Putovanja iz snova

Sarimsakli, letovanje na turskoj obali egejskog mora

Turska zastava
Fotografija je preuzeta sa pexels.com

Kada sam prvi put išla na odmor u Tursku moj izbor je bio Sarimsakli. Odgovarao mi je jer je on na svega 790 km udaljen od Srbije, a do njega se najbrže stiže ako se odlučite da putujete kolima ili pak autobusom, a još ako želite pravi miran odmor bez preterane buke, onda je ovo mesto baš za vas! Na ovom linku je data mapa Turske, pa pronađite ovo letovalište!

Sarimsakli je primorski grad koji se nalazi u zapadnoj Turskoj, na samoj obali Egejskog mora, naspram ostrva Lezbos u podnožju Sejtan Sofrasi-a iliti popularnog brda Đavolja trpeza.

Ono što je posebno karakteristično za Sarimsakli je to da pripada vazdušnim banjama jer je vlažnost vazduha često 0.5%, pa odlično deluje na plućne bolesti, bolesti srca itd. Zbog izuzetnih klimatskih karakteristika, prvi je u Evropi i drugi u svetu po preporukama Svetske organizacije za zdravstvo u pogledu lečenja disajnih organa kod dece i odraslih.

Zato se Sarimsakli i Ajvalik regija izdvajaju, jer su za nenaviknute turiste i najveće letnje žege ovde veoma podnošljive. Još jedna zanimljivost je da kiša tamo pada vrlo malo dana godišnje (ne više od 40tak). Tako da je sunce od februara do decembra bez dana kiše.

Turisti uglavnom nisu upoznati sa činjenicom da je Sarimsakli nekada bio mali ribarski grad gde putnici uglavnom nisu ni svraćali, ili su svraćali vrlo retko kada su išli ka nekim većim letovalištima. Danas, ovo mesto predstavlja poželjnu turističku destinaciju za koju se rado opredeljuju mnogi.

Sarimsakli Mapa
Mape Sarimsaklija, globalna, reginalna i lokalna turistička

Sarimsakli pripada regiji Ajvalik koja predstavlja zaliv i arhipelag sa oko 30 prelepih ostrva, gde je istoimeni glavni grad, iako ne puno veći od Sarimsaklija, ali podjednako simpatičan, te ako se odlučite da letujete u Sarimsakliju, izdvojite dan i idite na izlet u Ajvalik i sigurno nećete pogrešiti.

Regija Ajvalik, zbog već gorepomenutih izuzetnih klimatskih karakteristika je pod zaštitom države. Ono što je za turiste posebno interesantno je da su u ovom kulturnom i trgovačkom sedištu regije vekovima živeli Grci. Iza njih su ostali maslinjaci, plantaže pistaća, vinove loze, uljare, zanatske i trgovinske radnje, a postoji i jedna pravoslavna crkva. Crkva je svedok nekadašnjeg prisustva Grka na ovim prostorima. Potiče iz 1913. godine, a i dalje prkosi vremenu i prirodi! Interesantno je da ovde ima još jedna, starija crkva od ove Ayiu Athanasiu crkva, sagrađena 1886. godine.

Dolaskom Turaka na ovim prostorima, crkva polako biva pretvorena u džamiju. Iako je crkva tokom svih ovih godina dosta menjana, ipak je veliki, i to istorijski deo zgrade, sačuvan i do danas. Sada se ova crkva koristi i kao biblioteka i kao klinika.

Pored maslina, od kojih se pravi jedno od najboljih ulja na svetu, u okolini ima dosta i borove šume. Interesantna činjenica je ta da je za ovaj gradić od 10.000 stanovnika karakteristično i to da je preko 80% žitelja došlo i naseljavano u nekoliko navrata sa naših prostora ,od kojih većina starijih meštana razumeju i govore srpski.

Ono što će vas prvo oduševiti u Sarimsakliju, ako stignete u večernjim satima je neponovljiv doživljaj zalaska sunca. Jedno veče obavezno izdvojite i popnite se na Šejtan sofru gde ćete moći da uživate u ovoj romantičnoj atrakciji kojom se hvale svi Turci koji žive u ovoj regiji. Na vrhu brda, na mestu davno ugašenog vulkanskog grotla, danas sa nalazi parking i kapija kroz koju bi trebalo da prođete.

Ako se u ovom kraju zateknete u kasno popodne, u restoranu iza kapije možete popiti piće, ili učiniti ono što gorepomenuh u tekstu, a zbog čega na ovo mesto dolaze mnogi – sa platoa posmatrati zalazak sunca, uz predivne poglede na Ajvalik, grčko ostrvo Lezbos i čitav unutrašnji dio zaliva.

Plaže

Pored prelepog pogleda ništa manje ne zaostaju kilometrima duge peščane plaže (oko 7 kilometara duga i 100 metara široka i cela prekrivena sitnim peskom) i čisto more koje je idealno za parove sa malom decom jer se dubina vode postepeno povećava, tako da roditelji bez straha mogu pustiti decu da se nesmetano igraju na plaži; suvi vazduh i blagi povetarac čine da  vrelinu dana ne osećate, te ako dolazite zbog lečenja ovde, opet će vam more prijati.

Oni koji bi da se osame ne treba da brinu, jer će uvek moći da nađu miran kutak za sebe i uživaju u lepoti Egejskog mora, posebno kad se ima u vidu činjenica da je pesak na plažama Sarimsaklija proglašen od strane Svetske zdravstvene organizacije za jedan od najboljih na svetu, a takođe je ovo jedno od najbezbednijih mesta na svetu gde možete provesti tople letnje mesece.

Zvanično postoje 22 odvojene plaže, a svaka ima ime koje je vezano za blizinu hotela ili kampa pored koga se nalazi. Treba posebno naglasiti da su sve plaže javne i da se ulaz ne naplaćuje. Ako se odlučite za ovu destinaciju onda definitivno idite u maju ili krajem septembra, jer, em su cene vrlo povoljne, em je more fenomenalno sa idealnom temperaturom.

Nećete ni zažaliti ako odete u sred sezone jer prijatan povetarac koji stalno duva osvežava i kad temperature pređu 35 stepeni i nema se utisak da je prevruće. Šetališta pored plaže prepuna su restorana, prodavničica, barova, kafića, koji pružaju pravo uživanje uz zalazak sunca sa pogledom na more.

Odličan hotelski smeštaj

Sarimsakli može da se pohvali sa odličnim hotelskim smeštajem (ima preko 100 hotela svih kategorija), brojnim apartmanima, predivnim restoranima i još boljim kuhinjama (mogu se sresti turska kuhinja, grčka, italijanska pa čak i srpska). Pokušajte da obiđete što više pabova i restorana i zapazićete da su vrlo fino sređeni, sa ukusom, a sve sa ciljem da se osećate opušteno i uživate u specijalitetima koje nude i neverovatno gostoljubivim domaćinima.

U većini kafića možete uživo slušati muziku, a ima za svakog ponešto od tradicionalne turske muzike do modernog roka i popa. Kad se na to doda i činjenica da su vam na raspolaganju sve vrste domaćih pića onda vam je jasno da i provod može biti neizbežan.

Izleti iz Sarimsaklija

Iz Sarimsaklija se organizuju redovno izleti, te i ako ste došli autobusom, nećete biti uskraćeni za obilazak neke od istorijskih znamenitosti: Troja (170km), Pergamon (65km), Izmir (155km) i Efes (250km). Međutim, pre nego što se upustite u ove malo dalje destinacije, predlažem da obiđete Holed Stone do koga možete stići lokalnim brodićem, a koji se nalazi u moreuzu Dalian. Ovaj veliki kamen – atrakcija je za mlade, jer je karakterističan po tome što ima rupu u sredini kroz koju se možete provući. Morate, međutim, biti posebno oprezni da vam se čamac ne bi prevrnuo! Unutar ovog zaliva nalazi se i farma riba, koja non-stop raste i koju je takođe zanimljivo videti.

Za romantične i zaljubljene preporuka je da posete Bride rock ili Nevestinu stenu za koju je vezana legenda: Nekada davno momak i devojka su se voleli. Međutim, njihove porodice nisu bile za to, pa su zbog toga oni rešili da pobegnu. Tadašnje društvo naredilo je da se oni zbog toga pronađu i ubiju. Momak i devojka sakrivali su se ispod velike stene. Prema nekim pričama, kada su im se naoružani ljudi približavali, stena je iznenada počela da se kreće i zatvorila je ovo dvoje ljubavnika. Veruje se da su u toj steni oni srećno zaspali. Zbog toga i naziv ove stene – Nevestina stena. Takođe, veruje se da onima kojima nedostaje voljeni ili voljena, kada dodirnu ovu stenu, biće opet zajedno.

Ajvalik

Pedesetak kilometara severno od drugog po redu najvećeg, arheološkog nalazišta Turske – Pergamona, na obronku brda, nalazi se Ajvalik. Ovaj simpatičan primorski gradić smešten je unutar zaliva kojeg od otvorenog mora potpuno zaklanja poluostrvo (nekada ostrvo) Alibej, popularno Džunda. Džunda je bilo ostrvo dok 1964. godine između kopna i ostrva nije izgrađen nasip.

Ono po čemu je poznat je činjenica da je okružen maslinjacima i starim kamenim vilama, a prepoznatljiv je po nekadašnjim kupolama grčkih crkava i dimnjacima od cigle koji strče iz starih, odavno zatvorenih fabrika maslinovog ulja. Ajvalik je danas mesto gde se pravi najpoznatije maslinovo ulje u Turskoj. U centru grada nalaze se mnoge radnjičice prepune turskih delikatesa poput maslinovog ulja, slatkiša, ali i proizvoda od maslina (poput sapuna…).

Ono šta još krasi Ajvalik je i ribarska luka, ali i oko 20 crkava, od kojih su mnoge u vremenom postale džamije. Ajvalik, ali i čitav kraj severno od Izmira prepuni su starih fabrika za proizvodnju maslinovog ulja (prepoznaćete ih po konstrukciji od cigle i visokom dimnjaku). Dok su neke pretvorene u galerije, druge su postale taverne ili restorani. Na brdašcu iznad Ajvalika, u renoviranoj crkvi otvorena je lokalna biblioteka, a na platou pod nastrešnicom i prelep kafić sa pogledom na Ajvalik i čitav unutrašnji deo zaliva.

I šta još, Troja i Pergamon

Troja
Troja, ostaci zidina

Kada ste već u tom kraju ne zaboravite da posetite Troju, grad-legendu i poprište Trojanskog rata, a nama dobro poznat iz Homerove Ilijade, epske starogrčke pesme. Otkrio ju je nemački arheolog Šliman 1870-tih. Kasnije su arheolozi otkrili više gradova sagrađenih u različitim periodima.

Jedan od ranijih gradova često se navodi kao homerska Troja, ali ta je tvrdnja i dalje sporna. Do dana današnjeg Troja je ostala misterija, te je vredi obići.

Pergamon je antički grčki grad nastao tokom Arhajskog perioda, koji se originalno nalazio 26km od Egejskog mora, a danas nedaleko od današnje Bergame u Turskoj. Za njega se takođe vezuju mnoge legende. Pergamska biblioteka (sа 200.000 knjiga) ubrajala se, uz aleksandrijsku, u vodeće biblioteke helenističkog kulturnog sveta.

Pergamon nekada veliki centar kulture, opstaje kao jedan od najboljih arheoloških lokacija u Turskoj. U Akropolju, iznad moderanog grada, su ostaci strmog i impresivnog pozorišta, hramovi Trajana i Dionisa, monumentalnog žrtvenika Zevsa, svetilište Demetra, Gimnazija postavljena na tri terase i Agora. Asclepion, koji se nalazi jugozapadno od Donjeg grada, bio je utočište posvećen bogu zdravlja, Asclepicsu.

Izmir

O Izmiru smo isrcrono pisali ovde. Izmir se nalazi na 150km od Sarimsaklija i 3. je po veličini grad u Turskoj. Po svojoj lepoti, kulturnim i istorijskim spomenicima budi pažnju velikog broja turista i šteta bi bila da ga ne posetite jer ima dosta toga da ponudi. Izmir zovu još i Artemidijinim gradom, jer je prepuno arheoloških nalazišta vrednih pomena.

Izmir
Izmir
Efes
Efes

Za one najupornije podsećam da je Efes na nekih 250km, iako deluje daleko, zapravo je prelepo i ogromno antičko arheološko nalazište, koje morate posetiti. U njemu se nalazilo jedno od sedam svetskih čuda, hram posvećen grčkoj boginji Artemidi.

Grad ima svoju istoriju, predivne ostatke građevina, jednom rečju vredi svaku paru koju budete dali za ulaz jer ćete imati utisak kao da ste se vratiti hiljadama godina u prošlost.

Zato je Sarimsakli kao turistička destinacija bio moj prvi izbor. U toj Egejskog regiji nisu samo topli dani i mediteranske noći. Hotelsko osoblje, trgovci, meštani takođe zrače toplinom osmeha i gostoljubivošću.

Na kraju navešću vam i nekoliko verovanja o poreklu imena Sarimsakli:

–  veruje se da ovo ime znači „zemlja belog luka“, s obzirom da se lokalni poljoprivrednici bave uzgojem ove biljke u ovoj regiji

–  drugi, pak, veruju da ovo ime potiče zbog prelepe boje peska na plažama u Sarimsakliju, jer pesak je ovde žućkaste boje što Sarımtırak i znači na turskom.

– treća hipoteza je legenda: nekada davno siromašni pastir se zaljubio u prelepu plavu devojku, čiji je otac bio protiv njihovog braka. Kako bi sprečio da pastir pronađe tu lepu plavu devojku, otac je sakrio u selu pored mora. Pastir je tražio i dozivao svoju plavušu po svim priobalnim selima. Otud i poreklo ovog imena, jer na turskom „sarim“ znači plavuša, a „sakli“ skriven.

Kako god bilo, iskrena preporuka je da sami proverite legende koje sam opisala u putopisu. Vaša Brankica Timotijević.

Preporuka za posetiti:
  • Ocena:
Sending
User Review
4.75 (4 votes)

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: