće vam potreban samo pasoš da biste ušli na teritoriju Grčke.

Preporučuje se da se u Makedoniji napuni rezervoar sa gorivom iz razloga što je gorivo znatno skuplje u Grčkoj. Na Graničnom prelazu za Grčku Doirani ćete naići na mnogo gužvu nego na dosta poznatijem Evzoni.
Kada budete skretali za Solun obratite pažnju na table. Naime, plava tabla ukazuje na skretanje za magistralni put, zbog velikih gužvi koje se ovde javljaju bolje je da sačekate sledeće skretanje za Solun koje je označeno zelenom tablom i koja označava priključenje na autoput. Odatle pratite oznake za priljučenje za Ring Road koji će vodi oko Soluna do Halkidikija. Tu pratite samo plave table, dakle, magistralni put.
Ide se pravo sve do raskrsnice za Sitoniju. Put pravo se nastavlja za poluostrvo Kasandru, a desno kod Express service se skreće za Sitoniju. Odatle pratite znakove za letovalište za koje ste se odlučili.

Omiljena letovališta srpskih turista na Sitoniji

Sitonija predstavlja mesto sa velikim brojem kvalitetnih letovališta. Ovo poluostrvo je poznato po dugim peščanim plažama koje ima na stotine, a više od njih deset ima oznaku Blue flag. To znači da je voda na tim plažama izuzetno čista, kao i same plaže.
Letovališta se nalaze duž čitave obale Sitonije, ima ih i sa zapadne i sa istočne strane poluostrva. Najčešći izbor srpskih turista pri letovanju na Sitoniji su Nikiti, Neos Marmaras i Toroni koji se nalaze na zapadnoj strani poluostrva, dok je na istočnoj strani najposećenije letovalište Sarti i njemu blizu Sikija i Kalamitsi.

Nikiti

Pored toga što je Nikiti jedno od najposećenijih letovališta na Halkidikiju, njegov geografski položaj je idealan ako želite da obilazite mesta koja se nalaze u blizini. Naime, Nikiti se nalazi na samom početku poluostrva Sitonija, udaljeno je oko 100 kilometara od Soluna i 2 kilometara od magistralnog puta odakle lako možete ići bilo na istočnu ili zapadnu stranu Sitonije i tako obići što više čitavo poluostrvo.
Ovo mesto je izuzetno privlačno turistima iz razloga što može sve da vam pruži. Nikiti ima izuzetno dugačku peščanu plažu i prepoznatljivo tirkizno i čisto more, koje je tipično za ovo poluostrvo. Na plaži se dobija ležaljka uz naručeno piće, a možete na plažu ući i bez pića i doneti svoj suncobran. Uz plažu nalazi se i dugačko šetalište koje je idealno za večernje šetnje za porodicu ili parove. Možete svratiti i do obližnjeg parka u kom se nalazi i uredno sređeno igralište za decu.

Meteogram, prognoza po satima za Nikiti

Iako je ovo mesto jedno od poznatijih za letovanje nekako je tako raspoređeno da nema iritantne gužve ni na plaži, ni na samom letovalištu. Stoga, ovo letovalište predstavlja dobar izbor za letovanje za porodicu zbog mira kojim odiše. Takođe je odličan izbor za one koji su došli automobilom i koji žele da obilaze Sitoniju i Halkidiki, pa im ovo mesto može poslužiti kao početna baza.

Nikiti se deli na stariji i noviji deo. Noviji deo je u blizini magistrale i plaže i tu se mahom nalaze smeštaji za turiste, hoteli, apartmani, pansioni i vile kojih ima dovoljno. Uzgred, Nikiti je i dobro opremljen sa radnjama i super-marketima.

U ovom letovalištu ima i dosta restorana što tradicionalne kuhinje što restorana brze hrane. Jednom nedeljno, tačnije petkom, u Nikitiju možete otići na pijacu i po cenama koje nisu preterano skupe opremiti raznovrsnim namirnicama ako želite da uštedite novac i sami nešto skuvate. Na pijaci ćete na svakom koraku videti tegle sa medom. Meštani ovog letovališta su poznati u Evropi po proizvodnji meda, tako da preporučujemo da probate ovaj lokalni brend.

Stariji deo Nikitija potiče iz perioda pre nego što je počeo da se razvija u pravcu turizma, što je krenulo 80-ih godina prošlog veka. Možete prošetati starijim delom naselja ako vas zanima kako se ovde živelo pre sto i više godina. Sa ove strane naslja upoznaćete i drugu, još mirniju stranu Nikitija. Na tom delu se nalazi luka sa dosta čamaca. Pre procvata turizma meštani Nikitija su se pored proizvodnje meda bavili i proizvodnjom maslina i ribolovom.

Pored gradske plaže u Nikitiju, u njegovoj blizini nalazi se nekoliko plaža koje turisti često posećuju. Najpoznatije su Kalogira, Elia, Kovoiou, Spathies i Agios Ioanis. .

Neos Marmaras

U letovalištu Neos Marmaras ćete sasvim sigurno uživati iz kog god razlog da ste u njega došli. Ako vam je cilj statičan, porodični odmor ovo mesto će ispuniti vaše zahteve, ako vam je cilj da istražujete plaže i uživate u noćnom provodu ovo mesto je, takođe, idealno za vaše letovanje koje će biti nezaboravno i puno lepih utisaka.

Neos Marmaras ima poznatu peščanu gradsku plažu, koja iako je gradska ima visok kvalitet. Temperature mora su na ovom mestu idealne, dovoljno da se rashladite, ali razlika između temperature vode i vazduha nije prevelika. Voda postepeno postaje sve dublja, što je odlično ako na ovu plažu dođete sa decom.

Na plaži i pored plaže se nalaze barovi i klubovi i toalet. Dobro je opremljena sa ležaljkama, suncobranima, pedalinama, čamcima, brodićima, a za one koji sebi mogu da priušte luksuz vožnja jahtom do najbližeg poluostrva Kasandre je dobra ideja… ova plaža, ukratko, ima sve šta vam može biti potrebno.

Smeštaj na Neos Marmarasu je prilagođen svačijem džepu i ukusu. Možete rezervisati smeštaj i u luksuznim vilama i hotelima gde će vam smeštaj biti vrhunski, do jeftinijih i „studentskih“ apartmana i pansiona.

Neos Marmaras je srce Sitonije, smešteno na poluostrvo Halkidiki, na obalama Egejskog mora. Fantastične plaže i gostoljubivost pokazuju da je sve podređeno turistima, pa je ovo svakako mesto koje oslikava Grčku i morski turizam tipičan za ovu zemlju. Vremenska prognoza za Neos Marmaras je data u donjoj tabeli.

Položaj i klima ovog mesta pogodni su za uzgajanje maslina, vina i meda, a ribolov je takođe jako razvijen u ovom kraju. Tri obalska brega još jedna su od karakteristika Neos Marmarasa i utiču na prijatnu letnju klimu ovog mesta.

Sam Neos Marmaras ima kao i Nikiti puno radnji gde možete kupovati i garderobu, pa i skuplje komade odeće kao što su bunde ili kožne jakne. Pijaca radi jednom nedeljno, četvrtkom i na njoj ćete naići na veliki izbor voća i povrća, mesa i raznih drugih sitnica. Iznenadiće vas što se cene praktično ne razlikuju od onih koje koje mi imamo na pijacama u Srbiji.

Cene u restoranima jesu malo više nego u drugim, manje poznatim letovalištima, stoga bismo preporučili da dobro napunite kese i torbe na pijaci. Doduše, ako želite da se hranite u restoranima izbor restorana je veliki.

Kako je ovo jedno od omiljenih mesta srpsih turista nemojte da vas začudi što ćete na svakom ćošku čuti srpski jezik, bilo od samih turista, bilo od ljudi koji tamo često sezonski rade kao konobari. Možda ćete naići čak i na natpise na srpskom jeziku u ovom letovalištu. Ukoliko ste do Neos Marmarasa došli preko agencije autobusom prepruka je da iznajmite automobil da biste mogli da obiđete plaže u blizini ako želite. Iako je gradska plaža Neos Marmarasa odlična, druge plaže će vam se možda više svideti.

U blizini ovog mesta nalaze se razne manje, divlje plaže i uvale, pa ako ne volite mnogo društva tokom kupanja možete ih potražiti. Takođe, postoje i luksuzne plaže od kojih je najpoznatija Kohi plaža. Druge plaže koje su vredne obilaska su svakako Lagomadnra, Elia i Paradisos.
Toroni

Iako je Toroni prilično poznato letovalište na Halkidikiju, treba da znate da u njemu nije razvijen noćni život kao na Neos Marmarasu. Dakle, Toroni predstavlja znatno tiše mesto koje je idealan izbor za letovanje za porodice sa manjom decom, kao i za one koji žele miran odmor na jednoj od najdužih plaža na Sitoniji. Gradska plaža Toronija ima dužinu od preko dva kilometara i ima poznatu oznaku Blue flag za kvalitet i čistoću, koja posebno privlači turiste da se odluče da letovanje provedu na ovom mestu. Uopšteno je Halkidiki poznat po velikom broju ovih oznaka, koje se, možda treba naglasiti, ne dobijaju tako lako.

I na ovoj plaži će vas sačekati poznati pejzaž tipičan u čitavoj Sitoniji, peščana plaža sa dugačkim plićakom i tirkizno more. Na ovoj plaži nema previše gužve čak ni u jeku sezone, možete se lepo smestiti, naručiti piće i uživati.

U ovom letovalištu, takođe, ima dosta hotela, ali ipak manje nego u Nikitiju i Neos Marmarasu, ipak je manje letovališe u pitanju. Ponuda radnji i prodavnica je znatno slabija nego u prethodna dva opisana letovališta, ali opet možete u tri marketa koliko ih u Toroniju ima kupiti sve što vam može biti neophodno. Na ovom mestu ima par restorana, ali nema pekara i pijace, sve te potrebštine i meštani i turisti kupuju u marketima.
Toroni ima i zanimljivu istoriju koja potiče još iz antike. Jedan od najzanimljivijih podataka o ovom mestu je da je stari njegov deo pod morem. Naime, potopljen je tokom razaranja Turaka koji su s početka XX veka imali Toroni u svojoj upravi. U blizini Toronija nalaze se veće letovališta Sarti ili Sikija, koja se nalaze na suprotnoj strani poluostrva. Takođe u blizini se nalaze i druge plaže od kojih su najpoznatije Destinika, Tristinika i jedna od najlepših plaža na Sitoniji − Kalamici.

Sarti

Sarti definitivno predstavlja najposećenije mesto na Sitoniji. Iako je ovo mesto prilično malo, sa malim brojem stanovnika, ono prosto oživi sa prvim turistima koji u sarti dolaze već od maja. Doduše, u maju nije baš preporučljivo kupati se s obzirom na to da temeratura mora u tom periodu ne prelazi 20°C. Tokom juna i jula temperatura raste do 27°C, da bi blagi, ali prijatan pad bio u septembru kada se sezona i završava.
Sarti je izuzetno popularano na Halkidikiju baš zbog plaže koja isto ima Blue flag oznaku. Voda je ovde izuzetno čista, pesak je sitan, a sunce zalazi tek posle 21h. Plaže su, naravno, pune, ali ne toliko da se gurate sa drugim ljudima, nego sasvim dovoljno da imate mesta za vas i vašu porodicu ili prijatelje. Ova plaža u Sartiju važi za jednu od deset najlepših plaža u čitavoj Grčkoj. Odmah uz plažu nalazi se lepo, čisto i popločano šetalište.

Meteogram, prognoza po satima za Sarti

Jedina stvar koju zameraju Sartiju je veliki broj vetrovitih dana, što je rezultat geografskog položaja ovog letovališta. Ako se odlučite da provedete vaš odmor samo u Sartiju sigurno će se potrefiti da barem jedan dan duva jači vetar. Vetar često pravi velike talase i što bi vam moglo zasmetati. Ali nema razloga da brinete, veliki broj plaža se nalazi samo par kilometara dalje i do njih možete doći čak i pešice, ako ste raspoloženi da šetate uz obalu mora. Na obližnjim plažama vetra većinom nema.

Veliki broj kafića i noćnih klubova se nalaze na Sartiju i to u blizini plaže. Na Sartiju je prilično razvijen noćni život, tako da predstavlja jako dobar izbor za letovanje za mlade. Pored toga, postoje delovi Sartija koji su mirni i opuštajući. Sve zavisi kakav smeštaj odaberete. Barovi, suvenirnice, radnje i klubovi se mahom nalaze u starijem delu Sartija koji je i bučniji, dok je tiši noviji deo u kom se većinom nalaze hoteli, vile i apartmani. U blizini Sartija se nalaze plaže koje morate posetiti, a najpoznatije su Orange i Kavurotripes, koje su izuzetno popularne zbog svoje lepote. Tu su još i plaže Platanici, Ahlada, Armenistis, Griavas i Agridia.

Sikija

Sikija predstavlja najveće selo u Sitoniji i poznaje sve više i više poznato među turistima zbog istoimene plaže koja isto ima Blue flag oznaku. Samo naselje je malo udaljenije od plaže, ali se Sikija polako približava plaži tako što se pored nje otvara sve više i više kafića, barova i smeštaja za turiste. Mnogi turisti se odlučuju da na ovom mestu i kampuju.

U blizini Sikije se nalazi još plaža koje na Sitoniji izgleda ima bezbroj. Najpoznatije su Limanaki, Pigadaki i super popularne Kriarici i Klimataria.

Kalamitsi

Kalimatisi je verovatno jedno od najtiših letovališta sa najlepšom plažom. Na ovom mestu nema organizovanog noćnog života, čak i bez super-marketa ali zato postoji istoimana vrlo lepo organizovana plaža koju odlikuju tipični sitan pesak i tirkizno more. Ovo mesto je zaista idealno za one koji na odmor idu da se sasvim opuste i uživaju u tišini i zvucima mora.

Poluostrvo Sitonija sasvim sigurno zaslužuje da je barem jednom obiđete i kada je obiđete sa sigurnošću tvrdimo da ćete želeti da joj se vratite. Odlične plaže, idealne temperature mora, kao i njegove tirkizne boje su savršeno iskombinovane sa ostalom turističkom ponudom koja će vas učiniti zadovoljnim i odakle ćete se kući vratiti sa predivnim uspomenama i utiscima. Pratite real time prognozu po satima za Sitoniju i na pravom ste mestu!

Svi gradovi i turistička mesta u Grčkoj za koje imamo podatke o vremenskoj prognozi

Atina Asprovalta Halkidiki Jerisos Kasandra Kavala Kefalonija Krit Krf Lefkada Leptokarija Neos Marmaras Paralija Rodos Solun Tasos Uranopolis Zakintos Temperatura mora Grčke


TT Meteorolog

TT Meteorolog

Sve informacije o prognozama vremena date su sa najboljom namerom i dobrom željom da budu korisne i da Vam pomognu. Naš cilj je tačna vremenska prognoza te pišite nam za svaki uočeni nedostatak na sajtu. Portal TT Group nije odgovoran i ne može garantovati apsolutnu tačnost svih podataka.

Povežimo se!

Korisno:

Podelite informacije o vremenu: