Turizam Srbije

Muzej Ponišavlja u Pirotu

Ako vas put navede ili provede kroz Jugoistočnu Srbiju u pravcu Sofije, Crnog mora ili Istanbula kroz Pirot, evo jedne zanimljive priče o tome kako zakoračiti bar jedno pola sata u prošlost.

Na obodu Tija Bare, trgovačkog dela Pirota, sredinom XIX veka ustrojena je gazda Ristina kuća. Bogati pirotski trgovac nije ni slutio da će par vekova nakon njega njegovo imanje postati muzej.

Tačnije, ne samo muzej, već pored istorijsko kulturne dimenzije daće i jednu umetničku, budući da su na ovom imanju snimani delovi domaćih serija/filmova Zona Zamfirova i Ivkova Svadba.

Muzej Ponišavlja u Pirotu
Muzej Ponišavlja u Pirotu

 

Savršen spoj ukrasne drvnarije i belog kreča
Savršen spoj ukrasne drvnarije i belog kreča

 

Deo enterijera
Deo enterijera

Danas ovaj muzej poseduje etnografsku zbirku kućnih potrepština, a interesantno je uporediti ga sa narodnim muzejem u Vranju, Svrzinom i Despića kućom u Sarajevu.

Mi ćemo ovde postaviti samo par fotografija, detalje vam nećemo otkrivati, jer očekujemo da ih sami spoznate.

Oficijelni sajt muzeja dat je ovde , pa ukoliko vas zanimaju oni fini detalji o ovom kraju, ali i stilu života toga vremena na samom sajtu imate puno informacija.

Spomenimo da se po dekorativnim elemnitima oseća naglašeno prisustvo blizine Carigrada (lusteri, kovčezi), ali i Venecije, jer ogledalo je recimo uvezeno iz Italije. Kustosi su odlično potkovani, krajnje ljubazni, a cena ulaznice je 80 dinara.

Koristan servis je vremenska prognoza za Pirot i slike Pirota.

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: