Putovanja iz snova

Posidi plaža – najlepša plaža na zapadnoj obali Kasandre

Rt Posidi
Rt Posidi (najzapadnija tačka Kasandre)

Zbog svoje blizine, Kasandra, ili prvi prst Halkidikija je tradicionalna destinacija na kojoj Srbi itekako vole da letuju.

Jedna polovina dolazi na Kasandru organizovanim prevozom preko turističkih agencija, a druga sopstvenim automobilima.

Ukoliko spadate u ovu drugu kategoriju ili imate mogućnost da obilazite Kasandru, evo preporuke za svakako izuzetnu plažu Posidi (Possidi Beach).

Posidi se nalazi na krajnjem zapadnom rtu Kasandre. Ova činjenica govori da je plažu najbolje posetiti popodne i uživati u zalasku sunca na njoj.

Ako ste smešteni u Haniotiju na primer, do Kalitee ima nekih 15 kilometara, onda još oko 3 do sedišta opštine Kasandra, pa još 3 do Silvirija i nekih 10 do samog hrida na Posidiju.

Uređeni deo plaže
Uređeni deo plaže

Uređeni i divlji deo plaže

Posidi plaža se sajtoji iz dva dela. Prvi je uređeni deo plaže, sa ležaljkama i suncobranima, tropskim barom, prodavnicom za sladoled. Cena ležaljki se ne naplaćuje, ali morate naručiti piće. Coca Colu, Fantu ili Sprajt služe u čašama i jedna čaša sa dosta leda košta „samo“ 3 Eura. Posidi je jeftiniji u odnosu na Kaliteu, a u rangu cena sa Ksenia (Xenia) plažom na primer. Cena sladoleda je 1 Euro po kugli, pri čemu kornet se ne naplaćuje.

Od ležaljki do krajnjeg zapadnog rta u potezu od nešto više od jednog kilometra pruža se neuređena plaža od najsitnijeg belog peska. Pri tom ta neuređenost je tako fino uređena da osim peska nema ničeg.

Divlja plaža
Divlja plaža

Pesak je toliko usitnjen, da vam noge prosto upadaju u taj samleveni prah. Ovaj paradoks može da bude problem turistima koji pokušavaju da do krajnje zapadne tačke izađu automobilom ili džipom. Točkovi proklizaju u pesku i tu nema prostora ni za napred ni za nazad.

Zaglavljeni džip
Zaglavljeni džip

Prisustvovali smo situaciji u kojoj je ogromni traktor za sat vremena intervenisao nekoliko puta jer su neiskusni šoferi nepogrešivo upadali u pesak. Čak i džipovi sa pogonom na sva četiri točka jedva uspevaju da savladaju ove „pustinjske uslove„.

Portret Posidija
Portret Posidija
Svetionik
Svetionik

Ova plaža se smatra najlepšom plažom na zapadnoj obali Kasandre. Fotografije sa svetionikom i jezercima morske vode zaštitni su znak Halkidikija u svim turističkim prezentacijama.

Na ovoj strani data je vremenska prognoza za Kasandru za 10 dana.

Ako imate mogućnosti svakako posvetite jedno popodne Posidiju, ostaće vam dugo u sećanju, možda i kao najlepši utisak koji ćete sa Halkidikija poneti kući.

Preporuka
  • Ocena:
Sending
User Review
4.6 (5 votes)

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: