Putovanja iz snova

Argostoli za nezaboravno leto na Kefaloniji

Argostoli je najveće mesto na Kefaloniji sa populacijom od 14.000 stanovnika. To je glavni grad i glavna luka ostrva. Ovaj mali grad je bio prestonica ostrva od 1757, a nalazi se u centru južnog dela ostrva. Argostoli se nalazi na samom kraju zaliva koji nosi isto ime i koji je okružen planinama i šumskim zelenilom.

Venecijanske zgrade su postojale u gradu, ali su uništene sa kompletnim Argostolijem i gotovo svim drugim gradovim i selima na ostrvu usled jakog zemljotresa 1953.

Grad je obnovljen od tada, uz pomoć grčke vlade, ali za razliku od glavnog grada Zakintosa, nikakvi napori nisu učinjeni da održe tradicionalnu arhitekturu i lokalnu boju.

Kameni most dužine 650 m stoji na ulazu u glavni grad. Na sredini mosta se nalazi mala piramida pod nazivom Kolona, koja je posvećena graditelju mosta Šarlu de Bosetu.

Moderan i kosmopolitski grad Argostoli je vrlo živ i ima da ponudi mnoštvo sadržaja i aktivnosti. Lepo šetalište u blizini mora je oivičeno palmama i popločano šarenim oblucima iz mora. Na kraju šetališta se nalazi kej sa koga na svakih pola sata isplovljavaju brodovi za grad Liksouri i gde su privezani mali ribarski brodovi.

Centralni gradski trg nazvan Plateia Valianou je prostran i oivičen mnogim restoranima, barovima i kafićima. U letnjim večerima na trgu bude gužve, jer meštani idu u tradicionalnu večernju šetnju. Bez obzira na to, vrlo je prijatno i zanimljivo posmatrati način života na Kefaloniji.

Pešačka ulica Litostroto je komercijalna ulica glavnog grada i puna je prodavnica. U njoj se takodje može diviti prelepoj crkvi Svetog Spiridona i interesantnom satu na kuli na Kampana trgu. Argostoli je mesto koje predstavlja dobar izbor za vaš odmor na leto 2013, a konkretan aranžaman možete potražiti na linku http://mitos-travel.com/Grcka_Leto/Kefalonija/.

Šta obavezno posetiti

Turisti u Argostoliju takodje mogu posetiti i Arheološki muzej u kom se nalaze zanimljivi artefakti iz mikenskog, helenističkog i rimskog perioda.

Zbirke sadrže metalni novac, mačeve, skulpture i keramiku iz tih perioda. Još jedan muzej vredan posećivanja je Istorijski i narodni Korgialenios muzej koji je smešten u prizemlju Korgialenijske biblioteke. On predstavlja deo rekonstruisane tradicionalne kefalonijske kuće iz XIX veka i otkriva bogatu zbirku fotografija sa ostrva.

Impozantna biblioteka čuva oko 50.000 knjiga i starih rukopisa, među kojima su mnogi vrlo retki. U blizini biblioteke se nalazi pozorište Kefalos koje se smatra jednim od najbojlih pozorišta u Grčkoj.

Svetionik Svetog Teodora se nalazi nekoliko kilometara od Argostolija, a sagradio ga je britanski guverner Napier. On je lokalno poznat pod imenom Fanari (svetionik) i predstavlja malu okruglu zgradu sa belim dorskim stubovima. Ovaj prelepi svetionik je jedan od zaštitnih znakova Kefalonije.

Sami je najbliže odmaralište udaljeno nekoliko kilometara od glavnog grada. Veoma je popularno i nudi predivne plaže koje su nagrađene plavom zastavicom. U ovoj oblasti posetilac može pronaći razne tipove smeštaja, fine taverne, barove i širok spektar radnji.

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: