Grčka leto | Letovanje u Turskoj | Bugarska | Letovanje u Hrvatskoj | Turizam SrbijePretraži turistički forum:
     Preporuka:     Vremenska prognoza Beograd     Putopisi iz Turske     SEO cene    Euro to Dollars     Igrice za dečake     Hrono ishrana    Temperatura mora Grčka     Istanbul

Pokrenite novu temuReplicirajte Strana 1 od 1   [ 8 posts ]
Putopisac Poruka
 Naslov teme: So u hrani - ne vise od sest grama
ČlanakObjavljeno: Sre Jan 19, 2011 10:20 pm 
User avatar

Priključio se: Uto Jan 04, 2011 1:45 pm
Članaka: 119
Ne vise od sest grama soli
Ne bi trebalo jesti vise od 6 grama soli dnevno, a u Srbiji se prosecno pojede 12 do 16 grama! Prevelike kolicine soli negativno uticu na srce, mozak i krvne sudove, bubrege i kostanu masu, a povezane su i s nekim karcinomima.
Smanjenje unosa soli na pet do sest grama dnevno znatno bi doprinelo poboljsanju zdravlja. Pomoglo bi prevenciji kardiovaskularnih, bubreznih i niza drugih bolesti, kao i smanjenju smrtnosti od srcanog i mozdanog udara, upozoravaju stucnjaci.
Upravo zbog dokazane negativne uticaje prekomerne konzumacije soli, bio je razlog osnivanja WASH [ World Action on Salt and Health ] inicijative.Ona aktivno upozorava javnost sirom sveta na prekomerno unosenje soli i podstice industriju hrane da u proizvodima smanji njen procenat.

Iskustva iz drugih zemalja su sledeca:

Od pocetka 90-ih godina XX veka, u Finskoj traje kampanja edukacije javnosti. Svakodnevni unos soli znatno je smanjen, sto je dovelo do snizenja prosecne vrednosti dijastolickog pritiska za 10 mmHg, cime se objasnjava i smanjena ucestalost srcanih i mozdanih udara i smanjenje smrtnosti od tih bolesti za 80% u populaciji srednjeg zivotnog doba. Time je ocekivano trajanje zivota u Finskoj produzeno za nekoliko godina.

Inicijativa pokrenuta krajem 2002. godine u Francuskoj imala je cilj da se smanji unos soli cak 20%, sto je u pet godina rezultiralo smanjenjem dnevne kolicine konzumirane soli sa 10 na sedam do osam grama.

U SAD-u je do 2007. godine FDA [ Food and Drug Administration ] smatrala da je so zdrava, uprkos brojnim dokazima o njenoj stetnosti. Tada je doslo do velikog zaokreta, pa je FDA odredila nove granicne standarde za kolicinu soli u namirnicama i propisala oznacavanje tacnih kolicina na pojedinim namirnicama[labeling]._________________
Фотографии ночной жизни Белграда


Top
 Profile  
 
 Naslov teme: Re: So u hrani - ne vise od sest grama
ČlanakObjavljeno: Ned Mar 06, 2011 10:52 pm 
User avatar

Priključio se: Sub Mar 05, 2011 7:47 pm
Članaka: 7
So je neophodan mineral za normalno funkcionisanje našeg organizma!

Količina soli koja zadovoljava naše potrebe se nalazi u namirnicama koje konzumiramo tokom dana,svako dodatno dosoljavanje moze imati za posledicu bolesti navedene u predhodnom text-u.

Konkretno,ishrana na našem podneblju je bazirana na "slanoj kuhinji" i je jako bogata začinima koje sadrze u sebi so što konkretno rezultira mnogim bolestima koje za posledicu imaju loš kvalitet života kao i preranu smrt!!

Jako je teško ljudima koji su se navikli na takvu vrstu ishrane da izbace iz nje dodatnu so,ja bih to nazvao i "zavisnost od soli". Pri samom pokušaju da izbaci so iz svoje ishrane svakom ko je navikao na tu vrstu kuhinje svako jelo će biti "neukusno". Ali ako zelite biti ZDRAVI morate biti i karakterni,verujte da nagrada kojom ce vam vaš organizam uzvratiti velika je!! Sad ide NAJBOLJI DEO:
-Ko uspe da izbaci so iz ishrane i izdrzi par nedelja bez nje(toliko je potrebno da se receptori naviknu na novi rezim ishrane i povrate osećaj koji je uništen preteranim konzumiranjem soli) moći če da uzivaju u prirodnom ukusu hrane koja nije mogla doći do izražaja od soli,vaša čula će biti "prezadovoljna"!! Tek ćete onda videti koliko je lošeg ukusa slana hrana kad je budete probali.


NAPOMENA: Obratite pažnju na takozvane "skrivene" soli koje se nalaze u: prženim krompirićima,slanom kikirikiju,čipsevima...i sličnim grickalicama.One sadrže ogromne količine soli i treba ih izbegavati._________________
Trening tela i uma - bildovanje zdravlja


Top
 Profile  
 
 Naslov teme: Re: So u hrani - ne vise od sest grama
ČlanakObjavljeno: Ned Mar 06, 2011 11:17 pm 
User avatar

Priključio se: Ned Apr 06, 2008 11:02 pm
Članaka: 721
Stanica: Belgrade
Od sutra izbacujem grickalice, nema više, ni smokija, čipsa, kikirikija, jedino možda malo pistaća uzmem, ili recimo oraha i lešnika, ali neprerađenih!

Da li pistaći, orasi i lešnici se mogu okarakterisati kao potencilano nezdravi?
Top
 Profile  
 
 Naslov teme: Re: So u hrani - ne vise od sest grama
ČlanakObjavljeno: Pon Mar 07, 2011 12:06 am 
User avatar

Priključio se: Sub Mar 05, 2011 7:47 pm
Članaka: 7
Jegrasti plodovi su jako zdravi,sadrže puno korisnih vitamina i minerala kao i zdrave masti koje nam pomažu u normalizaciji holesterola,a mogu nam pomći i u smanjenju prekomerne telesne težine ako ih konzumiramo u normalnim količinama jer sadrže puno kalorija!

PROBLEM nastaje usled njihovog pripremanja pa samim tim oni mogu biti i jako štetni po nas:

ZDRAVI: Pečeni i bez dodate soli
NEZDRAVI: Prženi i slani

Sami birate svoj put zdravlja.
Prijatno!!!_________________
Trening tela i uma - bildovanje zdravlja


Top
 Profile  
 
 Naslov teme: Re: So u hrani - ne vise od sest grama
ČlanakObjavljeno: Pon Mar 07, 2011 10:17 am 
User avatar

Priključio se: Sub Apr 05, 2008 7:48 pm
Članaka: 362
Ja bih volela da se odreknem soli, ali meni toliko prija, jer imam malo nizi pritisak, pa me interesuje da li u tom slucaju so skodi? Imam potrebu za slanim (kao sto neki ljudi imaju za slatkim), i malo slanih grickalica mi olaksava zivot i bolje se osecam kad ih pojedem...
Top
 Profile  
 
 Naslov teme: Re: So u hrani - ne vise od sest grama
ČlanakObjavljeno: Pon Mar 07, 2011 5:33 pm 
User avatar

Priključio se: Sub Mar 05, 2011 7:47 pm
Članaka: 7
@Ana80

Može se reći da si "srećnica"...da,tebi se preporučuje povećanje konzumacije soli zbog nižeg pritiska!! A preporučuje se i neka fizička aktivnost kao i kofein(kafa,čaj..)...ako ne pomognu "prirodni" lekovi moraš se obratiti lekaru koji će ti odrediti terapiju lekovima.

Verovatno znaš ali čisto da podsetim...niži krvni pritisak obično ne stvara ozbiljnije zdravstvene probleme ali treba biti obazriv prilikom ustajanja iz kreveta posle spavanja da ne bi došlo do vrtoglavice ili eventualnog gubitka svesti,prvo polagano preći u sedeći položaj,tu se zadržati par sekundi pa tek onda ustati..._________________
Trening tela i uma - bildovanje zdravlja


Top
 Profile  
 
 Naslov teme: Re: So u hrani - ne vise od sest grama
ČlanakObjavljeno: Pon Mar 07, 2011 10:23 pm 
User avatar

Priključio se: Sub Dec 18, 2010 12:01 am
Članaka: 112
Uvek sam se pitao koliko soli imaju prirodne namirnice? Da li se ona gubi tokom termičkog tretmana? Ako kasnije solim da li pogoršavam kvalitet hrane?

Thanks!_________________
Energija Vetra


Top
 Profile  
 
 Naslov teme: Re: So u hrani - ne vise od sest grama
ČlanakObjavljeno: Pon Mar 07, 2011 10:27 pm 
User avatar

Priključio se: Uto Jan 04, 2011 1:45 pm
Članaka: 119
Sto se tice uputstva u vezi ustajanja iz kreveta posle spavanja, povezanog sa niskim krvnim pritiskom, Ivica je potpuno u pravu i slazem se sa njim.
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Poređaj  
Pokrenite novu temuReplicirajte Strana 1 od 1   [ 8 posts ]


Ko trenutno putuje

Putnika pretražuje forum: Nema registrovanih korisnika i 8 putnika


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Pretraži destinaciju:
Skoči na:  
cron


Svi tekstovi su vlasništvo sajta:TT Group turistički portal 2018


PRETRAZITE PUTOVANJA FORUM