Balkan

Volos i Pelion u Grčkoj

Volos se nalazi na 800 kilometara od Beograda i oko 220 kilometara od Soluna.

To je treća luka u Grčkoj, a po veličini spada u veće gradove Grčke.

Mapa Volosa, položaj u Grčkoj
Mapa Volosa, položaj u Grčkoj

Grad je privredno sedište okruga Magnezije. Ima dobar položaj i dobre saobraćajne veze. Nalazi se uz autoput Solun-Atina.

Kod Volosa je aerodrom središnja Grčka.

Iz Volosa kreću trajektne linije za ostrva, pre svega Sporade. Volos se nalazi na železničkoj liniji od Soluna prema Atini.

Volos je jedan od gradova gde su se odigravale olimpijske igre 2004.godine. Potpuno je osposobljen da bude domaćin različitih medjunarodnih sportskih manifestacija. Zahvaljujući olimpijadi uradjena je obilaznica oko Volosa, poboljšani putevi i hotelski smeštaj. Ovo je prekrasan beli grad smešten u Pagasitičkom zalivu i ušuškan sa severoistočne strane visokim Pelionom.

Zaslužan je akter i u antičkoj mitologiji. U vremenima Troje i ratnika Argonauta zvao se Iolkos. Iz Iolkosa Jason je krenuo brodom Argo u potragu za zlatni runom. Danas se naziv Argo sreće kao ime kafića, restorana, radnji, a brod Argo je nezaobilazan detalj na suvenirima iz Volosa, ali i jedan od simbola celog ovog mesta.

Visoki šumoviti Pelion bio je stanište mitoloških bića kenataura. Dugačko gradsko šetalište se pruža uz more od počev od pristaništa za trajekte do crkve Svetog Konstantina i Jelene. Okrenuti moru uz šetalište smešteni su restorani i kafići.

Volos je grad koji ima fantastičnu kombinaciju mora i planine. Na zapadnoj strani grada nalazi se lepa plaža Alikes, koja je zvanična gradska plaža, a sa istočne strane na sam grad se nadovezuju idilična mala sela Agrija, Kala Nera, Koropi sa svojim plažama.

Iako se visoke temperature najbolje podnose uz vodu, lepo je oko podneva pobeći u hladovinu malog planinskog sela Makrinica, koje još zovu „terasom Peliona“ jer se iz ovog sela pruža nezaboravan pogled na grad i zaliv.

Ermou pešačka ulica u Volosu i još par paralelnih ulica sa šetalištem uz more su ulice za šoping. Iako je bio kraj jula rasprodaje u Volosu su počele. Oko trga i crkve Svetog Nikole, zaštitnika mornara, nalazi se veliki broj simpatičnih kafića u kojima možete predahnuti.

U Volosu treba obići Arheološki muzej, probati cipuro neka vrsta alkoholnog pića koje pomalo ima ukus bronhi bombone. Iz mesta Ano Lehonia možete se uputiti uskim kolosekom i parnjačom sa kraja XIX veka na izlet do Milesa.

Ova pelionska izletnička tura traje od 11 sati do 17 i 30. Košta 14 evra. Vožnja ovim vozom je interesantna, jer ova uska pruga ima tunela, starih mostova, prolazi kroz maslinjake a sve vreme pruža prekrasan pogled na more.

Poseta Pelionu

Naravno biti na Volosu a ne preći Pelion, nije kompletan događaj. Opredelili smo se za mesto Agios Ioanis na istočnoj strani Peliona. Agios Ionis je mostom spojen sa susednim mestašcem Papa Nero. Oba mestašca imaju lepe plaže. Smeštena su u podnožju strme istočne strane Peliona.

Nalaze se od Volosa oko 50 kilometara, ali taj put ne može brzo da se pređe zbog velikog uspona i još većeg pada sa istočne strane – penjete se na preko 1400 metara nadmorske visine a onda se gotovo survavate prema Agios Ionisu.

Put nije loš, vidik koji se mestimično pruža je fenomenalan (slika gore), ali je vožnja zamorna zbog bezbrojnih serpentina.

Visoki Pelion, koji svojom dužinom, kao poluostrvo, zaranja u Egejsko more praveći Pagasitički zaliv, turistička je destinacija tokom cele godine. Lepe plaže i uvale, planinarske i skijaške staze, planinska i primorska sela, tradicionalne kamene kuće ukrašene cvećem, ljubazno stanovništvo, hladovina četinarskih šuma i šuma kestena, osunčani maslinjaci čine Pelion zanimljivom destinacijom bez obzira na godišnje doba. Agriolefkes je najpoznatije skijalište Peliona.

Izleti iz Volosa

Iz Volosa se organizuju jednodnevni izleti do prvih ostrva Sporada – Skijatosa, Skopelosa ili Alonsiosa.

Volos i Pelion su zaista dobra destinacija za aktivan godišnji odmor. Da li je skuplji od Halkidikija? Ne. Rashod više koji ova destinacija nosi je putarina od 12 evra do Volosa i benzin za 150 km dužu kilometražu. Rashod manje je za suncobrane i ležaljke. Na plažama Peliona i Volosa ležaljke i suncobrani se ne naplaćuju. One su deo ponude taverni i kafića smeštenih u zaleđu plaža.

Na kraju pogledajte ovaj turistički klip, pa ko još nije iskoristio godišnji odmor, evo dobre prilike.  Veliki pozdrav od TT Group dopisnice Jasmine!

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: