Putovanja iz snova

Golden Beach ili Zlatna plaža Kasandre

Za upoznavanje Kasandre, tj. zapadnog prsta Halkidikija, vodili smo vas kroz Ksenija plažu, Posidi plažu, krstarili smo Toroneos zalivom. Bez obzira što svako turističko seoce mahom ima lokalnu plažu u statusu plave zastavice, nekako poseban gušt je udaljiti se iz naseljenog mesta te leškariti, sunčati i u pravom smislu reči odmarati na nekoj egzotičnoj plaži.

Zlatna plaža, 6 kilometara od Pefkohorija
Zlatna plaža, 6 kilometara od Pefkohorija

U ovom postu vodimo vas na Zlatnu plažu ili Golden Beach na istočnoj obali Kasandre.

Boja Halkidikija
Boja Halkidikija

Zlatna plaža je verovatno dobila ime po boji peska. Caffe bar na njoj takođe nosi ovo ime. Od Pefkohorija se do ove plaže dolazi nakon 6 kilometara. Saobraća lokalni autobus, a još bolje je doći kolima.

Parkinga između borovih stabala ima dovoljno, pa i tokom vikenda, kada Solunjani pohrle na ovu plažu, da se naći mesta. Ako pogledate mapu Kasandre, ne dajte da vas zbuni jezerce severno od ove plaže. Tehničkim jezikom, ovo jezerce je neka vrsta luke za brodiće i tu se ljudi ne kupaju.

Panorama Zlatne plaže
Panorama Zlatne plaže
Kameni rt
Kameni rt na krajnjem delu plaže

Sama plaža je omeđena kamenitim rtom i borovom šumom. Druga posebnost ove plaže je kamp naselje, pa ako spadate u ovu vrstu turista nema bolje lokacije za vas na celom Halkidikiju.

Izležavanje na popodnevnom suncu
Izležavanje na popodnevnom suncu
Golden beach pred suton
Golden beach pred suton

Standardno, kao i na većini uređenih plaža, ležaljke sa suncobranima se zvanično ne naplaćuju, ali morate naručiti piće koje košta u proseku 3 Eura. Pošto je plaža okrenuta na istok, u popodnevnim časovima mnogo je prijatniji boravak na ovoj plaži, jer su sunčevi zraci osetno mekši.

Ako ste osetljivi na jako sunce, korisno pravilo je ujutru idite na zapadni deo Kasandrinih plaža, a uveče na istočni. Obrnuto važi ako uživate u kvarcovanju. Sama plaža ima dušeke i viseće ležaljke, pa ako već nisu zauzete evo dobre zabave.

Uživanje ne plaži
Uživanje ne plaži

I još nešto. Savetujemo vam, da se prošetate duž cele plaže do kraja kamenitog rta. Pejzaži i panorame su prelepe, i budite oprezni sa aparatom jer od slane vode nema veće opasnosti za elektroniku.

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: