Turska

Turska ostrva

Tvrđava na egejskom ostrvu Bozdžada
Tvrđava na egejskom ostrvu Bozdžada

Današnja moderna Republika Turska ima skoro sve. Od drevnih bogomolja, preko svih vrsta ruda, planine Ararata do urbanih metropola. Običan čovek ne zna da ova država ima i svoja ostrva. U narednih nekoliko pasusa uz slike i video klipove očekuju vas najbitnije informacije ako odlučite da leto provedete na turskim ostrvima. Prvo od njih je ostrvo Bozdžada.

Tursko ostrvo Bozdžada

Ostrvo Bozdžada ili Tenedos (Bozcaada na turskom i Tenedhos na grčkom) nalazi se u severnom delu Egejskog mora i ima površinu 22,5 km, pa je treće po veličini ostrvo u Turskoj, posle Čokčeade i Marmara.

Od Čanakala je udaljeno 24km i administrativno pripada oblasti Čanakale. Ostrvo je poznati tursitički centar i ima dvanaest prelepih zaliva: Liman, Dejirmenler, luke Pojraz, Čanak, Čapraz, Kodžatarla, Lagor, Ajana, Ajazma, Sulubahče i Habbeli.

U vansezonskom periodu na ostrvu živi oko 2500 ljudi. Pored turizma,  glavne industrijske grane su vinogradarstvo, tj. proizvodnja vina i ribarstvo.

Ostrvo je poznato po grožđu i vinu i za njega se često može čuti da je najbolje čuvana turska tajna!

Jedno je od retkih magičnih mesta na kojima se može uživati i odmarati bez horde turista oko vas. Ostrvo karakteriše puno vetrenjača, a kažu da su zalasci sunca ovde neverovatni. Plaže, široke i dugačke kao i svim letovalištima.

Na ostrvu je puno vinograda pa je vino nešto što se mora probati i u čemu se mora uživati. O Bozdžadi i njegovim vinima pisao je i Nju Jork Tajms, govoreći o ostrvu kao o jednom od najboljih mesta za degustaciju kvalitetnih vina u Turskoj. Zbog toga je gustiranje vina na Bozdžadi obavezno, a u jednom od najpoznatijih restorana “Bakkal” možete naći odličnu ponudu vina i, naravno, loklanih kulinarskih specijaliteta.

Ako imate dobru kondiciju, preporučujemo vam da za obilazak ostrva iznajmite bicikl. A ako niste baš kondiciono spremni, onda šetajte, ali mnogobrojna brda i brdašca nećete moći zaobići! Pošto se nalazila na putu Krstaša, na ostrvu je izgrađena Venecijanska tvrđava, koja je rekonstruisana u vreme sultana Mehmeta II Osvajača zbog izuzetne važnosti za moreuz Dardaneli. Pogleda sa ovo tvrđave na Egej je svakako jedan od top utisaka.

Mapa Bozdžadi ostrva

Tursko ostrvo Gokčeadi

Sve što je zanimljivo o Gokčeadi za leto ako volite turske reseorte počinje sada.

Gokčeadi i Aydinčik

Ostrvo Gokčeada nalazi se u provinciji Čanakale, severno od moreuza Dardanela i ima oko 9000 stanovnika. To je najveće tursko ostrvo površine 279 km2. Ako se setite čuvene Pitagorine teoreme videćete da je poluprečnik ovog ostrva nešto manji od 10 kilometara što u principu predstavlja jedno odista malo mesto. Najpoznatija plaža je Aydinčik plaža.

Ostrvo je pretežno planinsko sa dosta šuma, a u antička vremena se verovalo da je grčki bog mora Posejdon odmarao svoje konje u dubokom moru u blizini Gokčeade. Gokčeada je posebno po tome što je bogato svežom vodom.

Ostrvo se nekada zvalo Imroz, izvedeno od grčkog imena Imvros, a svoj današnji naziv je dobilo 70-ih godina prošlog veka. U drevna vremena ostrvo je takođe bilo poznato i pod imenom Imbroz. Slično “Prinčevskim ostrvima” i na Gokčeadi je saobraćaj ograničen čak i tokom letnje sezone, a jedan od glavnih vidova prevoza su minibusevi koji više puta dnevno putnike prevoze od najvećeh i najnaseljenijeg grada na ostrvu, grada Gokčeade, do luke Kuzu.

Moramo naglasiti da na ostrvu postoji taksi prevoz ali je on izuzetno skup, čak i dva do tri puta skuplji od onog u Istanbulu. Jedna od najpopularnijih plaža na ostrvu je Aydincik koja se nalazi na južnom delu ostrva, 10 km od mesta Merkez. Plaža je poznata po slanom jezeru koje je od mora odvojeno dinom, a jezero je izuzetno plitoko, oko 1m u najdubljim delovima.

U starija vremena, pre nego što se so mogla kupiti, stanovnici ostrva su ovde sami proizvodili so. Smatra se da je voda iz jezera dobra za neke bolesti kože pa se preporučuje da se prvo okupate u jezeru, a onda u moru. Planinarenje po ostrvu je fantastično, a ova slika govori sama za sebe sve.

Ipak moramo naglasiti da morate paziti na morske ježeve kojih ima dosta u ovoj oblasti. Morska voda je poptuno čista i nezagađena, a kako na ostrvu često duva vetar (vremenska prognoza za tursku), vode oko ostrva su idealne za ljubitelje surfovanja, pa je plaža Aydinčik postala poznata i po ovom sportu.

Mapa Gokčeade

Ako vam se dopala reportaža pogledajte i Prinčevska ostrva i najekskluzivnije ostrvo turske.

Preporuka
  • Ocena:
Sending
User Review
5 (1 vote)
Turistički Vodič

Turistički Vodič

TT Group turistički vodič kroz vašu novu destinaciju. Moj moto: na kraju samo iskustva ostaju.

Dodajte komentar

Klikni i ostavi svoj utisak

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *