Turizam Srbije

Zimovanje na Kopaoniku: šta nas sve čeka na Kopu u 2024. godini?

Kopaonik, najveći i najpoznatiji planinski i skijaški centar u Srbiji, već dugo predstavlja sinonim za vrhunski zimski turizam. U naš planinski raj svake zime dođe na hiljade domaćih i stranih turista, pre svega ljubitelja sportova na snegu, posebno skijanja i snoubordinga, ali i turista koji žele da uživaju u prirodi i idiličnom zimskom ambijentu.

Potpuno je izvesno da će i ove godine Kopaonik biti dobro popunjen, barem tako kažu iz turističkih agencija i najpopularnijih hotela na planini. Ali šta je to novo što nas očekuje kada dođemo na Kop i kakve nas cene i usluge čekaju u predstojećoj sezoni? Evo dokle se trenutno stiglo sa turističkom ponudom i koliko novca treba izdvojiti za ski pass i smeštaj ove zime na Kopaoniku.   

Sezona otvorena prvih dana decembra

Sezona 2023/2024 u ski centru Kopaonik je startovala još 02. decembra prošle godine, ali su u tom trenutku svega dve staze bile u funkciji. Pet dana kasnije sezona je i zvanično otvorena tradicionalnim Ski openingom, koji je ove godine bio održan od 7 do 10. decembra. 

Kao i prošle sezone, prvi dan je bio besplatan, dok je od 8. do 10. decembra važio popust od 30% za sve skijaše. Ipak, treba istaći da je zbog vremenskih prilika koje ne pogoduju skijašima, odnosno zbog za ovo doba godine izuzetno toplog vremena, u funkciji bilo tek nekoliko staza – Karaman greben, Mašinac, Krst, Malo jezero, kao i zabavni sadržaji – bob na šinama, tjubing i zip line.

Od ove sezone Kopaonik bogatiji za gondolu i još četiri skijaške staze

Od ove sezone pored Stare planine i Zlatibora, konačno je i Kopaonik, kao najveći zimski turistički centar u Srbiji, dobio svoju gondolu. U trenutku izgradnje ovo je bila najznačajnija investicija u srpskom turizmu. Danas ljubitelji prirode mogu uživati i prevoziti se od Brzeća do centra Kopaonika, odnosno do vrha staze Mali karaman. Pojedinačna vožnja gondolom na Kopaoniku za odrasle osobe košta 1.380 dinara, dok je za decu cena 870 dinara i fiksna je tokom cele sezone. Radno vreme gondole je od 8:30 do 15:30, a njen kapacitet je 1600 ljudi na sat. 

Kada je Kopaonik u pitanju skijašima je na raspolaganju 64km staza i ski puteva različitog nivoa težine. Od ove godine ljubitelji skijanja i snoubordinga mogu koristiti još četiri nove staze, čime se značajno povećava kapacitet skijališta. Najmlađim gostima je na raspolaganju sankalište na stazi Karaman greben. Staze, žičare i ski liftovi rade od 8:30 do 16:00 časova dok je dečiji park otvoren do 22:00 sata. Gotovo sve staze (njih 97%) pokrivene su topovima za veštačko osnežavanje kako bi se skijašima i ljubiteljima sportova na snegu omogućili bolji uslovi za skijanje i uživanje.

 

Za one koji vole noćno skijanje rezervisane su tri staze: Pančićev vrh, Karaman greben i Malo Jezero. Na njima možete skijati uz dnevnu+ ili noću kartu, odnosno ski pas. Radno vreme staza za noćno skijanje je od 18:00 do 22:00, a možete kupiti kartu samo za jednu ili za sve tri staze. Naravno, i cena se razlikuje, pa u špicu sezone treba izdvojiti 2.940 dinara za jednu, odnosno ako želite skijati na sve tri staze 3.500 dinara po danu.

Treba istaći da je kapacitet na ovim stazama nešto manje od 6.300 skijaša na sat, te da ih opslužuju dve žičare i jedan ski lift na stazi Malo jezero. 

Što se tiče ukupnog kapaciteta instalacija za prevoz skijaša na Kopaoniku, on je nešto preko 34.000 skijaša na sat. Sistem se sastoji se od jedne gondole, deset žičara, deset ski liftova, dva vezana ski lifta i jedne pokretne trake. 

Zbog brojnih staza, ali i drugog sadržaja Kopaonik je idealan za skijanje i sve druge zimske sportove, uključujući nordijsko skijanje, planinarenje, snoubording i vožnju motornih sanki (ali samo van ski staza). Naravno, tu je i bob na šinama, kao i snow park koji je posebno popularan kod fristajl skijaša i snoubordera. Nalazi između instalacija Malo jezero i Krst i ukupne je dužine 450 metara. 

Cene za ski pass na Kopaoniku očekivano porasle

Prethodne dve turističke sezone Skijališta Srbije nisu menjala cene ski pasova. Međutim, u sezoni 2023/2024, usled poskupljenja energenata i inflacije, i ski pasovi su poskupeli u proseku za oko 25%. Kao i prethodnih sezona cene su definisane na osnovu perioda skijaške sezone, ali i kategorije skijaša. 

Prema važećem cenovniku za sezonu 2023/2024, pojedinčana dnevna karta za odrasle će se kretati u rasponu od 4.620 dinara do 5.370 dinara. Ove cene se odnose samo na dnevne karte u koje nije uključeno i noćno skijanje. Ako želite da skijate i noću onda ćete morati da izdvojite od 5.250 do 5.880 dinara po danu. Za šestodnevni ski pass biće vam potrebno da izdvojite od 20.750 do 22.500 dinara u špicu sezone, a ako želite da skijate i noću, to će vas koštati još oko 26.000 dinara za 6 dana.

Najjeftiniji ski pass je u predsezoni, koja je trajala od 15. novembra do 16. decembra, a snižene cene ski pasa dobićete i ako planirate da idete da skijate na Kopaonik nakon 24. marta. Špic sezone i vreme kada su ski pasovi najskuplji, ali i gužve najveće, je u vreme novogodišnjih i božićnih praznika, od 25. decembra do 07. januara, kao i od 11. do 17. februara. 

Treba istaći da punu cenu ski pasa plaćaju svi skijaši od navršenih 12 godina pa do 65 godina starosti. U kategoriju koja ski pas kupuje sa popustom, spadaju deca od 6 do 12 godina. Najmlađi koji ne plaćaju ski pass, odnosno dobijaju “Baby kartu”, mogu koistiti samo određene staze uz pratnju roditelja, i to su deca od 1 do 6 godina starosti.

Treba istaći da prilikom kupovine sezonskog ski pasa (ove godine sezonski ski pass košta 101.500 dinara), skijaši koji su ga kupovali i prethodne zimske sezone imaju popust od 5%. Isti popust mogu ostvariti i svi oni koji kupuju karte putem veb prodavnice.

Kompletan cenovnik ski pasa za sezonu 2023/2024, možete pogledati na zvaničnom sajtu JP “Skijališta Srbije” ili ako kliknete ovde.

Takođe, treba naglasiti da više ne možete kupiti porodične karte, ali je zato i dalje moguće uzeti duo prenosivu porodičnu kartu. Depo ski karte više ne postoje iz postog razloga što preko veb šopa na sajtu Skijališta Srbije korisnici sami mogu promeniti datum početka važanje.  

Troškovi ski pasa se tu ne završavaju. Treba platiti i izradu ski karata. U zavisnosti da li birate plastificiranu kartonsku RFID karticu sa čipom (OneWay) ili istu takvu samo plastičnu (ChipCard), morate jednokratno platiti 200 odnosno 500 dinara. 

Cene smeštaja na Kopaoniku za zimu 2024. takođe skočile

Zimovanje je oduvek bilo skuplje nego letovanje, a prema navodima predstavnika Nacionalne alijanse turističkih organizacija Juta, ove godine će ono poskupeti u proseku za nekih 15 do 20%. 

Kopaonik, kao naša najrazvijenija zimska turistička destinacija, prednjači i ove sezone kada su u pitanju cene smeštaja. Apartmanski smeštaj gotovo je nemoguće pronaći ispod 45 evra za noć po osobi i to uglavnom dalje od centra. 

Hoteli su značajno skuplji, posebno oni koji se nalaze u samom središtu turističkog centra Kopaonik. Tako na primer, noćenje u jednokrevetnoj sobi hotela Putnik koji ima 4 zvezdice, košta oko 11.000 dinara, dok će vas dvokrevetan sa francuskim ležajem koštati oko 15.000 dinara. U danima praznika, za vreme zimskih raspusta i generalno kada je špic sezone, ove cene budu i veće.

U svakom slučaju, bez obzira na nešto više cene u odnosu na prethodnu zimsku turističku sezonu, sa novim i starim sadržajima, kao i kvalitetom usluge, ugostitelji i turistički radnici se nadaju da će i ove godine Kopaonik biti dupke pun. Tokom novogodišnjih i božićnih praznika gotovo da nije bilo mesta, a prema pokazateljima kojima raspolažu turističke agencije i ostatak sezone će biti dobro popunjen. Ako i vi spadate u grupu turista koja preferira zimovanja, skijanje i uživanje u čistoj i nezagađenoj prirodi, naša preporuka je uvek da posetite Kopaonik. 

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

Uključi se kroz komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: