Turizam Srbije

Najbolje radio stanice u Srbiji – lista top 10 online stanica

Posle većeg niza putopisa i foto reportaža ovoga putaOnline radijo vas vodimo na online talase internet radija u Srbiji.

Radio nebo Srbije je, kao i svako drugo u svetu, preplavljeno radio stanicama koje svoj program emituju putem interneta. Novi razvoj tehnologija doveo je i nova pravila u funkcionisanju medija.

Novi mediji nisu u potpunosti potisnuli stare, a to se desilo pre svega zbog toga što su oni umeli da se prilagode novonastalim okolnostima. Danas je sasvim lako i jeftino napraviti radio stanicu koja se emituje preko interneta – brendirati je i profitirati od nje ipak je malo teži posao.

Donosimo vam spisak deset najboljih online radio stanica na ovim prostorima. Kako ne bi bilo rangiranja redosled navođenja je azbučni. Proverite da li se na spisku našla i vaša omiljena radio stanica.

Analizu sproveo: Dušan Stojanović

Online verzija dvesta dvojke

Dvesta dvojka
Dvesta dvojka

1)     Beograd 202. Ovaj spisak sigurno ne bi imao smisla kada se na njemu ne bi našao i neki od kanala Radio Beograda. Ovog puta to će biti Radio Beograd 202, popularno poznat kao „dvesta dvojka“, kultna radio stanica osnovana još 1969.godine kao četvrti radio kanal Radio Beograda, čija je programska šema bila prilagođena mlađim generacijama.

Mahom se i danas program zasniva na kvalitetnoj rok muzici uz brojne muzičke emisije, hitove dana i nedelje,  dnevni, jutarnji ali i bogati noćni program koji pokriva oblasti iz kulture, muzike, filma, života mlađe populacije i bitna dešavanja u prestonici i širom Srbije. Ubrzo po svom osnivanju Beograd 202 postao je model za kopiranje pa su po ugledu na njega nastale i stanice u regionu koje su i danas veoma popularne: ljubljanski „Val 202“ kao i sarajevski „Radio 202“. Online verziju radija 202-jke na samo jedan klik možete pratiti ovde.

Jat Radio online

Jat radio
Jat radio

2)     Jat Radio. Ova radio stanica osnovana je 1999. Godine u Beogradu. U pitanju je komercijalna, informativna, muzička radio stanica koja je nastala kao franšiza avio-preduzeća JAT. 2006. godine je prešla u vlasništvo Happy Media Company ali je zadržala prvobitni naziv.

2009. godine ova radio stanica je dobila nacionalnu frekvenciju od RRA te zahvaljujući tome pokriva prostor čitave zemlje. Emituje pop muziku i informativne emisije na svakih sat vremena.

Od nedavno je u vlasništvu TDI grupe.

 Naxi radio

Naxi radio
Naxi radio

3)     Naxi radio. Radio je osnovan 1994. a od 2011. je deo Naxi media tima, koji osim radio stanice obuhvata i Naxi portal i Naxi digital – prvu mrežu digitalnih radio stanica u Srbiji koje se mogu slušati preko računara, ali i preko Android i Iphone aplikacija.

Jedna je od najslušanijih stanica u Beogradu i Srbiji uopšte.

 

Na sajtu Naxi radija možete pronaći i sve emisije koje ste propustili. Takođe, možete sami izabrati između više kanala Radio Naxi-ja razdvojenih po muzičkim žanrovima: Naxi-Classic, Naxi-Kids, Naxi-House, Naxi-Clubbing, Naxi-80-e, Naxi-Evergreen i Naxi-Cafe radio.

 Radio 3

Radio 3
Radio 3

4)      Radio 3. Ovaj radio pokriva region Beograda i teži zauzimanju vodeće pozicije u glavnom gradu. Osnovan je 2005. a pod licencom radi od 2006. godine. Ciljna grupa Radija tri je populacija od 20 do 45 godina. Muzički program se bazira na pop i rok domaćim i stranim hitovima iz poslednje tri decenije.

Uz minimalnu priču nudi se maksimum informacija i sve u korist bogatijeg muzičkog programa. Blisko je povezan sa portalom Na dlanu.

B92 radio online

Radio B92
Radio B92

5)     Radio B92. Ovaj radio je jedan od najpreznatljivijih brendova na radijskom prostoru Srbije. Osnovan je maja 1989.godine. Kako poseduje nacionalnu frekvenciju, radio B92 pokriva teritoriju čitave Srbije i svuda je rado slušan kako u običnoj tako u online verziji. Mnoge emisija sa ovog radija stekle su vremenom stalnu slušalačku publiku. Radio B92 je matični medij iz koga su se kasnije izdvojili TV B92, B92 net, Samizdat B92 i TV B92 Info.

Prepoznatljivost Radija B92 zasniva se na urbanom muzičkom programu koji ne pravi kompromise sa komercijalnim muzičkim stremljenjima, ali i na kvalitetnom informativnom programu koji pokriva politiku, društvo, kulturu. Najpopularnije emisije na ovom radiju su: Uzbudilnik, Kažiprst, Zini da ti kažem, Jutarnji dnevnik, Život kao takav, Nedeljni matine. Za online verziju imate potreban je Winamp plejer, koji možete downlodovati besplatno.

Index radio ili radio Index online

Radio Index
Radio Index

6)     Radio Index. Radio Index je jedna od pet stanica koja je dobila nacionalnu frekvenciju. Može se slušati u celoj Srbiji. U pitanju je urbana radio stanica orijentisana ka obrazovanoj publici, publici modernih shvatanja, od studenata do ljudi zrelog doba.

 

Sve je počelo od jednočasovne gostujuće emisije na radiju Beograd 202. Emisija se zvala Index 202 i prvi put je emitovana davne 1971. Zatim je bilo, tokom osamdesetih, popularno Indeksovo radio pozorište. Ekipa iz emisije Index 202 učestvovala je i u stvaranju radija B92, a kasnije i u Univerzitetskom radiju Index iz koga je nastao i sadašnji Radio Index. Danas ovaj radio zadužuje vernost publike proverenim informacijama, kvalitetnom kontakt programu i muzikom koja ne vređa probirljivi ukus. Na sajtu postoji fleš plejer za besplatno online slušanje ovog medija.

Radio Karolina
Radio Karolina

7)     Radio Karolina. U pitanju je novija radio stanica koja je nastala sa idejom da pruži ono što je nedostajalo na radio mreži Srbije: stanica čiji se program bazira isključivo na baladama, evergrin muzici, soulu i džezu. U skladu sa tim teži se autentičnom i doslednom programu koji održava određeni nivo i na taj način pokušava da dopre do svoje ciljne grupe. Programska šema podeljena je na jutarnji, dnevni i večernji program. Osim emisija informativnog karaktera i dobre muzike, možete uživati i u kvalitetnom kontakt programu. Online varijantu ili striming imate na jedan klik u odličnom kvalitetu i dovoljnim protokom. Pohvale i hosting kompaniji koja se brine o njihovim serverima.

A na putu Radio S

Radio S
Radio S

8)     Radio S. U pitanju je brend koji je poslednjih godina potisnuo sve ostale radio stanice, odličnom pokrivenošću na putevima Radio S je omiljena radio stanica vozača i profesionalnih prevoznika. Naravno, tu nije kraj. Promišljenom programskom šemom, popularnim hitovima domaće i strane pop muzike Radio S igra na kartu da bude stanica za svačiji ukus i u tome uspeva.

Radio S posluje u okviru S-medija, jednog od vodećih informativnih portala u Srbiji i regionu. Najpopularnije emisije na Radiju S su „Zove malo Marko“, „Dobro jutro Srbijo“, „Dan sa Vesnom“, „Odašiljač“, „Vojevanje“. Evo linka do online plejera.

 

Radio Studio B
Radio Studio B

9)     Radio Studio B je dragocena radio stanica za sve Beograđane. Reč je o jednoj od najstarijih radio stanica na ovim prostorima.

Osnovan je od strane grupe novinara dnevnog lista „Borba“ davne 1970. Bila je to prva radio-stanica u Jugoslaviji van sistema državne Radio-televizije Beograd. Zamišljen kao informativna, obrazovna i zabavna stanica.

Zanimljiva je anegdota sa početka rada Studija B. Naime, kako bi se osiguralo to da na radiju ne bude previše priče već da preovladava muzika, u studio je unešen semafor na kom se svaka tri minuta palilo crveno svetlo.

Svaki gost, bio on poznati muzičar ili gradonačelnik Beograda, morao je tada da prekine svoj govor. Ovaj model je ubrzo preuzela i stanica Beograd 202 i time je načinjena svojevrsna revolucija u modelu radio programa na našim prostorima. Njihove talase online možete pratiti ovde.

 Online zvuci TDI Radija

TDI Radio
TDI Radio

10) TDI Radio. Beogradska radio stanica osnovana 1996. godine, kao pilot projekat preduzeća TDI D. O. O. „Tako dobar izbor“ je slogan od koga je nastala skraćenica TDI. Ovaj slogan radio koristi do današnjih dana.

Već u prvim godinama postojanja stanica je ostvarivala zavidnu slušanost, iako je bila isključivo DJ radio, po prvi put predstavljen na našim prostorima kao takav koncept.  TDI Radio postaje nezaobilazan prilikom promocije svih važnijih muzičkih događaja i prati najnovija ostvarenja sa muzičke scene.

Danas TDI radio obiluje emisijama koje imaju gotovo kultni status među slušaocima. To su tok-šou emisije: DR. LOVE, koji je oborio rekorde slušanosti i pristiglih SMS poruka, KONTRA KVIZ sa potpuno novim pristupom pitanjima i odgovorima slušalaca (jedinstvenost kviza se ogleda u tome što slušaoci postavljaju pitanja voditelju i timu iz studija, i ako ne dobiju odgovor, dobijaju nagradu u kvizu), TOP 40, jedinstvena 120-minutna emisija, 40 najaktuelnijih pesama svetske muzičke produkcije.

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

1 komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: