devojka-u-prirodi
Foto: Pexels.com
Saveti

Šta može da pokvari vaš dan u prirodi i kako da sprečite nezgode?

Kontakt sa prirodom ima mnogobrojna blagotvorna dejstva – podstiče opuštanje, jača psihičko i fizičko zdravlje i otpornost organizma i unapređuje vaš odnos sa samim sobom i sa drugim ljudima.

Zato je odlazak u prirodu uvek sjajna ideja koju je, pre svega, zdravo praktikovati s vremena na vreme. Međutim, u njoj se možete susresti sa raznim situacijama koje verovatno baš i ne priželjkujete.

Ukoliko ste planirali da “pobegnete” iz grada na kratak izlet u prirodi, napravite piknik ili se pak uputite na kampovanje – pred vama je koristan tekst koji će vam skrenuti pažnju na potencijalne neprilike i ukazati kako možete biti sigurni da vam iste neće pokvariti odmor.

#1 Krpelji – kako se zaštiti?

Krpelji su paukolike životinjice koje mogu biti česti neželjeni gosti na vašem druženju sa prijateljima i porodicom u prirodi. Oni su spoljašnji paraziti koji vrebaju iz nepokošene trave i hrane se krvlju.

Međutim, neki od njih su i prenosioci uzročnika zaraznih bolesti – od bakterija i virusa, pa sve do ozbiljnih infekcija poput Lajmske bolesti. Zato je posebno važno primeniti sve mere prevencije kako bi vaš odmor u prirodi prošao bez kobnih posledica.

Aktivni krpelji nastanjuju ogranke prirode – šume i travnate površine, tokom ranog proleća, pa sve do leta i mogu se videti golim okom. Redovno košenje trave i prskanje su jedini način da pobedite krpelje u vašem okruženju – dvorištu i sličnom.

Međutim, kada se uputite na izlet u prirodi – vi postajete njihov gost, te ovakvo rešenje nije opcija. Zato boravak u prirodi koja je prirodno žarište krpelja, tokom vedrog vremena, podrazumeva izlaganje riziku od kontakta i uboda ovih životinjica, pa je dobro da se za isti pripremite na adekvatan način.

Neizostavni deo vaše opreme koju nosite sa sobom su sredstva protiv uboda insekata, a ukoliko planirate izlet u predelima visoke trave i bujnog zelenila – onda bi bilo dobro i da obučete odeću koja pokriva što veći deo tela.

Nakon vašeg dana u prirodi – pažljivo proverite odeću, jer se krpelj može zakačiti za nju i vrebati skriven. Najčešće će se ušuškati na delovima odevnih predmeta koji su na prevojima, poput pazuha i prepona – jer ih je tu nešto teže uočiti.

Ukoliko pak dođe do ujeda krpelja – obavezno se obratite lekaru u roku od 24 sata od trenutka ujeda. Nestručni metodi ga mogu zariti dublje u kožu i raskomadati ili na drugi način uvećati šanse da vam prenese bakteriju ili virus.

#2 Komarci – kako ih se rešiti i koji je najefikasniji metod zaštite?

Komarci su još jedna vrsta “krvopija” koje postaju aktivne čim poželimo da uživamo u letu i mirisima prirode. Pored neprijatne iritacije usled uboda, komarci takođe mogu biti prenosioci uzročnika zdravstvenih tegoba koje mogu biti krajnje ozbiljne.

Ovi insekti u najvećem broju nastanjuju predele koji su u blizini stajaće vode – bare ili jezera, te ih treba očekivati ako se ka njima uputite. Imajte u vidu da su komarci veoma vešti lovci, pa će vas lako opaziti po toploti, svetlu i infracrvenim zracima koje emituje vaše telo.

Od njih će vas u velikoj meri sačuvati već pomenuta sredstva protiv ujeda – takozvani repelenti, koji deluju tako što ometaju senzorni sistem komaraca kako oni ne bi mogli da vas detektuju.

izlet-priroda-mladić-nasmejana-devojka

Jedna od prirodnih sredstava za zaštitu od komaraca koja je popularna je upotreba eteričnih ulja koja navodno uspešno odbijaju ove insekte. Esencijalna ulja koja se najčešće pominju, kada je reč o borbi protiv komaraca, su lavanda, ruzmarin i žalfija.

#3 Kako da se ne izgubite u prirodi?

Ukoliko volite da negujete svoj istraživački duh i posećujete skrivena prirodna bogatstva – vaš dan u prirodi olako može postati poput uvoda u neki horor film kada shvatite da se već neko vreme neželjeno vrtite u krug.

Kako bi doživljaj ovakve situacije ostao rezervisan za filmsko veče uz kokice kod kuće, važno je da se unapred dobro pripremite i obezbedite sigurno lutanje po nepoznatim zelenim oazama.

Dakle, najvažnije je da se dobro naoružate punim baterijama telefona. Danas postoje mnoge aplikacije koje će vam pokazati gde se nalazite, čak i kada nemate internet konekciju, ali da biste ih upotrebili – važno je da baterija telefona uvek bude puna.

Za ovo je izuzetno korisno imati u svojoj opremi eksternu bateriju za telefon koja će priskočiti u pomoć kada zatreba, a vi bezbrižno tokom dana možete puštati muziku i fotografisati lepe predele kojima prolazite. 

Ne kaže se bez razloga da priroda leči – gledanje, osluškivanje i doživljaj prirode menja naše raspoloženja, ali ima uticaj i na nervni, endokrini i imuni sistem našeg organizma.

Zato svoje prvo slobodno vreme iskoristite da pobegnete od gradske buke, a nadamo se da smo vam ovim tekstom pomogli da se nešto bolje pripremite i bezbedno uživate u vašem danu.

 

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: