Turska

Marmaris – vodič za nezaboravno leto u Turskoj

Plaže Marmarisa
Plaže Marmarisa

Piše: Aleksandra Trifković, turistički vodič, Mob: 060 0-752-262

Verovatno ste šetajući gradom,  primetili lepljive natpise na bilbordima i reklame turističkih agencija koje posluju na orjentu, ‘Turska, leto, popusti na ranu uplatu’ ili first minute ponude za leto i letovanje i td.

Sezona se zahuktava i prirodna tama je kome poveriti pažnju i gde izdvojiti vreme tako kratkog, a tako marljivo zarađenog godišnjeg odmora.

U tu svrhu, dopustite da Vas provedemo kroz jedno mesto koje je često u ponudi naših agencija. Za cene ovog letovališta može se kazati da su noramlne, pa verujemo da posle donjeg teksta vaš stav o Marmarisu više neće biti isti!

Zaliv Marmarisa
Zaliv Marmarisa

Ovaj primorski grad, ova prirodna luka, ušuškana je između brda na dodiru dva mora: Egejskog i Serdozemnog, pa samim tim je egzotično i neverovatno lepo mesto.

Istorijat Marmarisa je dug, u pitanju je stari grad Fiskos iz šestog veka koji je svoj razvoj temeljio na ribarstvu, pa podelio sudbinu mnogih ribarskih mesta širom sveta koja su postala moderna letovališta (St Tropez recimo).

Šetačka zona Marmarisa
Šetačka zona Marmarisa

Ovaj gradić je nekada je imao svega  petnaestak hiljada stanovnika, a tokom osamdesetih godina liberalizacijom turske doživeo je graditeljski bum i postao uticajno turističko mesto.

Danas u sezoni populacija mu se penje na 75 000, a prema nekima bude i preko 100 hiljada posetilaca. Burna i duga istorija ostavila je na žalost malo spomenika, ali na sreću okolina Marmarisa: Efes, Pamukale, Bodrum … dovoljno je bogata da Vas permanentno održi u istraživačkom elanu. Pa krenimo redom.

Gradska plaža Marmarisa
Gradska plaža Marmarisa

Jedno od najvažnijih pitanja je kada posetiti Marmaris?

Ukoliko ne podnosite velike vrućine (temperature su leti oko 40 stepeni) valja znati da je Marmaris izuzetno lep i topao u septembru.

Prijatno je i u oktobru, sa time što su u oktobru moguće kiše.Tople preporuke za putovanje idu septembru, jer tada su cene niže, gužva je manja, a vreme savršeno za našu balkansku fiziologiju.

Šta videti u Marmarisu?

Za ljubitelje popularne serije Sulejman veličanstveni nije tajna koliko je Sultan želeo da pokori Rodos.

Kako je Rodos udaljen odavde nešto više od pola sata vožnje gliserom, ovo je bila idealna baza za osvajački pohod na ovo grčko ostrvo. Kada je započeo osvajanje, zatekao je stari dvorac Marmarisa u ruševinama, obnovio ga, pa je ovo je jedna od nezaobliaznih tačaka priliko obilaska grada.

Mugla Arhitektura
Mugla Arhitektura

Prelepo zdanje dvorca okruženo je starim kućama od kojih su mnoge zadržale stari izgled i u privatnom su vlasništvu. Administrativno, ovaj region pripada Mugla provinciji, pa često ćete čuti da su kuće rađene u Mugla arhitektonskom stilu, i zaista ima nešto čarobno u drvenoj čipki podno krovova i visokim pendžerima koji se naziru iza visokih zidova zaklonjeni lepezama palmi i rastinja.

Tvrđava
Tvrđava

Kada ste već tu, u centru potražite i mali otomanski karavan sarajkoji je sagradila Sulejmanova majka sultanija Ajše Hafsa.

Centralna plaža
Centralna plaža

Naravno, ako ste ljubitelj jahti i uopšte plovidbe valja znati da je ovde u luci maltene izložba jahti, a ako samo želite da isplovite postoji i najam brodića. Plaže su prijatne i čiste, a domaćini, kao i svi Turci nasmejani i spremni za trgovinu.

Ukratko, ukoliko ste došli na odmor sa puno kupanja i sunčanja te nešto kulture razgledajući grad, i gradski muzej  te kupujući na lokalnom bazaru na pravom ste mestu! Naravno, ukoliko Vas interesuje i nešto više – tek tada ste svoj na svome.

Šta još videti? Ah, odakle krenuti? Najbolje bi bilo ukoliko imate sopstveno vozilo, jer toliko je toga na svega desetak minuta vožnje, ali i ako nemate lako ćete se dogovoriti sa lokalcima gde i kako da se prebacite do željenih destinacija.

Drvored Eukaliptusa
Drvored Eukaliptusa

Fantomova grobnicaOvo je kraj bremenit istorijom i u to ćete se uveriti ako samo zagazite par kilometara u unutrašnjost, recimo, Gokova u Ula distriktu krije neke od najlepših arhitektonskih dostignuća.

Ukoliko ste mislili da se samo u Petri gradilo u steni veoma ste se prevarili, spektakularne grobnice u steni sa stubovima kapitelima i frizovima čekaju da ih posetite. Jedna od popularnih neobrađenih grobnica je među turistima poznata kao ‘the scream ili vrisak ‘ jer izgleda zaista kao lice u steni koje vrišti. Ovde je i spomenik prirode Okaliptus Tuneli ili put od eukaliptusa.

Dug pravac pošumljen sa obe starne eukaliptusom, koji se ovde sadio da bi drenirao močvarno tlo spektakularan je i meštani se ne bez razloga ponose njime. Ovdašnja tržnica je mesto ne samo za trgovinu koja kulminira pazarnim danom – subotom, već je i mesto za svadbe, ispraćaje i ostala narodna veselja. Ukoliko volite da promenite plažu, valja znati da su Marmaris i letovalište Ičmeler povezani 8km dugom peščanom, ali i asfaltiranom rutom, pa ako ste u dobroj formi ranac na leđa i tražite svoje parče raja.

Likijske Grobnice
Likijske Grobnice

U blizini Marmarisa je čuveni turistički gradić Dalyan i svetski poznata plaža kornjača, gde one dolaze da polažu svoja jaja. Nije baš Galapagos ali je svakako veoma zanimljivo. Tu se možete okupati, učestvovati u grupnom krstarenju obalom, otići u obližnju plavu lagunu kao i počastiti sebe dolaskom u lokalne terme ili Sultaniye termalne izvore.

Turci vole da se ponose Kleopatrinim dolascima i ovde i koriste je kao mamac za turiste no praksa je da nakon dolaska i namakanja u blatu te sušenja na suncu operete blato u sumpornim termalnim bazenima.

Domaćini se kunu da izvlači sve bolesti, ali mora se priznati da vanredno dobro deluje na kožu, pa zašto ne probati. I ovde možete videti likijske grobnice u stenama, a pomenute su toliko blizu da će vam za posmatranje i fotografisanje biti dovoljan aparat sa običnim zumom.

Od izleta pored pomenutih Efesa i Pamukala (Daylan i Ičmeler te Gokova su praktično produžetak Marmarisa pa ih jedva računamo u izlete) moguće je organizovati izlet do Kleopatrinog ostrva na nekih 2 sata od Marmarisa, te do Rodosa koji je daleko bliže. Ljubitelji ronjenja, ali i svi koji se smatraju egzibicionistima imaće prilike za uživanje u podvodnom svetu. Ovaj deo turske se smatra najintrigantnijim, kada je u pitanju ronilačka aktivnost.

Kako stići u Marmaris?

Što se dolaska tiče, ako ne računamo sopstveni prevoz koji je najfleksibilniji izvor za one iskusnije, postoje još dve varijante. Prva je avionom do aerodroma Dalaman, koji se nalazi na nekih 100 kilometara od Marmarisa.

Turski tepisi
Turski tepisi

Sporija i jeftinija varijanta za nekih 100 Eura je autobusom, kojim od Beograda uz osrednja zadržavanja na dve granice treba preko 24 sata vožnje. Šta reći, tolika duga vožnja je odlična za mlade, jer na tako dugim putovanjima rađaju se nesvakidašnje emocije.

Shopping center
Shopping center

U svakom slučaju, letovanje u Marmarisu se može smatrati idealnim izborom! Činjenice koje idu u prilog su odličnan morski ugođaj uz lokalnu hranu i rukotvorine, a ukoliko se samo malo pokrenete pretvara se u šareni vrtuljak zaštićene prirode, likijskih grobnica, plavih laguna, ostrva, spa uživanja i spomenika da Vam pamet stane.

Turistički Vodič

Turistički Vodič

TT Group turistički vodič kroz vašu novu destinaciju. Moj moto: na kraju samo iskustva ostaju.

Dodajte komentar

Klikni i ostavi svoj utisak

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *