Vremenska prognoza za Grčku

Vremenska prognoza Kasandra

Dobrodošli na TT Group vremensku prognozu za Kasandru!

Parametar Trenutna TT prognoza za Kasandru (Hanioti i Pefkohori)
Vreme ažuriranja:
Trenutna temperatura:
Stanje:
Vizuelno:
Subjektivni osećaj:
Pritisak:
Vlažnost:
Tačka rošenja:
Vidljivost:
Vetar:
Podaci za trenutno vreme u Kasandri se osvežavaju na svakih sat vremena.

Gradovi u Grčkoj za koje smo obezbedili podatke o vremenskoj prognozi:

Atina Asprovalta Halkidiki Jerisos Kasandra Kavala Kefalonija Krit Krf Lefkada Leptokarija Neos Marmaras Paralija Rodos Solun Tasos Uranopolis Zakintos Temperatura mora Grčke

TT Group meteogram za Kasandru za 48h

Meteogram za Kasandru
Kao reper za Kasandru uzeli smo Pefkohori. Podatke preuzimamo sa globalnih meteoroloških sajtova za čiju tačnost ne možemo da garantujemo. Ovi podaci su dati sa dobrom voljom i želimo Vam srećan boravak u Grčkoj i Kasandri .
Ažuriranje meteograma za Kasandru vrši se na početku svakog sata.

Važi za 48 sati unapred od aktuelnog trenutka. Na meteogramu možete pratiti intenzitet vetra, pritisak, kretanje temperature, količinu padavina. Da bi učitali nove vrednosti refrešajte ovu stranu. Dođite nam ubrzo po sveže i pre svega tačne informacije!

 
 

Dugoročna vremenska prognoza za 10 dana za Kasandru

 

Dan i
datum
Temp
Min/Max
Pojava
opisno
Pojava
vizuelno
Vetar
brzina
Verovatnoća
padavina
Količina
padavina


Podatke preuzimamo sa globalnih meteoroloških sajtova za čiju tačnost ne možemo da garantujemo. Ovi podaci su dati sa dobrom voljom i želimo Vam srećan boravak u Grčkoj i Kasandri.

 
 

Klima i turizam Kasandre

Kasandra je prvi prst Halkidikija i posebno zanimljiv deo grčkog Egeja kojeg pored kristalno prozirnog mora dodiruju i četinarske šume. Opština Kasandra prostire se na više od 330.000 kvadratnih kilometara. Vremenska prognoza Kasandra je data u donjoj tabeli.

Polihrono, pogled na Sitoniju sa Kasandre
Polihrono, pogled na Sitoniju sa Kasandre

Kasandra sa suvom letnjom klimom i divnim beskrajnim plažama može biti pravi izbor za odmor. Zbog bogate i očuvane prirode ovo je pravi raj za ljubitelje ekologije i one kojima je potreban odmor od grada. Prosečne dnevne temeprature u junu, julu i avgustu uglavnom su veće od 30 stepeni, pa na Kasandri vlada prava letnja atmosfera.

U donjem tekstu prikazaćemo najaznimljivije destinacija povezane sa navikama naših turista.

Već dugi niz godina Srbi biraju Grčku kao mesto gde će otići na letovanje. Jedna od najčešćih destinacija na koje srpski turisti odlaze je upravo poluostrvo Halkidiki. Prognoza vremena za Halkidiki za 10 dana data je ovde.

Ovo poluostrvo još od pedesetih godina prošlog veka predstavlja jedno od najposećenijih letovališta u Grčkoj. Srpski turisti su uvek činili veliki deo onih koji letuju na Halkidikiju, a taj broj konstantno raste iz godine u godinu.
Poluostrvo Halkidiki čine još tri poluostrva, poznatija kao „tri prsta“. Čitano sa geografske karte s leva na desno nazivi poluostrva su Kasandra, Sitonija i Atos. Svako poluostrvo je specifično na svoj način. Recimo, brdoviti Atos je sasvim drugačijeg reljefa od peščanih i ravničarskih predela poluostrva Kasandre.

Opšte informacije i kako doći do Kasandre?

Dakle, čitavo poluostrvo Kasandra je mahom ravnica sa uzvišenjima koja su manja od 400 metara. Dužina Kasandre je 50 kilometara, širina oko 10, a u najširem delu 15 kilometara. Blizina grada Soluna je uticala na to da ovo poluostrvo bude najnaseljenije od sva tri sa preko šesnaest hiljada stanovnika.

Udaljenost između Beograda i poluostrva Kasandra je oko 740 kilometara. Uz zadržavanja na granicama put do poluostrva bi trebalo da traje oko 9 sati, zavisi od gužve na graničnim prelazima i od gužve na putevima. Preporučujemo da ako želite da izbegnete gužve ne idete na letovanje u špicu sezone, koja je u avgustu. Pored toga, gužve se na autoputevima najčešće javljaju i petkom uveče.

Takođe, ako putujete automobilom u Grčku biće vam potreban zeleni karton da biste mogli proći kroz teritoriju Makedonije, kao i međunarodna vozačka dozvola koja vam u Makedoniji nije potrebna, ali će vam trebati u Grčkoj. Putarina se u Makedoniji plaća na tri mesta i cena je između 60 denara (1€) i 80 denara.

Da biste ušli u Grčku potrebna vam je potvrda rezervacije kao i vaučer. Nakon 50 kilometara vožnje kroz Grčku skreće se za Edesu, a 400 metara posle nalazi se isključenje za Solun gde prolazite kroz industrijsku zonu ovog grada. Solun je otprilike sat vremena udaljen od Kasandre.
Sve vreme pratite znakove za Halkidiki i skretanje za Ring road, od priključenja na ovaj put pratite znakove za Kasandru i letovalište na poluostrvu koje ste odabrali. Naravnu, vremensku prognozu za Kasandru možete pratiti na ovoj strani.

Letovališta na Kasandri

Turisti željni odmora i peščanih plaža se najčešće odlučuju za letovanje na ovom poluostrvu, tako da ono predstavlja najposećenije od sva tri pluostrva na Halkidikiju. Letovališta na Kasandri ima dosta i sa zapadne i sa istočne strane. Srpski turisti leto najčešće provode na istočnoj strani pluostrva. Najpoznatija letovališta na Kasandri su baš na istoku, a to su redom: Kalitea, Kriopigi, Polihrono, Hanioti i Pefkohori. Dakle, idemo tim redosledom.

Kalitea

Verovatno najpoznatije letovalište na Halkidikiju jeste selo Kalitea. Ono je oko 90 kilometara udaljeno od Soluna. Samo ime ovog sela govori o njegovoj lepoti. Naime, Kalitea u prevodu sa grčkog znači lep pogled. Kalitea je okružena borovim šumama, a pri pogledu na tirkizno plavo more pruža se pogled poluostrvo pored, drugi prst iliti Sitoniju.

Kalitea je dobro poznata po izuzetno čistom moru, kao i po tome što predstavlja jedno od najboljih mesta za šoping na Halkidikiju. Ovo letovalište je toliko dobro opremljeno radnjama da će zadovoljiti i najzahtevnije posetioce.
Naime, u selu Kalitea pored standardnih prodavnica i pijaca nalaze se i zlatare, radnje gde se prodaju koža i krzno, obuća, odeća, restorani brze hrane u kojma najčešće možete naći girose koji koštaju oko 3 do 5 evra. Pored toga, u Kalitei možete iznajmiti i auto, što svakako preporučujemo ako ste na ovo mesto došli putem agencije, jer ćete tako najbolje upoznati poluostrvo Kasandra.

Plaža Kalitea koja je ujedno i najveća raspolaže sa velikim brojem suncobrana, ležaljki i tuševa. Plitka voda se prostire par desetina metara, tako da je ulazak u dubinu postepen. Na plažama se nalaze i barovi i kafići.

Cene su pomalo veće nego na drugim letovalištima baš iz razloga što je Kalitea najposećenije od svih letovališta. Zbog toga vam preporučujemo da ili ponesete dosta hrane od kuće u ručnim frižiderima ako možete ili da tražite apartman sa kuhinjom i da namirnice kupujete u marketima da biste izbegli skupe restorane.

Tokom vikenda ovo selo je prepuno Solunaca koji tu dolaze da odmore i da se provedu, pa ono postaje još življe. Inače je Kalitea poznata po odličnom noćnom životu, kao i ludom i nezaboravnom provodu. Ulazi u klubove se kreću oko 10 ili 15 evra. Očigledno, ovde najčešće letuju mladi, tako da zbog glasne muzike i velike gužve nije baš preporučljivo da ovde letujete sa decom.

Afitos

Sledeće naselje, Afitos je prilično blizu Kalitee, pešačenje do ovog mesta može biti prilično opuštajuće, ali ako to ne želite ima i autobusa koji vas tamo mogu odvesti. Afitos ima veliku plažu čija dužina iznosi četiri kilometara, koju takođe okružuje četinarsko drveće. Pored prozirno čiste vode ovde se nalaze i klizave stene na koje se često nakače morski ježevi, stoga treba biti oprezan. Pored ove na Afitosu ima još četiri nešto manjih plaža od glavne: Varkes, Punta, Liosi i Muduna.

Kriopigi

Selo Kriopigi nalazi se blizu Kalitee, ali u suprotnom pravcu od Afitosa. Ono je izgrađeno u obliku amfiteatra na kosinama brda, odakle se pruža izuzetan pogled na zaliv. Plaže na Kripigiju imaju ekološki sertifikat Blue Flag, što znači da imaju visok kvalitet i da nisu prljave i zagađene.
Letovalište Kriopigi je znatno mirnije i tiše od Kalitee, koja je najpoznatije mesto za zabavu na Halkidikiju. Ovo letovalište najčešće posećuju zaljubljenici u prirodu iz razloga što se u blizini ovog mesta nalazi dosta kampova.
U samom letovalištu ima dosta hotela i apartmana koji ukupno imaju preko hiljadu soba. Takođe, letovalište je dobro opremljeno sa svim radnjama i prodavnicama koje vam mogu biti potrebne. Na Kriopigiju se pored kampovanja možete se baviti i drugim aktivnostima kao što su vodeni sportovi, tenis, jahanje.

Mnoge agencije organizuju ekskurzije do Stagire (Aristotelovo rodno mesto) i do pećine Petralona. Postoje izleti i na planinu Atos i krstarenje oko Svete Gore, koji čak umeju nekad i da budu besplatni, a ovako su po razumnim cenama.

Polihrono

Polihrono je naredno mesto, nalazi se u bilizini Kriopigija, sa tim što predstavlja nešto poznatije letovalište. Ovo letovalište je udaljeno oko sto kilometara od Soluna. Polihrono u prevodu znači „mnoštvo boja“ što se odnosi na raznobojnost cveća u ovom letovalištu. I zaista, selo jeste prepuno lepog cveća.

U ovom selu se najviše može osetiti kultura i tradicija grčkog naroda. Kao naselje Polihrono postoji još iz doba antike, u njemu se i danas nalazi antičko groblje iz VI veka pre nove ere. Polihrono ima i muzej posvećen tradicionalnom životu grka u kojima možete videti razboje, prese za grožđe i razna sita iz prošlih vekova.

Lepo ušuškano između četinarskih, borovih šuma i tirkiznog mora, Polihrono predstavlja idealan izbor za letovanje za porodicu. Ovo mesto je opušteno, živahno i puno turista koji su najčešće došli sa decom da uživaju na dugačkoj peščanoj plaži.

Ovo letovalište, takođe, ima Blue flag ekološku plažu, kao i Kriopigi, samo što je ova znatno šira: prostire se dužinom čitavog sela, što čini negde oko sedam kilometara. Na plaži se ležaljke ne naplaćuju, kao ni suncobrani ovo pravilo mahom važi za sve grčke plaže. Jedino što je potrebno je da naručite piće, zavalite se na ležaljku i uživte. Ovde je more odlično za vodene sportove − možete ploviti čamcem, kanuom, iznajmiti pedalinu ili se možete oprobati u džet skiju.

Pored plaže se nalazi prelepo šetalište, kojim valja prošetati u sumrak. Posle toga možete svratiti u neki obližnji restoran i probati grčku tradicionalnu kuhinju. Ne brinite, ovde su cene nešto niže nego u Kalitei.

U letovalištu Polihrono nalazi se veliki izbor hotela i apartmana. Selo je odlično opremljeno sa marketima i drugim radnjama, što znači da možete i ovde šopingovati. Takođe, i ovde postoje barovi i noćni klubovi. Dakle, i u Polihronu je razvijen noćni život, tako da ako ste raspoloženi za provod i izlaske ne morate iz Polihrona ići u Kaliteu.

Nemojte se začuditi ako se ovde osetite kao da niste ni izašli iz Srbije. Veliki broj srpskih turista boravi ovde, pa se tako naš jezik može čuti na svakom koraku. Mnogi meštani znajući ovu činjenicu često u kafićima puštaju srpsku muziku, a na tablama ispred njih možete i pročitati natpise na srpskom.

Solun

Gde god da ste na poluostrvu Kasandra, meštani će vam preporučiti da posetite grad Solun ili kako ga Grci zovu Tesaloniki. Solun je drugi grad po veličini u Grčkoj i vrlo je značajan za privredu Gčke. Ovaj grad je i Srbima poznat kao velika luka Balkana.

Na posebnoj strani je detaljno obrađena vremenska prognoza za Solun.

Vreme provedeno u Solunu možete iskoristiti za šoping po prilično niskim cenama, kao i za obilazak grada. Koga god da pitate uvek će vam preporučiti da idete autobusom, a ne sopstvenim prevozom iz razloga što se neiskusni teško snalaze na ovom mestu zbog velikog broja jednosmernih ulica.
Solun je bio grad kulture pre dvadeset godina i sasvim sigurno je tu titulu i zaslužio. Naime, u ovom gradu možete posetiti Solunske tvrđave koje potiču još iz vizantijskog doba. Ovaj grad je bio poznata baza južne Evrope u drugom svetskom ratu, poznatija kao „Solunski front“.

Pored toga, razni spomenici iz Prvog i Drugog svetskog rata stavljeni su pod zaštitu UNESKO-a. Ako se budete našli u ovom gradu prilikom letovanja na Kasandri, a ljubitelj ste kulture, obilazak ovih znamenitosti, kao i Aristotelovog trga, Arheološkog muzeja i raznih crkvi biće vam izuzetno zanimljiv.

Hanioti

Smatra se da je selo Hanioti dobio naziv po gradu Hania na Kritu odakle potiče njegov osnivač. Međutim, selo se danas ne nalazi tamo gde je isprva osnovano. Naime, 1930 godine, ovo selo je pogodio razorni zemljotres, koji ga je sasvim uništio. Svi stanovnici su premešteni na mesto na kome se selo sad nalazi, a zgrade su izgrađene po ugledu na nekadašnji izgled.

Danas Hanioti predstavlja jedno od najpoznatijih letovališta na Kasandri gde je vrlo dobro iskombinovan odličan noćni život sa mirnim izlaskom u šetnju i na kafu. Ono što posetioce prvo zadivi pri ulasku u ovo letovalište je lepota ovog malog sela koje je predivno za slikanje. Svaki kadar u Haniotiu će vam biti savršen. Naime, Hanioti je ovako izgrađen upravo u svrhe turizma koji je hteo da razvije nakon velikog zemljotresa.
U centru Haniotia nalaze se butici i različite radnje za svačiji ukus, kao i marketi. Pored toga u ovom selu ima dosta kafana i restorana tradicionalne kuhinje, restorana brze hrane i picerija, barova i klubova. Dakle, u Haniotiu ima svega što vam je potrebno.

Mnoge turističke agencije Hanioti i Polihrono najčešče preporučuju porodicama sa decom baš zato što odiše mirom i opuštenošću. Isto tako, ovo je dobar izbor za letovanje i za porodice sa tinejdžerima jer Hanioti ima i noćne klubove koji će zadovoljiti sve mlade, a i one koji se tako osećaju.
Naravno, Hanioti se može pohvaliti prelepim peščanim plažama. Uz plaže nalazi se zelenilo koje je tipično za sva letovališta na Kasandri. Pored toga, Hanioti ima i jedan park, koji čini ovo selo osobenim. U parku se nalazi manja crkva koja će vam sigurno privući pažnju dok budete šetali skrivajući se od sunca ispod krošnji palmi ili tokom svežih večernjih šetnji.

Preporučujemo vam da u Haniotiu iznajmite biciklu ili automobil, jer selo nije ni izbliza tako malo kao što se čini. Tokom vožnje ili šetnje kroz selo sigurno ćete primetiti prelepe hotele i vile izgrađene za one sa dubokim džepom.

Plaža Ksenija

Dalje, možete biciklom obići i jednu od najlepših plaža na Halkidikiju – plaža Ksenija ili Charuosso beach. Plaža je smeštena između letovališta Hanioti i Pefkohori i o njoj je već bilo reči na ovom sajtu. Detaljnije informacije možete pročitati ovde.

Pefkohori

Na udaljenosti od preko 100 kilometara od Soluna nalazi se ribarsko selo Pefkohori, koje je najjužnije od svih pet naselja koje smo opisali. Sa tek dve hijade stanovnika se poslednje dve, tri decenije okrenulo ka turizmu. Ovo naselje je, takođe, jedno od najomiljenijih i najposećenijih letovališta na poluostrvu Kasandri. Naravno, ono tokom leta obiluje srpskim turistima.

U prevodu sa grčkog „pefkohori“ znači „borovo selo“. Sva sela su poznata po pejzažima kojima dominira zelena boja bora i plava boja mora, ali za ovo selo se može reći da je najzelenije i da ga okružuje najviše borovog drveta.

Domišljati meštani su prirodne lepote pametno iskoristili pa su sagradili Galisv kamp. U pitanju je sportski kamp koji je na dva kilometra udaljen od Pefkohorija, u čijem se kompleksu nalazi veliki broj sportskih terena.

Pefkohori se sastoji iz dva dela, jedan je stari deo koji se većinom sastoji od kuća ljudi koji tu žive. Drugi, noviji deo je znatno zanimljiviji, jer je izgrađen i prilagođen posebno za turiste, tako da se u novijem delu nalazi mnoštvo hotela, apartmana i vila.

U Pefkohoriju se nalazi plaža koja se proteže nekoliko kilometara, uz koje ide isto toliko dugačko šetalište. Sa druge strane se ide ka centru sela gde se nalaze butici i prodavnice i crkva koja je posvećena svetom Nikoli.

Na kom god mestu da letujete na Kasandri, sigurno nećete pogrešiti, a najbolje ćete uraditi ako obiđete sve što vam se nudi od Soluna, preko čitavog poluostrva i iskoristite krstarenje oko Svete Gore koje će vam se sigurno svideti.

Želja nam je da vam naša TT Group prognoza pomogne u što lepšim uspomenama sa ovog prsta Halkidikija.

Svi gradovi i turistička mesta u Grčkoj za koje imamo podatke o vremenskoj prognozi

Atina Asprovalta Halkidiki Jerisos Kasandra Kavala Kefalonija Krit Krf Lefkada Leptokarija Neos Marmaras Paralija Rodos Solun Tasos Uranopolis Zakintos Temperatura mora Grčke


TT Meteorolog

TT Meteorolog

Sve informacije o prognozama vremena date su sa najboljom namerom i dobrom željom da budu korisne i da Vam pomognu. Naš cilj je tačna vremenska prognoza te pišite nam za svaki uočeni nedostatak na sajtu. Portal TT Group nije odgovoran i ne može garantovati apsolutnu tačnost svih podataka.

Povežimo se!

Korisno:

Podelite informacije o vremenu: