Vremenska prognoza Srbija

Vremenska prognoza Novi Pazar

Dobrodošli na TT Group vremensku prognozu za Novi Pazar!

Parametar Trenutna TT prognoza za Novi Pazar
Vreme ažuriranja:
Trenutna temperatura:
Stanje:
Vizuelno:
Subjektivni osećaj:
Pritisak:
Vlažnost:
Tačka rošenja:
Vidljivost:
Vetar:
Podaci za trenutno vreme u Novom Pazaru se osvežavaju na svakih sat vremena.

Gradovi u Srbiji za koje smo obezbedili podatke o vremenskoj prognozi:

Beograd Niš Novi Sad Leskovac Vranje Kragujevac Soko banja Subotica Kopaonik Kruševac Novi Pazar Pirot Zlatibor Zrenjanin Zaječar

TT Group meteogram za Novi Pazar za 48h (prognoza po satima)

Meteogram za Novi Pazar
Podatke preuzimamo sa globalnih meteoroloških sajtova za čiju tačnost ne možemo da garantujemo. Ovi podaci su dati sa dobrom voljom i želimo Vam srećan boravak u Srbiji i u Novom Pazaru.
Ažuriranje meteograma za Novi Pazar vrši se na početku svakog sata.

Važi za 48 sati unapred od aktuelnog trenutka. Na meteogramu možete pratiti intenzitet vetra, pritisak, kretanje temperature, količinu padavina. Da bi učitali nove vrednosti refrešajte ovu stranu. Dođite nam ubrzo po sveže i pre svega tačne informacije!

 

Dugoročna vremenska prognoza za 10 dana za Novi Pazar

 

Dan i
datum
Temp
Min/Max
Pojava
opisno
Pojava
vizuelno
Vetar
brzina
Verovatnoća
padavina
Količina
padavina
Fri
1 Jul
35 / 18 °C 3 m/s 2% -

Podatke preuzimamo sa globalnih meteoroloških sajtova za čiju tačnost ne možemo da garantujemo. Ovi podaci su dati sa dobrom voljom i želimo Vam srećan boravak u Srbiji i u Novom Pazaru.
Klima Novi Pazar

odi prema Podgorici i Jadranskom moru. Lociran je u zvezdastoj dolini reke Jošanice, Raške, Deževske i Ljudske, na nadmorskoj visini od 496 m. Okružen je visokim planinama Golijom i Rogoznom i Pešterskom visoravni. Njegov osnivač Isa-beg Ishaković je podigao grad u neposrednoj blizini srednjovekovnog utvrđenja Trgovište, poznatog pod imenom Ras. Udaljen je 290 km južno od Beograda.

Krcat kulturno istorijskim spomenicima ovaj kraj je bio uvek na međi ne samo istoka i zapada, već i severa i juga.

Prvi pisani dokument koji pominje ime Novi Pazar datira iz XV vijeka, kada je Malo veće Dubrovačke republike odlučilo da u njemu postavi svog konzula. To potvrđuje da je grad u to vreme već bio razvijen, zahvaljući svom izuzetnom geografskom položaju, jer se nalazio na raskršću važnih puteva koji su vodili od Dubrovnika prema Nišu, Sofiji, Istanbulu , Solunu, Beogradu, Pešti i Sarajevu.

O Novom Pazaru su pisali brojni putopsici, a čuveni Evlija Čelebija je u XVII vijeku zabeležio da je bio jedan od najvećih gradova na Balkanu. Ime Novi Pazar ušlo je u svetske leksikone kao sinonim za Sandžak od 1878. godine, kada je na Berlinskom kongresu kao corpus separatum čitava regija nazvana Novopazarski sandžak. Od I svetskog rata, njegova sudbina postaje neizvesna, grad intenzivno slabi i gubi na svom značaju. Kasnije, izgradnjom novih puteva preko moravsko-vardarske doline, on postaje marginalizovan, daleko od važnih saobraćajnica i komunikacija.

Novi Pazar ima burnu i bogatu prošlost. Arheološki nalazi govore da je ovo područje bilo naseljeno još od kamenog doba – nalaz Naprelje, preko gvozdenog doba – nalaz Smolučka pećina i ranoantičkog doba – Novopazarski nalaz, te nalazišta ostataka kasnoantičkih i srednjovekovnih utvrđenja Jeleč i Ras. Među najvažnije kulturno istorijske spomenike svakako spadaju:

  • Gradska tvrđava sa Kulom motriljom iz XV vijeka, izgrađena po nalogu osnivača grada Isa-bega Ishakovića
  • Altun-alem džamija iz XVI vijeka, djelo čuvenog neimara Muslihudina Abdulganija
  • Amir-agin han (konak) iz XVII veka
  • Petrova crkva sagrađena u X veku nad ilirskim kneževskim tumulom i na ostacima poznijeg ranohrišćanskog objekta u obliku rotonde sa upisanim četvorolistom
  • Hamam (kupatilo) iz XV veka, zaostavština Isa-bega Ishakovića, osnivača grada
  • Đurdevi stupovi, zadužbina Stefana Nemanje, iz XII veka
  • manastir Sopoćani, čiji je osnivač kralj Uroš I, iz XIII veka

Nadamo se da će vam naše prognoze pomoći u planiranju vremena!Pišite nam kako bi mogli da budemo tačniji i bolji.

Svi gradovi i turistička mesta u Srbiji za koje imamo podatke o vremenskoj prognozi

Beograd Niš Novi Sad Leskovac Vranje Kragujevac Soko banja Subotica Kopaonik Kruševac Novi Pazar Pirot Zlatibor Zrenjanin Zaječar


TT Meteorolog

TT Meteorolog

Sve informacije o prognozama vremena date su sa najboljom namerom i dobrom željom da budu korisne i da Vam pomognu. Naš cilj je tačna vremenska prognoza te pišite nam za svaki uočeni nedostatak na sajtu. Portal TT Group nije odgovoran i ne može garantovati apsolutnu tačnost svih podataka.

Povežimo se!

Korisno:

Podelite informacije o vremenu: