Turska

Pamukale – najčešći izlet u Turskoj

Pamučna tvrđava za izlet iz Kušadasija
Pamučna tvrđava, foto: Antoine Taveneaux, Wikipedia, CC BY-SA 3.0

Piše: Aleksandra Trifković, turistički vodič, Mob: 060 0-752-262

Turci joj tepaju pamučna tvrđava, a šta je to što Pamukale (turski Pamukkale) kriju pod svojim zidinama i zašto su čest i popularan izbor za izlet naših turista saznaćete u priči koja sledi.

Nalaze se na nekih 3 sata vožnje od Kušadasija i naši turisti ih uglavnom upoznaju u nekoj od bezbrojnih izletničkih varijanti iz ovog popularnog letovališta.

Skoro svaka turistička agencija koja organizuje letovanje u Kušadasiju nudi ovaj fakultativni izlet, a ako ste u privatnoj režiji na lokalu možete naći poveći broj prevoznika koji organizuju ovu jednodnevnu eksurziju. Cena je oko 30 Eura u zavisnoti od veštine pregovaranja.

Uglavnom ćete o Pamukalama čuti od oduševljenih turista koji pričaju o mlečnobelim terasama. Gledajući njihove fotografije zamišljaćete jedno nepregledno belo prostranstvo.

Ali desiće se i mali pad oduševljenja, uglavnom kad se vozite do Pamukala, pa ih iz Denizlija već izdaleka možete videti.

Retko ko će doći u Denizli koji je susedno naseljeno mesto baš da bi tamo odseo, pošto je gradić dva sata vožnje od obale, ali kao mesto za izlete veoma je posećen, pa evo dobre ideje.

Kada shvatite da se kaskade bele boje ipak pružaju na samo jednom delu i da su uglavljene u sasvim običan pejzaž, bićete za trenutak iznenađeni. Ali se Pamukale fotografišu uvek sa strane prema pustinji, pa će mali pad raspoloženja ustupiti mesto divljenju i strahopoštovanju pred čudesima koje je priroda napravila.

KleopatraPamukale su nastale zbog velike količine kalcijum karbonata u vodi koja ovde izvire iz 17 izvora. Kalcijum karbonat svojim taloženjem prvo formira mekane, a kasnije tvrde tvorevine koje mi prepoznajemo kao kadice, no, tako ih je zvala i  Kleopatra koja je koristila ovo mesto neobične lepote kako bi u termalnoj vodi preporodila svoj ten. Istina je da je ovo mesto nekada služilo kao lečilište ili ogromni spa u prirodi jer su blagotvorni uticaji tople vode bogate mineralima i te kako bili cenjeni.

Turisti u AkcijiDanas kada dođete na same Pamukale uglavnom ćete videti gužvu, turiste kako se kupaju u kadama, od kojih su neke veličine manjeg bazena i slobodno možete zaplivati u njima, i ukoliko se osmelite pa kročite u nekima od njih će vas dočekati mlečno bela voda – u pitanju je pogađate već pominjani kalcijum karbonat koji se deponuje na dnu kada u obliku belog mekog blata, pa nije retkost videti posetioce kako se mažu ovim blatom. Osećaj na koži je lep kao vrlo fina bela glina, kažu da je dobro za kožu pa ako je već Kleopatra to koristila, ko smo mi da joj protivurečimo? Probajte. Pisac ovih redova može samo da prijavi da je koža nakon banjanja i mazanja zaista primetno mekša, pa je to jedna korisna informacija za ženske posetioce.

Za posetu ovoj lepoti obucite se lagano, imajte pri ruci kupaći kostim, najbolje ispod odeće i probajte naći neke lagane papuče koje se ne klizaju, iako ćete verovatno biti u iskušenju da ceo put prehodate bosi.

Panorma Pamukala
Panorma

Mapa
Mapa položaja u odnosu na Tursku

Ipak je dobro imati obuću, ali zbog vode koja teče skoro svuda treba imati nešto pouzdano na nogama. Ako se setite ponesite neku plastičnu flašu, na malim česmama podno pamukala možete sipati lekovitu vodu direktno sa izvora.

O pamukalama se uglavnom piše kao o kompleksu Hijerapolis Pamukale, ovo stoga što su nekadašnji stanovnici ovde osnovali grčki grad Hijerapolis povrh ovih travertina kako bi imali pogled na lepotu i stalno dostupno toplo kupatilo (nezavisno od godišnjeg doba temperatura vode je 35 stepeni). Danas nakon brčkanja u kadama i posete ovom veličanstvenom čudu prirode možete otići u muzej smešten na mestu starog rimskog kupatila, gde je ulaz 20 turskih lira ili 10 evra, nije baš jeftino ali bićete u prilici da vidite način života ovdašnjih ljudi, prelepe skulpture i očaravajuće reljefe, malo kulturnog uzdizanja nakon hedonizma na kupatilima nije zgoreg.

Naravno, muzej nije jedino što se može videti, kompleks pamukale hijerapolis je bogat te obuhvata i svetilišta, nekropole, kupališta i UNESCO ga ne štiti bez razloga.

Inače, nije baš tačno da ovo što vidite ovde jeste jedinstveno u svetu. Sličnih mesta na planeti, ima bar nekoliko, a nama najbliže su u Italiji popularne terme San Filippo. Za njih se može reći da predstavljaju manju verziju Pamukala sa termama, mini hotelima i svim mogućim sadržajima koje jedan Spa u prirodi može da ponudi. Ipak naše drage turske komšije definitivno imaju najspektakularniju i najveću prirodnu pamučnu tvrđavu na svetu koja kombinovana sa istorijskim nalazima i te kako doprinosi atraktivnosti mesta.

Puno zanimljivih sitnica možete pogledati ovde:

Ukoliko ste u prilici pokušajte da organizujete svoj polazak predveče, preko dana na termama je vriska i gužva i gomila izletnika koji jure da se uslikaju na ‘snežnoj podlozi’ u kupaćem i koji uglavnom prate vodiča i brzo se menjaju.

Suton nad krečnjačim kaskadama
Ružičasto i plavo svetlo u suton nad krečnjačim kaskadama

Budite hedonista i razmazite se ušuškani u mlečnobeli zagrljaj tople vode i sačekajte da gužva mine. Ovde inače blešti belina na skoro uvek 40 stepeni, ali u smiraj dana izvadite svoj fotoaparat i uslikajte Pamukale u ružičastom i plavom svetlu, kako sunce silazi tako i one menjaju svoju boju, čarobno i neponovljivo. Vremensku prognozu za Kušadasi pratite ovde.

Ocena destinacije
  • Preporučujem:
Sending
User Review
3.67 (9 votes)
Turistički Vodič

Turistički Vodič

TT Group turistički vodič kroz vašu novu destinaciju. Moj moto: na kraju samo iskustva ostaju.

Dodajte komentar

Klikni i ostavi svoj utisak

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *