Putovanja iz snova

Krstarenje Toroneosom – od Kasandre do Sitonije preko ostrva Kornjača

Dobra većina, možda i 80 procenata od million Srba koji godišnje letuju u grčkoj završi na Olimpskoj regiji (Paralija  i Leptokarija) i Halkdikiju. Ako ste za godišnji izabrali Kasandru već smo pisali o njenim plažama na istočnoj i zapadnij obali. Naravno, peščane plaže su uvek izazov, al dobro je začiniti leto nekom romansom za one slobodne, odnosno nezaboravnim izletom za sve vas koji ste u ozbiljnim vezama.

Krstarenje Toroneusom
Krstarenje Toroneusom, uvala na ostrvu Kornjača

U tom cilju krstarenje Toroneos zalivom je odličan izazov za par nezaboravnih trenutaka. Ako ste na Kasandru stigli preko turističke agencije, sama agencija je već povezana sa pružaocima ove usluge i sami će vam ponuditi program krstarenja. Ako ste došli u sopstvenoj režiji u svim većim mestima poput Kalitee, Haniotija, Polihrona, Pefkohorija, u centralnim ulicama postoje specijalizovane agencije koje nude eksurzije do Svete Gore, Meteora, Soluna, naravno krstarenja po Toroneos zalivu do Sitonije.

Pefkohori luka
Atmosfera na brodu u luci u Pefkohoriju. Ako letujete u nekom susednom mestu, kolima ili autobusom morate do Pefkohorija.

Samo krstarenje u zavisnosti od organizatora i mesta iz kog krećete iznosi od 20 do 25 evra po osobi. Za malu decu do 6 godina nište se ne naplaćuje, dok za stariju se izdvaja polovina ugovorene cene. Na veći broj putnika moguće je dobiti određeni popust. Za one koji su po prvi put na Halkidikiju, Toroneos zaliv po kome je krstarenje i dobilo ime se nalazi izmedju Sitonije i Kasandre.

Na krstarenje se kreće iz mesta Pefkohori  u 9:30h prepodne po grčkom vremenu. Na brodu, zbog laganog vetra, ne osetite koliko jako Sunce peče. Ako ste podložni sve učestalijim alergijama na toplotu sunčevih zraka lako se možete posle ovog lepog izleta vratiti sa opekotinama. Zato malo opreza nije na odmet te i pored prelepog pogleda sa broda u toku vožnje, povucite se neko vreme u kabinu, ili deo koji je zaklonjen od direktnog dejstva sunčevih  zraka.

Divlja plaža Sitonije
Divlja plaža Sitonije

Krstarenje Toroneos zalivom se sastoji iz 3 dela:

1. Kupanje na Toroni plaži

Od Pefkohorija do mesta Toroni na Sitoniji potrebno je oko 1.5h vožnje brodićem. Isto toliko vremena vam je na raspolaganju za boravak u ovom mestu, odnosno leškarenje na plaži, kupanje u moru, obilazak ili pak osveženje u nekom od primamljivih barova pored mora.

U ovo mesto vredi svratiti zbog njegove plaže, ali sam smeštaj ne preporučujemo, jer je mesto zaista malo i dosadno bi vam bilo već nakon drugog dana. Plaža je peskovita sa onim prelepim krupnim peskom (ili najsitnijim kamenčićima ako želite) koji se ne lepi za stopala. Koristite svaki trenutak na brodu da fotografišete panorame i detalje Halkidikija.

Dolazak na Toroni plažu
Dolazak na Toroni plažu
Toroni plaža
Toroni plaža

Nakon opuštanja i kupanja u Toroneu, uslediće ručak na brodu i nastavak putovanja. Za ručak dobijate skromnu pljeskavicu sa čubrica začinom (za one koji nisu navikli sa prejakom aromom), malo belog pirinča, malo tarator salate, nepunu čašu soka i dva parčića belog hleba.

Za žene je to dovoljno, dok muškarcima ovo dođe više kao neka užina. Za one sa oskudnim budžetom, mogu dodatno poneti neki sendvič, slatkiš i slično. Na brodu možete naručiti espreso ili Frappe (neskafa) koji Grci redovno pripremaju sa vodom za razliku od srpske neskafe.  Dodaće malo mleka u ness kafi samo ukoliko posebno zahtevate. Takođe možete naručiti neko osveženje.

2. Poseta Neos Marmarosu

Zatim stižemo do najvećeg mesta na Sitoniji i najpopularnijeg gradića, Neos Marmarosa. Za obilazak i zadržavanje predviđeno je skromnih 1h i 15 min. Na izlasku iz broda podsetiće vas na šaljivoj tabli sa časovnikom da ukoliko zakasnite možete da doplivate nazad.

Luka u Neos Marmarasu
Luka u Neos Marmarasu

Neos Marmaros, malo šarmantno brdovito mestašce na Sitoniji, osvojiće vas na prvi pogled. Kako nemate vremena za detaljnije razgledanje, možete makar da donesete odluku da li ovo mesto zadovoljava vaše osnovne kriterijume za letovanje u nekoj od narednih godina.

Neos Marmaras, kafići
Neos Marmaras, kafići

Kada je reč o plaži, savetovali su nam da je kupanje mnogo prijatnije na plaži prilepljenoj uz gradić sa imenom Paradisos odnosno Rajska plaža. Napomenimo, da iako na ovom delu Halkidikija, ako bude kiše, onda obično pada noću, danju sunce razbije oblake, ali u svakom slučaju prognozu vremena za Neos Maramaras pogledajte ovde.

Ulice Novog Marmarasa
Ulice Novog Marmarasa

Svakako će vam upasti u oko i ogroman hotelski kompleks sa imenom Porto Carras koji van sezone možete rezervisati u all inclusive varijanti po nekoj podnošljivoj ceni. Nakon razgledanja sa kornetom u ruci sa zaista ukusnim sladoledom, kupovine neke sitnice ili suvenira i zaisto puno fotografija vreme je prošlo i morate se vratiti na brod.

Neos Marmaras iz broda
Neos Marmaras iz broda

Ostrvo kornjača u Toroneos zalivu

Sledeća stanica je kupanje u prozirnoj vodi na uvali ostrva Kornjača. Dvadesetak minuta vožnje vas deli do ostrva kornjača, zaustavljanje broda na pola sata i opciono kupanje. Voda je toliko čista i prozirna, da bez obzira što je dubina preko 20 metara, kamenje na dnu se toliko jasno vidi, da nekako imate utisak, kao da se kupate u pola metra dubine.

Uvala pored ostrva kornjača
Uvala pored ostrva kornjača

Ovo je još jedan od utisaka koji ćete sa sobom poneti kući, i verovatno prepričavati društvu, familiji, a možda posle više decenija i unucima kada se oni budu hvalili istim doživljajem.

Kupanje u uvali
Kupanje u uvali

Hrabriji će skakati sa palube u more, a ovi manje hrabri mogu sebi priuštiti silazak niz namenske stepenice za ovo neobično kupanje u prelepom tirkiznom Egejskom moru.

Kažu da je ostrvo dobilo naziv kornjača jer po obliku, iz daleka podseća na jednu džinovsku kornjaču.

Oblik po kome je ostvo kornjača dobilo ime
Oblik po kome je ostvo kornjača dobilo ime

Samo ostrvo nije naseljeno, jer na njemu nema izvora pijaće vode.

Sa druge strane, sa većinu plaža na istočnoj obali Kasandre i zapadnoj obali Sitoniji gledaćete satima u ovo ostrvo, pa osvajanje istog nekako će vam dodatno ulepšati dan.

Pefkohori, gradska plaža
Pefkohori, gradska plaža

Ako letujete na Sitoniji, slično krstarenje se organizuje iz Neos Marmarasa sa razlikom, što se prvo kupanje ne organizuje u Toroniu, već na Ksenia plaži (Xenia beach). Povratak u Pefkohori, je oko 16 – 17 časova, a time i kraj naše priče. Bar do sledeće priče.

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

komentara

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

  • Pre četiri godine zbog više sile moja nežnija polovina i ja nismo otišli na krstarenje po Toronskom zalivu, otkazano je zbog vetra i prevelikih talasa. Sitoniju smo upoznali dve godine kasnije i tri godine zaredom letovali u Toroniju. Ove godine jedan od brodova Sveti Nikola doveo mi je brata, majku i oca, pa sam mogao da im pokažem Toroni i širu okolinu.

    P. S. Toroni je mirno i tiho mesto (ako se mestom može nazvati) savršeno za odmor – ima nas koji veoma cenimo trenutke kada nam je dosadno. Toroni će biti moje parče raja na zemlji sve dok ima ljudi koji se radije guraju u Neos Marmarasu. I u poverenju – ko god je gacao po pesku gradske plaže (južne) Neos Marmarasa nema razloga da žali za šljunkom na Rajskoj plaži.

  • Toroni nikako nije dosadno mesto, savrseno je za odmor I prelepo za kupanje. Urbano je dovoljno jer je malo mesto. Svega sto je previse unistava uzivanje. Svima bih preporucila ovo divno mestasce..

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: