Grčka leto | Letovanje u Turskoj | Bugarska | Letovanje u Hrvatskoj | Turizam SrbijePretraži turistički forum:
     Preporuka:     Vremenska prognoza Beograd     Putopisi iz Turske     SEO cene    Euro to Dollars     Igrice za dečake     Hrono ishrana    Temperatura mora Grčka     Istanbul

Pokrenite novu temuReplicirajte Strana 1 od 1   [ 1 post ]
Putopisac Poruka
 Naslov teme: Muzej Luksor (Luxor) i dolina kraljeva u Egiptu
ČlanakObjavljeno: Pet Apr 06, 2012 8:06 pm 
Site Admin
User avatar

Priključio se: Pet Sep 21, 2007 1:12 am
Članaka: 1301
Stanica: Beograd - Nis - Vranje - Caribrod
Posle foto reportaža iz arheološkog muzeja u Istanbulu i Solunskog muzeja, vodimo vas na još egzotičnije mesto, smešteno u duši Egipta.

Luksor (Luxor) je muzej na otvorenom i jedan od najzanimljivijih arheoloških nalazišta na svetu. Dolina Kraljeva, sa 62 izvanredna kraljevska groba, može nas odvesti u najveće otkriće u istoriji arheologije - do groba Tutankamona.


Srednjevekovni egipatski učenjaci su bili fascinirani tragovima faraonskih antikviteta koji su bili evidentni u Luksoru. Ali sve do 1822.godine, kada je dešifrovana kamena ploča Rozeta koju su pronašle Napoleonove trupe severno od današnjeg Kaira, nije otkriven veo hijeroglifa i spomenici su tek tada mogli da se razumeju u svom pravom istorijskom kontekstu.

Luksor predstavlja takoreći stalan dom međunarodnim arheološkim misijama, a njegova otkrića, od kojih je najznačajnije otkriće groba Tutankamona 1922. godine od strane Hauarda Kartera i dalje zapanjuje generacije i generacije ljudi. Smatra se da 70% veličanstva luksorske antičke prošlosti i dalje leži sakriveno ispod peska.

Topla i suva klima Luksora, kao i relativno nepoznavanje ovih spomenika prošlosti su već više hiljada godina budućim pokoljenjima sačuvale poklon od neprocenjive vrednosti. Najbogatija i najraznolikija kolekcija antikviteta na svetu nalazi se ovde. To je neverovatna zaostavština - oko 450 grobova, mnoštvo hramova i drugih zdanja bogatih natpisima i slikama, od kojih su neke boje sveže kao da su dan danas naslikane. Očuvanje svega toga, kao i dostupnost milionima posetioca koji dolaze svake godine je jako komplikovan i delikatan posao.Hram Luksor

Antički Grci su ga zvali Teba,"grad stotinu kapija", a njegovo sadašnje ime potiče od arapske reči "al Uqsur", što znači "palate". Ali svojim prastarim stanovnicima Luksor je bio poznat kao "Grad", veći od svih drugih prestonica.

Slika Hrama,

Ovde je nastala jedna od najstarijih ljudskih civilizacija, koja je u svom vrhuncu dostigla populaciju od čak milion stanovnika, a bogatstvo, znanje i tehničke sposobnosti njenih ljudi činili su je centrom antičkog sveta više od pola milenijuma.

Luksor danas

Prastara istorija Luksora je toliko bogata, da mnogi zaboravljaju da spomenu njegovu današnju lepotu, sa modernim baštama, zelenilom i elegantnim zgradama iz kolonijalne ere. Nekih 670km južno od Kaira, Luksor ima oko 450.000 stanovnika koji se najviše bave poljoprivredom, turizmom i poslovima vezanim za antikvitete.

Moćna reka Nil preseca Luksor na pola i većinu vašeg vremena ovde provešćete ne tako daleko od njegovih obala. Urbanizovana istočna obala je dom većeg dela turističke infrastrukture, kao i hramova Karnak i Luksor, mnogih hotela, kao i železničke stanice i aerodroma.

Kupovina u Luksoru

"Souk", što na arapskom znači pijaca, u Luksoru nudi posetiocima razne vrste suvenira, odeće, nakita, kao i raznih sitnica od kojih su neke kič, a neke izuzetno fino ručno izrađene. Prodavci suvenira najviše prodaju statue Bogova sa glavama životinja napravljenih od alabastera i kamena. Od alabastera, koji je karakterističan materijal za ovo područje, izrađuju se vaze, razne posude, figurice i statue. Glavna pijaca je prepuna začina, parfema i tamjana i radi od 10 ujutru do ponoći. Takođe, postoji i lokalna pijaca gde žitelji kupuju razne proizvode, voće i povrće.

Ulice Luxora:


Za ljubitelje viktorijanskog luksuza predlaže se poseta Sofitel Zimske Palate radi ispijanja šolje čaja između 16 i 18h, koji se svakodnevno poslužuje u velikom salonu sa pogledom na najstariju i najlepšu baštu u Luksoru. Takođe, mnoštvo kafića u prelepom rečnom ambijentu predstavljaju pravo mesto za predah i ukusnu kafu.

Transport u Luksoru

Egypt Air ima svakodnevne letove između Kaira, Luksora i Aswan-a. Međunarodni aerodrom u Luksoru nalazi se na oko 20 minuta od centra grada.

Vozovi saobraćaju do Kaira, Luksora i Aswana više puta dnevno, od kojih neki imaju i spavaća kola u kupeima (Abela Egypt Sleeping Train).

Autobuska stanica se nalazi otprilike 1km od aerodroma. Karte za autobus se mogu kupiti na blagajni blizu železničke stanice. Autobusi za Kairo kreću rano ujutru, ali karte treba da se rezervišu unapred.

Takođe, postoji i rent-a-car u Luksoru, kao i iznajmljivanje limuzina sa vozačima, na jedan ili više dana.

Što se tiče lokalnog transporta, postoje kočije sa konjima, što predstavlja romantičnu, ali i praktičnu vrstu prevoza. Ali se uvek unapred dogovorite sa vozačem oko cene, da ne biste kasnije došli u neprijatnu situaciju.

Postoji i rečni transport, za koji se odlučuje najveći broj stanovnika. Veliki i pristupačni po cenama, trajekti redovno voze od 6 ujutru do 11 uveče. Ako ste u žurbi i voljni da platite malo više, naći ćete šarene motorne čamce ukotvljene blizu trajekta koje se mogu iznajmiti.

Sve u svemu, ukoliko se odlučite za ovu destinaciju, nemojte propustiti krstarenje Nilom, kao ni posetu Dandare, na 65km severno od Luksora, gde možete osetiti pravi egipatski seoski ambijent. Takođe, iz Luksora se može lako otići do Aleksandrije, Aswana, Kaira, Šarm el-Šeika i Sive. Da biste doživeli neverovatno turističko iskustvo, zašto da ne dodate još neku od ovih atraktivnih destinacija?
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Poređaj  
Pokrenite novu temuReplicirajte Strana 1 od 1   [ 1 post ]


Ko trenutno putuje

Putnika pretražuje forum: Nema registrovanih korisnika i 3 putnika


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Pretraži destinaciju:
Skoči na:  
cron


Svi tekstovi su vlasništvo sajta:TT Group turistički portal 2018


PRETRAZITE PUTOVANJA FORUM