Saveti

Gde ćeš za doček? Kako se Nova godina nekad slavila u Beogradu

Nova Godina, vatromet u Beogradu

Kako krene hladnije vreme i nošenje zimskih jakni, iskrsne pitanje: Gde ćeš za doček? Odgovori su razni – od mirne večere kući sa porodicom, preko ludih kućnih žurki i provoda u noćnim klubovima Beograda, pa do putovanja do svetskih metropola.

Nije proslava Nove godine nikakvo pomodarstvo – u svetu se slavi godinama, odnosno vekovima, unazad. Ono što je karakteristično za naše doba i našu zemlju jeste da se proslavi Nove godine pridaje sve veći značaj, pa ukoliko želite da budete sigurni da će doček u Beogradu proći baš onako kako želite, potrebno je da na vreme odlučite i, na primer, rezervišete mesto u željenom klubu, restoranu, kafani ili hotelu.

Čuveni pisac Mark Tven je o Novoj godini rekao:

„Nova godina je bezopasna institucija koja nam služi kao izgovor da se tinejdžerski napijemo, pozovemo prijatelje ili izgovaramo neispunjive želje!“

Kako je od tog citata prošlo mnogo vremena, a i dalje je podjednako istinit, možemo zaključiti da je noć uoči Nove godine jedina u kojoj svi žele dobro da se provedu, opuste i dobiju jednu divnu uspomenu.

Nova godina pre i posle Drugog svetskog rata u Beogradu

Pre Drugog svetskog rata Nova godina se u Beogradu nije slavila ovako „masovno“ kao danas. Naime, samo pojedini beogradski domovi su obeležavali ovaj datum, i to prilično skromno, uz finu i malo bogatiju večeru i bez celonoćnog slavlja i alkohola. Glavni praznik bio je 7. januara – Božić.

Zanimljivo je da se nekad doček zvao „mali Božić“ i da su deca bila ta koja su imala veliku ulogu u popularizovanju ovog datuma.

Tek u socijalističkoj Jugoslaviji doček Nove godine dobija na značaju i postaje uobičajeno da se svi posebno spremaju za noć između 31. decembra i 1. januara. Podjednako „praznično“ se novogodišnja noć slavila širom bivše Jugoslavije nakon pedesetih godina prošlog veka, iako je slavlje malo kasnilo u seoskim sredinama. Tad su počele da se kite jelke i kupuju i prave novogodišnji ukrasi.

Naime, godine 1955. Nova godina je u čitavoj Srbiji proglašena za praznik. Ono što je doprinelo širenju prazničnog i novogodišnjeg duha kakav danas znamo u narodu jesu – mediji. Oni su tokom decembra prikazivali emisije i reportaže u vezi sa slavljenjem Nove godine, a u novinama su se nalazili tekstovi u kojima su svi mogli da se informišu o ovom novoproglašenom prazniku kod nas.

Doček šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih u Beogradu

Tokom ovog perioda u Beogradu je doček izgledao ovako – elegantna garderoba, večernje haljine i odela, starogradske pesme, šlageri i rok muzika, voditelji programa.

Uglavnom su bili organizovani u velikim salama i halama gde je gomila ljudi zajedno proslavljala dolazak Nove godine uz bend koji je muziku svirao uživo. U pitanju su bili domovi omladine i vojske, kulturni, ali i fabrički i radni centri. Bilo je potrebno unapred kupiti kartu kako biste se našli ovde. Važno je naglasiti da su svi igrali i da u toku te noći nije bilo dozvoljeno sedenje u nekom uglu sale i dosađivanje.

Bogato se pilo i jelo, i bar te noći, nije se štedelo ni na čemu.

Devedesete godine i novi milenijum – nov način proslavljanja Nove godine u Beogradu

Devedesetih godina vladala je potpuno drugačija atmosfera uoči novogodišnjih i božićnih praznika u odnosu na nekoliko prethodnih decenija. Silom prilika, Nova godina u Beogradu se proslavljala skromnije.

Tada su zaživeli, i dalje vrlo popularni, dočeci na trgovima. Poznate muzičke zvezde u velikim gradovima Srbije zajedno sa građanima proslavljaju prelazak u novu godinu uz nezaobilazni vatromet, „Kalašnjikov“ i turbo-folk, a tu je i grejana rakija kao i kuvano vino. Uglavnom ponoć svojom muzikom označe trubači.

Ne treba zaboraviti da se u Beogradu ne slavi samo jedna doček – nego dva. Naime, u pitanju je repriza 1. januara koja nudi gotovo sve isto kao i novogodišnja noć, počevši od muzike, preko hrane i piće, pa do elegantne toalete i klubova, odnosno kafana. Ukoliko ste kojim slučajem sprečeni da noć između 31. decembra i 1. januara proslavite onako kako želite, imate još jednu šansu za dobar provod.

Tu je i Srpska Nova godina, zbog koje ispada da slavimo tri Nove godine!

Ono što je ostalo isto u proslavljanju Nove godine u Beogradu od pedesetih godina do danas jeste osećaj zajedništva koji vlada tokom te noći. Posebna novogodišnja atmosfera i dalje vlada u glavnom gradu, a sa ekspanzijom beogradskih mesta za noćni provod nije nestala nego je, naprotiv, postala još življa.

Gde za Novu 2019?

Za razliku od ranijijh vremena, u postinformatičkom društvu pretraga destinacije za doček Nove 2019 godine je apsolutno olakšana. Na samo jedan klik možete dobiti sistematizovan prikaz ponuda svih kafana i klubova u Beogradu, a onda … sve zavisi samo od vaših afiniteta i ukusa!

Preporuka
  • Ocena:
5
Sending
User Review
5 (2 votes)

Glavni urednik TT Group

Glavni urednik, administrator i putopisac turističkog portala TT Group.

1 komentar

Kliknite ovde da bi ste komentarisali

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

  • Ko bi rekao da je sve počelo tako kasno, a čini nam se da se NG na isti način kao danas slavila oduvek.

Jer putovanja su sreća

Povežimo se:

Prijavite se na našu mejling listu


Podelite sa prijateljima: