Mistična mesta Putovanja iz snova

Najvažniji saveti za putovanje na Meteore u Grčkoj

Kad bi se u gustoj magli našli podno manastira Meteori ne bi ste znali da li ste u bajci ili na javi. Jedinstveno mistična priča o pravoslavnoj duši i čardacima između neba i zemlje počinje

Meteori u Grčkoj
Meteori u Grčkoj

O samoj morfogenezi i istorijskim činjenicama sa ovih stena možete dosta pročitati na našoj forumskoj diskusiji. Ali, pored toga, ovom prilikom želimo da naglasimo dodatno korisne savete kada budete putovali ka ovoj, sigurno jednoj od top 5 turističkih izuzetnosti Grčke. O svetskoj slavi Meteora govori i činjenica da je na njima simljeno puno filmova, od kojih i kultna saga o Džems Bondu, „Samo za tvoje oči„, sa Rodžerom Murom u glavnoj ulozi.

Zanimljivih činjnica svakako da ima na pregršt, a najvažniji saveti za putovanje na Meteore su:

1. Noćenje i smeštaj u Kastrakiju. Monaška zajednica Meteori nalazi se u oblasti Kalambaka iznad malog mestašceta Kastraki. U Kastrakiju se može naći veoma jeftin smeštaj. Zato, potrudite se da isplanirate bar jedno noćenje u ovom gradu i učinićete najbolji moguć potez. Zora i suton nad Meteorima se ne zaboravljaju. Cena smeštaja za četvoročlanu porodicu može da se obezbedi za 30 do 50 Eura u zavisnosti od pregovaračkih veština.

Ktitori na fresci jednog od manastira
Ktitori na fresci jednog od manastira

2. Radno vreme manastira je od 10 do 16 sati. Iako je leti dan popriločno dugačak, ovi sakralni objekti su otvoreni za turiste do 16h, pa imajte na umu ovu činjenicu kad planirate svoje hodočašće.

3. Idelano vreme za posetu je kasna jesen ili proleće, jer tada je klima najprijatnija. Naravno, većina Srba odlazi u posetu Meteorima za vreme letovanja, kada su temeperature maksimalne, pa budite pažiljivi, jer ume da bude pretoplo. Ulaz u pantalonama i suknjama iznad kolena i golim ramenima nije dozvoljen, pa obezbedite adekvatnu garderobu da izbegnete neprijatnosti.

4. Ako ste vernik, i želite da upalite sveću, u grčkim crkvama se na istom mestu pali sveća za zdravlje ukućana, ali i pokoj duše precima. Kod njih ovaj ritual nije razdvojen na gornji i donji gorionik kao u srpskoj pravoslavnoj crkvi.

5. Koristite svaki vidikovac da napravite neponovljive panoramske fotografije. Po dolasku u Kastraki ugledaćete obrise Meteora. Laganom vožnjim za samo desetak minuta uspećete se do prvog manastira.

Naš savet je da iskonzumirate što više vidikovaca. Ovo je vrlo raritetan i ekscentričan oblik relejfa, koji iz svakog ugla izgleda posebno intrigantan. Najveći izazov je što vas u kratko vreme dotakne ogromna količina lepote, pa treba biti vešt i za volanom, aparatom i ukupnim odnosom prema celokupnoj situaciji.

Spomenimo sada par zanimljivosti o manastirima.

Manastir Sveta Trojica

Manastir Sveta Trojica se nalazi na steni koja je potpuno odvojena od ostalih. Postoji žičara, preko koje se obavlja sav transport. Naravno, ovo su danas elektrificirane žičare.

Sveta Trojica
Sveta Trojica

Sa početkom prošlog veka usečene su i stepenice u steni. Sveta Trojica je danas muški manastir. Od ukupno četiri manastira četiri su muška, a dva ženska.

Manastir Sveti Stefan

Do manastira Sveti Stefan se lako dolazi, samo se pređe preko mosta. U srednjem veku ovde je postojao pokretni most koji se prekidao u slučaju opasnosti. Danas u njegovom kompleksu postoje dve crkve, u njemu živi oko 20 manastira, pa spada u najveći manastir.

Manastir Svetog Stefana
Manastir Svetog Stefana

Posebnu čast mu je ukazao jedan od Vizantijskih imperatora, svojom posetom i darovima. Ovo je ujedno i najbogatiji manastir budući da je imao najveći broj posetilaca i ktitora.

Manastir Varlam

Po svojoj egzotičnosti spomenimo i Manastir Varlam. Ovo je muški manastir, nazvan po monahu koji se popeo prvi na ovu stenu i sagradio crkvu u XIV veku. Danas ovaj manastir poseduje Sabornu crkvu, vizantijski muzej i kao zanimljiv rekord, drveno bure zapremine 13 000 litara vode.

Manastir Varlam
Manastir Varlam

Današnji manastir je izgrađen u XVI veku, zanimljivosti radi, kamenje je tadašnjom tehnologijom transportovano skoro dvadeset godina, da bi manastir bio sazidan za samo par meseci.

Manastir Veliki Meteori

Posebnu čast u monaškoj zajednici zaslužuje Manastir Veliki Meteori. Sagrađen je na platou najveće stene, koja je visine oko 400m, a ukupno oko 600 metara od novoa mora.

Osnivači ovog manastira su kaluđeri sa Svete Gore, jedinstvene planine na Atosu koja je i dalje neprikosnoveni epicentar pravoslavlja u Grčkoj.

Umesto zaključka

Tokom istorije, zahvaljujući neobičnom položaju, ove svetinje su uspele da sačuvaju svoju izvosnost, jer je za Turke bilo skoro nemoguće osvojiti ih. Ovde je monaška zajednica uspešno sačuvala pravoslavnu veru, grčki jezik, negovala je dosledno prepisivačku školu, pa danas je ceo kompleks krcat crkvenim knjigama, starinskim rukopisima, tapijama, koji su sačuvani kao kad su nastajali.

Manstir Svetog Nikole Anapauskog
Manstir Svetog Nikole Anapauskog

Svakako da se cela znamenitost nalazi na UNESCO-voj listi svetske baštine.

Ovi manastiri poznaju i potomke Nemanjića koji su upisani kao ktitori, a više o tome možete pročitati u brošurama na srpskom jeziku koje se prodaju u njima. Poslednji savet je da ne štedite novce na suvenire, bićete ponosni kada posle dugo godina dodirnete živu uspomenu sa ovog čuda!

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

komentara

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: