Vremenska prognoza za Grčku

Vremenska prognoza Leptokarija

Dobrodošli na TT Group vremensku prognozu za Leptokariju!

Parametar Trenutna TT prognoza za Leptokariju
Vreme ažuriranja:
Trenutna temperatura:
Stanje:
Vizuelno:
Subjektivni osećaj:
Pritisak:
Vlažnost:
Tačka rošenja:
Vidljivost:
Vetar:
Podaci za trenutno vreme u Leptokariji se osvežavaju na svakih sat vremena.

Gradovi u Grčkoj za koje smo obezbedili podatke o vremenskoj prognozi:

Atina Asprovalta Halkidiki Jerisos Kasandra Kavala Kefalonija Krit Krf Lefkada Leptokarija Neos Marmaras Paralija Rodos Solun Tasos Uranopolis Zakintos Temperatura mora Grčke

TT Group meteogram za Leptokariju za 48h

Meteogram za Leptokariju
Podatke preuzimamo sa globalnih meteoroloških sajtova za čiju tačnost ne možemo da garantujemo. Ovi podaci su dati sa dobrom voljom i želimo Vam srećan boravak u Grčkoj i Leptokariji.
Ažuriranje meteograma za Leptokariju vrši se na početku svakog sata.

Važi za 48 sati unapred od aktuelnog trenutka. Na meteogramu možete pratiti intenzitet vetra, pritisak, kretanje temperature, količinu padavina. Da bi učitali nove vrednosti refrešajte ovu stranu. Dođite nam ubrzo po sveže i pre svega tačne informacije!

 
 

Dugoročna vremenska prognoza za 10 dana za Leptokariju

 

Dan i
datum
Temp
Min/Max
Pojava
opisno
Pojava
vizuelno
Vetar
brzina
Verovatnoća
padavina
Količina
padavina


Podatke preuzimamo sa globalnih meteoroloških sajtova za čiju tačnost ne možemo da garantujemo. Ovi podaci su dati sa dobrom voljom i želimo Vam srećan boravak u Grčkoj i Leptokariji.

 
 

Klima i turističke informacije Leptokarije

Leptokarija je zbog blizine jedno od omiljenih letovališta Srba. Blizina Olimpa joj dozvoljava sveže večeri, a ogroman broj studija je čini jednom od najmasovnijih destinacija. Spada u jeftine destinacije za letovanje u Grčkoj.

Na obali je Egejskog mora koje joj obezbeđuje sredozemnu klimu sa suvim i dugim letima. To znači da je atmosfera na Leptokariji prava letnja, pa ukoliko se odlučite za ovu destinaciju neće biti neprijatnih iznenađenja.

Leptokarija je grčko letovalište locirano na zapadnoj obali Solunskog (Termajskog) zaliva na Egejskom moru, u istočnom podnožju planine Olimp, između naselja Litohorno i Platamon. Nalazi se u opštini istočni Olimp i okrugu Pijerija u periferiji Središnja Makedonija, na 27 km južno od grada Katerini, administrativnog sedišta Pijerije, 30 km južno od Paralije, 97 km jugozapadno od Soluna i 408 km severno od Atine.

Prema popisu iz 2011. godine Leptokarija ima oko 4.000 stanovnika. Glavni aduti ovog turističkog centra, jednog od najpopularnijih grčkih letovališta među turistima iz Srbije, su prostrana peščana plaža, kristalno čisto Egejsko more i razvijena turistička infrastruktura, a zbog izuzetne klime nastale spajanjem planinskih i morskih struja, Leptokarija predstavlja i vazdušnu banju.

Područje današnje Leptokarije bilo je naseljeno još u praistoriji, kada su ovde živeli Tračani, a u antičkom dobu čitava oblast Pijerija je bila druga po značaju u Makedonskom carstvu. Kasnije su ovde prodefilovali Rimljani, pa Vizantijci, da bi u kasnom XIV veku čitavim područjem zavladali Turci. Tokom Balkanskih ratova grčka vojska je oslobodila ovu oblast 1912. godine. Nagli razvoj Leptokarije i okoline, naročito u oblasti turizma, otpočeo je nakon Drugog svetskog rata.

Iako mali gradić, Leptokarija danas svojim posetiocima nudi sve što je potrebno za prijatan i komforan letnji odmor: prelepu plažu, prozirno čisto i toplo more, prijatnu klimu, zadivljujuće prirodno okruženje, uređeno šetalište, mnoštvo kafića, barova, diskoteka, taverni, prodavnica, suvenirnica, ekskluzivnih butika, nekoliko super marketa, poštu, apoteke, zdravstveni centar, rent a kar agencije, dobru ponudu smeštaja itd.

Plaže u Leptokariji

Gradska plaža u Leptokariji prekrivena je sitnim peskom zlatno žute boje, prostrana je i široka, tako da mesta na njoj uvek ima dovoljno. Opremljena je suncobranima, ležaljkama, tuš kabinama i kabinama za presvlačenje, a uz plažu postoji više barova, kafića i taverni. Ova plaža je nosilac plave zastavice.

Plaža Milos smeštena je na 2 km severno od Leptokarije u mestu Plaka. Prekrivena je peskom i sitnim šljunkom, a zbog plićaka uz obalu pogodna je za neplivače i decu. Na njoj postoji bazen u sklopu jednog restorana, nekoliko kafića, kabine i tuševi, teren za odbojku na pesku, uz plažu se nalazi uređeno parkiralište, a drveće koje je okružuje obezbeđuje prirodnu hladovinu. Na 5 km južno od Leptokarije nalazi se plaža Paralia Skotinas, izuzetno prijatna zbog sitnog peska kojim je prekrivena.

Ljubiteljima sporta i rekreacije Leptokarija nudi terene za odbojku i fudbal na pesku, odlične uslove za pecanje, ronjenje i druge sportove na vodi, mogućnost iznajmljivanja bicikli, jahti, brodića itd.

U Leptokariji postoji više diskoteka i noćnih klubova u kojima se organizuju žurke do jutarnjih časova. Najbolji noćni provod nude diskoteke u kojima često gostuju najpoznatiji grčki DJ-evi. Što se hrane tiče, dominiraju fast food prodavnice sa odličnim girosom, a postoji i više restorana i taverni sa tradicionalnom grčkom kuhinjom i ukusnim ribljim specijalitetima.

U okolini Leptokarije postoje brojne kulturno-istorijske znamenitosti. Na 8 km južno do centra Leptokarije, u mestu Platamon, na jednom brdu na jugoistočnoj padini Olimpa, iznad samog magistralnog puta nalazi se tvrđava Platamonas. Prvo utvrđenje na ovoj lokaciji sazidali su Vizantijci, a današnji dvorac delo je Franaka, koji su ga gradili u ranom XIII veku, od 1204. do 1222. godine.

Nekoliko godina kasnije dvorac se ponovo našao u službi Vizantije, zatim je pripadao Turcima, Mlečanima, pa ponovo Turcima. Ova veličanstvena srednjevekovna tvrđava opasana je glomaznim kamenim bedemima visokim između 7,5 i 9,5 metara, a centralni toranj unutar zidina ima osmougaoni oblik i visinu od 16 metara. U okviru kompleksa nekad je postojalo ukupno 5 hrišćanskih crkava, a danas se tu nalaze ostaci crkve Svete Petke (Agia Paraskevi). Na 5 km od centra Leptokarije prema Olimpu postoje ostaci Stare Leptokarije, antičkog sela amfiteatralnog oblika, sa ruinama crkve Svete Trojice iz vizantijskog perioda i ostacima crkve Svetog Nikole iz XVII veka. Ostaci drevnog grada Livitre, u kome je, prema grčkoj legendi, živeo mitski pesnik i svirač Orfej, pronalazač pisma i osnivač medicinske nauke i zemljoradnje, nalaze se na 10 km od Leptokarije.

Planina Olimp takođe utiče na klimu i temperaturu Leptokarije

Planina Olimp takođe krije mnogobrojne znamenitosti. U njenom podnožju se nalazi arheološko nalazište Dion, udaljeno 20 km od Leptokarije. Na ovoj lokaciji otkriveni su 1928. godine ostaci drevnog makedonskog grada Dion, osnovanog u VI veku p.n.e. To je bio jedan od tri najsvetija grada antičke Makedonije.

Olimp, pogled iz Leptokarije
Olimp, pogled iz Leptokarije. Na svežinu Leptokarije Olimp izuzetno utiče

Kasnijim arheološkim iskopavanjima pronađene su ruine grčkog pozorišta i rimskog odeona, ostaci stadiona, javnih zgrada, zanatskih radionica, javnog kupatila, kao i ruševine više hramova. Međutim, većina arheoloških ostataka na lokalitetu je jedva vidljiva. Od 1983. godine ovde je otvoren arheološki muzej Dion sa bogatom zbirkom artefakata otkrivenih na nalazištu – statue grčkih bogova, figurine od drveta, nadgrobne ploče, delovi kamenih stubova iz nekadašnjih hramova Diona, fragmenti ranohrišćanske bazilike, kovani novac i razni drugi predmeti, a posebno je interesantan hydraulis, vodenim muzički instrument otkriven u Dionu, jedinstveni primerak na svetu. Na 20 km od Leptokarije, smešten u istočnom delu planine Olimp na 900 metera nadmorske visine, lociran je manastir Svetog Dionisija, osnovan u XVI veku.

Na Olimpu se nalazi najviši vrh Grčke Mikitas (2.917 m), a čitava planina je od 1938. godine proglašena za Nacionalni park u kome raste oko 1.500 biljnih vrsta, među kojima i 23 endemske vrste. Na listi UNESCO-ve baštine Olimp se našao 1983. godine. Prema grčkoj legendi, Olimp je planina svih bogova i danas se veruje da negde na njoj postoji Zevsova palata.

Leptokarija svojim posetiocima nudi širok izbor smeštajnih objekata. Smeštajne kapacitete obezbeđuju luksuzni hoteli, brojne vile, apartmani i studija, kao i privatne kuće. Većina vila i apartmana smešteno je uz samu obalu ili u samom centru Leptokarije.

Dobar geografski položaj obezbeđuje Leptokariji i dobru saobraćajnu povezanost sa svim delovima Grčke. Gradić je smešten uz samu obalnu magistralu, a iz obližnjeg Katerinija, udaljenog svega 27 km od Leptokarije, više puta u toku dana saobraćaju autobusi do Soluna i Atine, kao i do drugih važnijih odredišta u Grčkoj. Najbliži aerodrom nalazi se u okolini Soluna i udaljen je od Leptokarije oko 110 km. Leptokarija se nalazi na 700 km od Beograda i na 470 km od Niša.

Temperatura mora Leptokarije pogledajte ovde.

Vremenska prognoza za Leptokariju za 10 dana je data u gornjoj tabeli.

Svi gradovi i turistička mesta u Grčkoj za koje imamo podatke o vremenskoj prognozi

Atina Asprovalta Halkidiki Jerisos Kasandra Kavala Kefalonija Krit Krf Lefkada Leptokarija Neos Marmaras Paralija Rodos Solun Tasos Uranopolis Zakintos Temperatura mora Grčke


TT Meteorolog

TT Meteorolog

Sve informacije o prognozama vremena date su sa najboljom namerom i dobrom željom da budu korisne i da Vam pomognu. Naš cilj je tačna vremenska prognoza te pišite nam za svaki uočeni nedostatak na sajtu. Portal TT Group nije odgovoran i ne može garantovati apsolutnu tačnost svih podataka.

Povežimo se!

Korisno:

Podelite informacije o vremenu: