Evropa Putovanja iz snova

Sve o grčkom ostrvu Skijatos

Posle malog odsustva opet se vraćamo putopisima iz GrčkeIz veštog pera naše drage Jasmine jedan detaljni, u njenom stilu,  vodič kroz Skijatos sa puno činjenica na temu zašto posvetiti jedan godišnji odmor ovom ostrvu.

Ostrvo Skijatos pripada grupi ostrva pod nazivom Sporadi. To  je ostrvo najbliže kopnu, a o Volosu smo već pisali detaljan putopis. Samo ostvo je dužine oko desetak, a širine nekih 6 kilometara.

Ostrvo je relativno pitomo, mestimično brdovito, pokriveno borovim šumama. Skijatos vam nudi lepe, uglavnom peščane plaže i čisto, toplo more, muziku i žurke na plaži koje traju do duboku u noć. Jedna bogata galerija slika data je na forumskoj diskusiji ovde.

Najveće naselje na ostrvu je sam grad Skijatos.

Grad se smestio na tri brda. Ispred njega je malo ostrvo Burzi , koje je danas nasipom povezano sa gradom i  razdvaja novu i staru luku.

Posebnosti Skijatosa – šta sve videti

Prelepe bele kuće sa drvenarijom u raznim bojama, balkoni i prozori ukrašeni cvećem, mali trgovi i mreža uskih kaldrmisanih uličica koje se spuštaju prema pešačkoj ulici Papadiamandi ili prema luci, radnjice, prodavnice, pabovi, taverne, restorani brze hrane, kozmetički i frizerski saloni, zastupljenost različitih jezika i različitog životnog doba turista, raznolikost nota, miris nepoznatog cveta koji je karakterističan samo za Skijatos, doprinose da vas ovaj gradić  svakim danom vašeg boravka sve više i više osvaja.

Samo u ulici Papadiamanti u kasne večernje sate možete videti prelepe taolete na damicama koje su išetale u svoj  noćni provod, ali i druge damice koje se kežual obučene, u japankama, sa šeširom na glavi i peškirom u cegeru, žurno vraćaju sa plaža.

Na samo kilometar udaljenosti od grada je ostrvo Tsoungriju. Za ovo ostrvo je vezana jedna simpatična priča. Svojevremeno opština je odbila zahtev Bitlsa za zakup ostrva. Glavni razlog što su gradski oci odbili zahtev za zakup ostrva  bio  je što su podnosioci zahteva imali duge kose i što ih takve nisu želeli za svoje komšije.

Kad ste na Skiatosu treba obići  stare manastire i tvrđavu Kastro. Na ovoj tvrđavi postavljena je i prva Grčka zastava nakon oslobođenja mesta od Turaka.

Plaže na Skijatosu

Ostrvo ima  64 plaže, koje su uglavnom peščane. Od grada prema zapadu, plaže se sa manjim prekidima gotovo nadovezuju jedna na drugu. Megali Amos je gradska plaža. Pa dolaze Ahilades, Trulos, Marta, Kanapitsa, Vromilos, Kukunarija, Banana, Mala banana, Agia Eleni, Mandraki i druge.

Meni najlepša plaža je Kukunarija ili “borova šišarka“. To je peščana plaža sa žuto-belim peskom, dužine oko kilometar. Pruža se u obliku polumeseca, a  zaleđem plaže proteže  se borova šumica, tako da plaža ima i prirodnu hladovinu. Do ove plaže brodići prevoze iz grada kupače na svakih pola sata.

Banana plaža je postala centar dnevnog provoda mladih na ostrvu. Pošto je najzapadnija plaža  na  ostrvu sunce na njoj poslednje zalazi. Tu je odmah i plaža Mala banana. Na zapadnoj strani se nalazi i Agia Eleni plaža. Tako da i ovde sunce zalazi posle 21 čas.

Kažu da je najlepša plaža na ostrvu Lalarija. Poznata je po belom šljunku i tirkiznoj boji mora. Nalazi se na sevenoj strani ostrva. Do nje se može stići samo čamcem. Cena jednodnevnog izleta čamcem sa zaustavljanjem na Lalariji, obilazak oko ostrva je od 15 evra.

Medjutim krajem jula i u avgustu, zbog čestog jakog vetra kome je izložena severna strana ostrva, brodari ne garantuju da će vas i odvesti na Lalariju. 60 evra za četvoro dati za Lalariju , a ne  stići do nje je mnogo.Tako da smo odustali od Lalarije.

Autobuski prevoz saobraća redovno na svakih 15 minuta, dok uveče poslednji bus kreće oko 1 posle ponoći. Ima 26 autobuskih stanica. Uglavnom do svih plažase može stići autobusom uz manje pešačenje. Cena autobuske karte je 1.50 evra.

Luka Skijatos je izuzetno prometna i dobro organizovana. Iz stare luke kontinuirano polaze brodići za plaže i  organizovane izlete. U novoj luci od ranog jutra pa do ponoći pristaju i polaze trajekti za Eviu, Atinu, Volos, Skopelos i dr.  Luka Skijatos ostaće mi u sećanju kao jedna od najlepših i najživljih luka. Relativno je mala, ali u nju stalno pristižu gomile turista, kao i što odlaze.

Lukom samo prolaze kola koja se penju ili silaze sa trajekta i mali kamioneti, kojima se prevozi prtljag putnika koji dolaze na ostrvo sa turističkim agencijama, dok putnike sačekuju vodiči agencija sa zastavicama u različitim bojama, pa ih, kao kvočka piliće, vode kroz grad ili u pravcu male luke gde ih čeka brodić koji će ih odvesti do željenog mesta na ostrvu. Skijatos ima i svoj aerodrom.

Celo ostrvo je u znaku filma Mamma mia sa Meril Strip i Pirsom Brosnanom, koji  je sniman  na Skijatosu i Skopelosu. Ko nije gledao ovaj mjuzikl, može ga odgledati u bioskopskoj sali Skijatosa. Projekcije su sredom i subotom.

Sa Skijatosa, za 15 evra po osobi, otišli smo na jednodnevni izlet koji obuhvata Marina park i ostrva Alonzios i Skopelos.

U Marina parku probudiće se dete u vama. Uživaćete u susretu sa delfinima i njihovim skokovima, a ako imate sreće možda ćete napraviti i fotografiju leta. Zadržavanja na ostrvima su po 2 sata.

Ostrvo Alonzis

Na Alonziosu za 4 evra možete obići stari istoimeni grad. Grad je nekada bio centar ostrva. Nalazi se na oko 400 metara nadmorske visine. Posle zemljotresa grad je restauriran. Karakterišu ga uske kaldrmisane ulice, minijaturni trgovi, prelepe bele prizemne i jednospratne kuće sa drvenarijom u različitim bojama, prozori i balkoni sa puno cveća, mnoštvo taverni i radnjica sa suvenirima, puno turista, ljubazni domaćini i nezaboravan pogled.

Skopelos

Skopelos je još jedno simpatično ostrvo sa neokrnjenom prirodom. Pored filma Mama Mia, Skopelos je poznat i po tome što ima preko 300 crkava na ostrvu. U ranijim vekovima komšije su zajedničkim sredstvima pravile crkve, u koje su se sklanjali za vreme gusarskih napada. Nepisano pravilo medju gusarima, koji su u ovom delu bili različitih vera je da bogomolje ne diraju.

Najlepši kadrovi Skopelosa su u filmu, evo trajlera,

 

 Šta još reći o Skijatosu? Možda još to da, bez obzira na godine, Skijatos je ostrvo na kome ćete se dobro provesti i odmoriti. A sa ovog ostrva pored prekrasnih slika i uspomena, ponećete i miris meni nepoznatog cveta koji cveta na Skijatosu.

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: