Vremenska prognoza za Grčku

Vremenska prognoza Uranopolis

Dobrodošli na TT Group vremensku prognozu za Uranopolis!

Parametar Trenutna TT prognoza za Uranopolis
Vreme ažuriranja:
Trenutna temperatura:
Stanje:
Vizuelno:
Subjektivni osećaj:
Pritisak:
Vlažnost:
Tačka rošenja:
Vidljivost:
Vetar:
Podaci za trenutno vreme u Uranopolisu se osvežavaju na svakih sat vremena.

Gradovi u Grčkoj za koje smo obezbedili podatke o vremenskoj prognozi:

Atina Asprovalta Halkidiki Jerisos Kasandra Kavala Kefalonija Krit Krf Lefkada Leptokarija Neos Marmaras Paralija Rodos Solun Tasos Uranopolis Zakintos Temperatura mora Grčke

TT Group meteogram za Uranopolis i za Svetu Goru za 48h

Meteogram za Uranopolis
Podatke preuzimamo sa globalnih meteoroloških sajtova za čiju tačnost ne možemo da garantujemo. Ovi podaci su dati sa dobrom voljom i želimo Vam srećan boravak u Grčkoj i Uranopolisu (Svetoj Gori).
Ažuriranje meteograma za Uranopolis vrši se na početku svakog sata.

Važi za 48 sati unapred od aktuelnog trenutka. Na meteogramu možete pratiti intenzitet vetra, pritisak, kretanje temperature, količinu padavina. Da bi učitali nove vrednosti refrešajte ovu stranu. Dođite nam ubrzo po sveže i pre svega tačne informacije!

 
 

Dugoročna vremenska prognoza za 10 dana za Uranopolis

 

Dan i
datum
Temp
Min/Max
Pojava
opisno
Pojava
vizuelno
Vetar
brzina
Verovatnoća
padavina
Količina
padavina


Podatke preuzimamo sa globalnih meteoroloških sajtova za čiju tačnost ne možemo da garantujemo. Ovi podaci su dati sa dobrom voljom i želimo Vam srećan boravak u Grčkoj i u Uranopolisu.

 
 

Klima i turističke znamenitosti Uranopolisa
Ležaljke na plaži na Uranopolisu
TT Group vremenska prognoza za Uranopolis data je na ovoj strani. Osim nje spomenimo nekoliko osnovnih klimatskih karakteristika za Uranopolis.

Uranopolis je gradić na obali Egejskog mora, na poluostrvu Halkidiki u severnoj Grčkoj. Nalazi se na početku najistočnijeg prsta Halkidikija Atosa, na njegovoj severozapadnoj obali u samom podnožju planine Atos (Svete gore). Uranopolis je poslednje svetovno mesto na putu hodočašća ka Svetoj Gori. Iz njega polaze turistički brodovi koji krstare oko Atosa i na njima je dozvoljeno prisustvo žena. Viza za posetu Svetoj Gori se vadi u susednom Solunu. Vremenska prognoza za Uranopolis data je u donjoj tabeli.

Zelenilo, lepa plaža i blizina planine Atos krase Uranopolis. Naziv ovog mesta može se prevesti kao „nebeski grad“ što odgovara njegovom gotovo idiličnom izgledu, a turisti, nakon što posete Uranopolis, slažu se da ovako nekako verovatno izgleda rajski odmor. Neverovatno plava voda i prava letnja klima rade u prilog ovom mestu.

Ovo malo primorsko mesto sa oko 1.000 stanovnika predstavlja kapiju za ulaz u monašku republiku Svetu goru (Agion Oros), od čijih granica je udaljen svega 2 km i polazna je tačka za obilazak svetogorskih manastira. Uranopolis se nalazi na 15 km južno od Jerisosa i 126 km jugoistočno od Soluna. Od Niša je udaljen 533 km, a od Beograda 765 km.

Prvo naselje na ovom području podignuto je još u antičko doba, krajem IV veka p.n.e. od strane makedonskog kralja Kasandera, koji mu je dodelio ime Uranopolis, što prevedeno na naš jezik znači Rajski Grad. Ostaci ovog grada otkriveni su u okolini današnjeg Uranopolisa, delom na putu prema Jerisosu, a delom u Egejskom moru. Sve do završetka Grčko-turskog rata naselje se nalazilo u sastavu Svete gore i služilo je kao manastirski metoh. Od 1922. godine, kada je država konfiskovala od manastira teritoriju Uranopolisa, ovde počinje da niče naselje grčkih izbeglica iz Male Azije.

Krajem tridesetih godina prošlog veka u Prosforionu, kako je tada gradić nosio ime, bilo je oko 90 stambenih kuća. Međutim, sve do 1947. godine Uranopolis je bio direktno vezan za Jerisos, a te godine je izgrađen prvi drumski put i naselju vraćeno staro ime. Od tada Uranopolis funkcioniše nezavisno, a danas se razvio u lep turistički gradić, idealan za ljubitelje mirnog odmora, do koga vodi moderna široka saobraćajnica.

Plaže Uranopolisa

U Uranopolisu i njegovoj neposrednoj okolini postoji nekoliko lepih plaža. One su prekrivene peskom i šljunkom, lepo su uređene, a morska voda koja ih zapljuskuje je prozirno čista. Iznad plaža uzdiže se planina Atos čije zelenilo ulepšava celokupni pejzaž Uranopolisa. Centralna gradska plaža nalazi se kod pristaništa i vizantijske tvrđave, najvećeg gradskog simbola. Prekrivena je peskom, a pored nje je smešteno šetalište duž kog se nižu ugostiteljski objekti – kafići, taverne i restorani u kojima se mogu probati izvanredni riblji specijaliteti i jagnjetina sa žara.

Na plažama Uranopolisa nema gužve, a ljubitelji sportova na vodi mogu u nekim gradskim tavernama iznajmiti kompletnu opremu. Obala u okolini Uranopolisa karakteristična je i po velikom broju rajskih uvala sa netaknutom prirodom, idealnim za ljubitelje ribolova. Sam grad prostire se na svega desetak ulica i može se obići za veoma kratko vreme. U njemu postoji nekoliko banki, apoteka, više mini marketa, nekoliko pekara i veći broj prodavnica u kojima se mogu kupiti suveniri i predmeti izrađeni u nekom od svetogorskih manastira. Arhitekturu grada čine male, jednospratne ili dvospratne bele kuće sa drvenim terasama.

Vizantijska kula

Uz samu luku smeštena je najveća znamenitost Uranopolisa, Vizantijska kula Prosforio, izgrađena u XIV veku. Podigao ju je vizantijski car Andronik u svrhu odbrane od piratskih napada, kao i za potrebe manastira Vatopedi. Kula je tokom istorije više puta bila oštećena usled zemljotresa ili usled osvajačkih borbi koje su se ovde vodile, ali je obnavljana i u nekoliko navrata dograđivana.

Njeni niži nivoi sazidani su u vizantijsko doba, dok su viši nivoi izgrađeni u periodu turske vladavine. Današnji izgled dobila je u drugoj polovini XIX veka. Nakon Grčko-turskog rata, od 1922. godine u kuli su bile stacionirane grčke izbeglice iz Male Azije. Ovaj kameni toranj sa uskim prozorskim oknima i drvenim terasama na svojim višim spratovima najveća je i najbolje očuvana građevina iz vizantijskog doba na celom Halkidikiju.

Kula je danas je pod zaštitom države i u njoj se nalazi Muzej Hrišćanskih antikviteta sa eksponatima prikupljenim na Halkidikiju, a pre svega na Svetoj Gori. Gradska crkva sa prelepim zvonikom i narteksom od drveta smeštena je u samom centru Uranopolisa. Na desetak minuta hoda istočno od centra grada postoji malo arheološko nalazište sa jednim starim rimskim grobom.

Iz Uranopolisa se organizuju brojni izleti koji ni jednog turistu ne ostavljaju ravnodušnim. Naravno prognozu vremena pratite za Uranopolis i dalje ka Svetoj Gori na ovoj strani. Najveće atrakcije su hodočašće po manastirima Atosa, ukupno 20 manastira raštrkanih po Svetoj Gori, kao i krstarenje oko svetogorske obale, na koje se može krenuti iz luke u Uranopolisu nekoliko puta u toku dana, a brodsko putovanje traje oko 3 sata.

Za one koji žele da posete neki od manastira autonomne manastirske države Atos potrebna je viza. Pristup manastirima dozvoljen je isključivo muškarcima. Na svega 8 km od Uranopolisa nalazi se metoh Kakovo, imanje manastira Hilandar, smešteno u prelepom prirodnom okruženju, sa malom crkvom i jezercetom koje služi kao ribnjak. Kakovo, na daleko čuven po ljubaznosti i gostoprimstvu svojih monaha, mogu posetiti i pripadnice lepšeg pola. Iz Uranopolisa postoji organizovani obilazak stare Stagire, rodnog mesta starogrčkog filozofa Aristotela, smeštenog na 40 km severoistočno od Uranopolisa.

Od obližnjih letovališta mogu se obići Jerisos i Nea Roda, mala ostrva u okolini Uranopolisa sa zadivljujućom prirodom i prelepim plažama, poznata pod imenom Magareća ostrva, kao i jedino naseljeno ostrvo Svetogorskog zaliva i Halkidikija, Amuljani, udaljeno svega 2 km od luke u Uranopolisu.

Kada je u pitanju smeštaj, najviše hotela nalazi se na potezu od Uranopolisa prema zapadu i susednoj luci Tripitiju. Tu su, uz samu morsku obalu, poređani hoteli različitih kategorija. Pored hotela, od kojih su neki i u samom gradu, kao i u obližnjim letovalištima Jerisosu i Nea Rodi, gde izbor zaista bogat, smeštaj je moguće naći i u brojnim privatnim vilama i apartmanima.

Svi gradovi i turistička mesta u Grčkoj za koje imamo podatke o vremenskoj prognozi

Atina Asprovalta Halkidiki Jerisos Kasandra Kavala Kefalonija Krit Krf Lefkada Leptokarija Neos Marmaras Paralija Rodos Solun Tasos Uranopolis Zakintos Temperatura mora Grčke


TT Meteorolog

TT Meteorolog

Sve informacije o prognozama vremena date su sa najboljom namerom i dobrom željom da budu korisne i da Vam pomognu. Naš cilj je tačna vremenska prognoza te pišite nam za svaki uočeni nedostatak na sajtu. Portal TT Group nije odgovoran i ne može garantovati apsolutnu tačnost svih podataka.

Povežimo se!

Korisno:

Podelite informacije o vremenu: