Turizam Srbije

Sretenovića vodenica: odjek prošlosti u savremenom dobu

Sretenovića vodenica: odjek prošlosti u savremenom dobu

U Markovoj Crkvi, na reci Toplici, nalazi se Sretenovića vodenica, mesto gde se tradicija mlevenja žita prenosi s kolena na koleno. Ova vodenica je tihi svedok istorije, koji postoji oko tri stotine godina.

Danas je vodenica, zahvaljujući vrednim rukama Tomislava Sretenovića u čijem se vlasništvu nalazi, poljoprivredno gazdinstvo za proizvodnju organskog brašna, ali i mesto mnogih lepih okupljanja koja imaju za cilj da očuvaju tradiciju i podignu svest o značaju organske hrane.

Porodična istorija vredna ponosa

Koreni vodenice Sretenović sežu u 1818. godinu, mada ona postoji i duže od toga. Tada je pop Sreten, po kom porodica nosi prezime, došavši iz sela Bogovađa u Markovu Crkvu, rešio da otkupi vodenicu od Turaka.

Pošto je otkupio vodenicu, Sreten odlučuje da zasnuje porodicu i ostane u Markovoj Crkvi gde se ostatak života bavio poljoprivredom i proizvodnjom brašna. Njegovi potomci, Sretenovići, i danas čuvaju originalnu tapiju kao podsetnik na ovaj značajan porodični događaj, jer ta prekretnica nije samo promenila vlasništvo već i zacrtala put generacijama koje su usledile.

Odmah pored Sretenovića vodenice nalazi se i valjarica za izradu sukna koja predstavlja drugi segment bogatog porodičnog nasleđa Sretenovića. Ovo postrojenje, koje je verovatno još starije od vodenice, nekada je bilo veoma značajno u valjevskom kraju, a veruje se da je grad upravo po valjaricama i dobio naziv.

Valjarice su služile za finalnu obradu vunenih tkanina, sukna. Njihova uloga u lokalnoj ekonomiji bila je nezamenljiva. Eho udaraca čekića koji su odjekivali valjaricom nekada je bio simbol prosperiteta i vrednoće regiona, a danas pored ove, u Srbiji postoji samo još jedna očuvana valjarica kod Petrovca na Mlavi.

Ekološki odgovorna proizvodnja: povratak prirodi

Tomislav Sretenović, po završetku državne službe i odlasku u penziju, inspirisan željom da oživi porodično blago i podstaknut svešću o značaju zdrave ishrane, odlučuje da 2015. godine pokrene organsku proizvodnju i sasvim se posveti ovom poslu.

Svoje znanje i ljubav prema zemlji pretvorio je u misiju: da vrati istinsku vrednost hrani koju konzumiramo. Stara se da svako zrno koje napusti njegovu vodenicu nosi pečat prave organske proizvodnje, bez kompromisa.

Često od skeptika dobija pitanje “Da li je brašno 100% organsko?” na šta im odgovara: “Nije sto posto organsko, već 200 odsto”. Zatim objašnjava kako se na njihovom poljoprivrednom gazdinstvu zemlja đubri isključivo stajskim đubrivom, a umesto pesticida koriste bilje poput koprive i rastavića, te da je svaki korak procesa, od početka do kraja prirodan i netoksičan po kupce njihovih proizvoda, ali i po životnu sredinu.

Organsko kao princip: više od proizvodnje

Proces organskog mlevenja brašna u vodenici Sretenović ne zasniva se samo na očuvanju zdravlja i ekosistema već i na posvećenosti održavanju biološke raznolikosti i zaštiti autohtonih sorti. Uz pažljivo odabrane vrste žitarica, poput crvenog kukuruza, belog kukuruza sorte “osmak” ili spelte, u vodenici se melje brašno koje je bogato nutritivnim vrednostima, provereno zdravo i ukusno.

Tomislav ističe da crveno kukuruzno brašno prednjači po nutritivnim vrednostima, a da je najukusnije u proji. S druge strane, brašno dobijeno od belog kukuruza idealno je za kačamak i cicvaru.

Ove i slične savete možete pročitati na ambalaži njihovih brašna, uz smernice za pripremu i korisne informacije, a možete ih dobiti i na jednom od događaja koji se organizuju u Sretenovića vodenici. Organskim brašnom iz Sretenovića vodenice danas se snabdevaju brojni renomirani restorani u prestonici, a može se poručiti na njihovim Instagram i Facebook stranicama, kao i u maloprodaji, na dve lokacije: u Novom Sadu i na Kalenić pijaci u Beogradu.

Radionice i bazari zdrave hrane u Sretenovića vodenici

Sretenovića vodenica danas nije samo mesto proizvodnje već i svojevrsni edukativni centar gde posetioci mogu naučiti o značaju organske poljoprivrede i tradicionalnih metoda pečenja hleba.

Krajem 2023. ovo poljoprivredno gazdinstvo postalo je deo prvog Biodistrikta u Srbiji, a od tada u saradnji sa organizacijom Bioorganica, ali i drugim organskim proizvođačima iz regije, organizuju se interaktivni bazari i radionice.

Na radionicama zdrave hrane u Sretenovića vodenici, koje se događaju jednom mesečno, možete se direktno uključiti u proces organske proizvodnje i naučiti kako se mesi hleb ili pravi proja tradicionalne recepture. Ukoliko pak više volite samo da posmatrate i degustirate proizvode, Bazar je pravi događaj za vas, na kom ćete moći da okusite i kući ponesete brojne domaće proizvode lokalnih proizvođača: od rakije i meda, do hrskavih hlebova i drugih specijaliteta od žitarica gazdinstva Sretenovića.

Kako stići do Sretenovića vodenice?

Vodenica Sretenović nalazi se na svega 80 kilometara od Beograda i u nju su dobrodošli svi oni koji žele da dožive autentičnu Srbiju, uživaju u jednostavnosti života koju nudi i vrate se svojim korenima bar na jedno popodne.

Nalazi se u selu Markova Crkva kod Lajkovca, prekoputa crkve Svetog Dimitrija iz 17. veka. Za lakše pronalaženje vodenice pratite koordinate na ovoj mapi.

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: