Grčka leto | Letovanje u Turskoj | Bugarska | Letovanje u Hrvatskoj | Turizam SrbijePretraži turistički forum:
     Preporuka:     Vremenska prognoza Beograd     Putopisi iz Turske     SEO cene    Euro to Dollars     Igrice za dečake     Hrono ishrana    Temperatura mora Grčka     Istanbul

Pokrenite novu temuReplicirajte Strana 1 od 1   [ 2 posts ]
Putopisac Poruka
 Naslov teme: Kako prekontrolisati automobil pred dugo putovanje
ČlanakObjavljeno: Pet Apr 15, 2016 12:43 pm 

Priključio se: Pet Avg 12, 2011 2:50 pm
Članaka: 20
Kako prekontrolisati automobil pred dugo putovanje, tj. nemam baš ideju šta sve treba da se radi, da ne idem uvek kod auto mehaničara na vanredni tehnički, jer i oni u su u gužvi, pa nemaju vremena za sve one finese koje mogu da se dese. Prosto mora nekad da se uradi i više od tehničkog pregleda, jer vlasnik automobila najbolje poznaje svoju mašinu :)

Da ne uzimam u obzir što neki od majsora nisu ni bili u Grčkoj sopstvenim prevozom, pa nemaju pojima kako izgleda na +45C kad se plastike iskrive od toplote, kad počinje jedno po jedno da ne radi kako treba i tako dalje...

Šta vi najčešće kontrolišete i šta su po vama kritične tačke za letnje putovanje?

Mislim da je dobra tema, takođe, možemo spomenuti po nešto od auto propisa u svakoj od susednih zemlja za koja običan čovek ne može da pretpostavi da postoje i tako redom.

Zatim,

šta obavezno koristite od opreme?

Sve što je važno, da vožnja bude što bezbednija!
Top
 Profile  
 
 Naslov teme: Re: Kako prekontrolisati automobil pred dugo putovanje
ČlanakObjavljeno: Sub Apr 16, 2016 10:24 am 
Site Admin
User avatar

Priključio se: Pet Sep 21, 2007 1:12 am
Članaka: 1301
Stanica: Beograd - Nis - Vranje - Caribrod
Ehej :) @Sasa stara narodska „bolje sprečiti nego lečiti“ je realno primenjiva i za kola i duga putovanja.

Smatram da ako i inače redovno osluskuješ svoj automobil, nema mnogo bojazni da će se nešto nepredviđeno desiti kada kreneš na duže putovanje, iako je naravno sve moguće. Lično volim da proverim stanje stvari u kolima i pred kraći put, a kamoli kada je u pitanju letovanje. Pogotovo ako se ide nešto dalje, recimo južnije u Grčku (ili Turska što je samo za one sa 5+ godina iskustva u vožnji). Kontam da ljude mrzi da obraćaju pažnju na sve detalje, ali osim što treba bizi sitničav kada su u pitanju ovakve stvari i dugotrajnost automobila, mislim da se ne treba zezati, pogotovo u slučaju starijih polovnih automobila.

Pred kraće putovanje obično proverim najosnovnije stvari poput opreme u kolima, dok za duže putovanje ide malo detaljnija priča. Osim što proverim akumulator, gume i opremu, ako budžet dozvoli odem do majstora da lično proveri stvari i „zategne“ šta treba, a ako ne, onda malo detaljnije proverim stvari sam... neke stavke nisu tolko komplikovane, čak i ako se ne razumeš u kola.

1. Gume – su obavezna stavka koja je verovatno i najlakše rešiva na brojnim pumpama i kod vulkanizera. Oni obično i sami znaju tačno koliki bi pritisak gume kog automobila trebalo da izdrže i koliko da budu napumpane, ali u suštini to piše i u uputstvu i na nalepnici kod vozačevih vrata, kod rezervoara ili ispod haube. Ukoliko su gume ispumpanije od predviđenog pritiska, kraće će i trajati. Pritisak u gumama proveravajte dok su gume hladne. Ne zaboravite na rezervnu gumu i njenu „napumpanost“. Potražite „jaja“ na gumama ili prosto pitajte vulkanizera da proveri sve.

Čak iako su stavljene nove gume, nije na odmet da proverite koliko su se gume istrošile. Pročitao sam negde zanimljivu foru da američki metalni novac (25 centi) ima takve dimenzije i gravuru, da kada glavu novčića okrenete naopako, možete da procenite da li imate još malo „vremena“ da odložite kupovinu novih guma ili je bolje da ih kupite pred put. Fora je da ako se nakon okretanja glave novčića naopako, vidi vrh glave Bendžamina Frenklina, onda je vreme da se menjaju gume. Nisam siguran koji je dinarski metalni novac ekvivalent ovome, zato je najkonkretnije je izmeriti debljinu šara, pa osim što je za letnje gume zakonski obavezno da imaju dubinu od najmanje 1,6 mm, preporučljivo je da tragovi na gumama pred put budu barem 2,5 mm dubine radi bezbednosti (iako je i tada već vreme za menjanje), pogotovo kod veoma dugih putovanja tokom kojih će se lako još više izlizati gume. Kada je u pitanju debljina zimskih guma, minimum je 4 mm.

E sada, ono što se ne obraća pažnja, da li na letovanje sa zimskim gumama? Odgovor je izbegnite ako možete, jer
- više se troši goriva,
- glasnije su,
- Ako štro vozite zimske gume leti sporije koče,

2. Tečnosti u automobilu: motorno ulje, hladnjak, tečnosti za kočnice... u suštini čak iako ne znaš ništa o kolima, uz uputstvo automobila lako možeš da provališ gde se nalaze koji delovi (rezervoari). Skoro „statistički“ je precizno reći da svako od nas ima nekog prijatelja kome su automobili na „ćao“, tako da ako želiš da zaobiđeš majstora, a ne znaš šta da pogledaš, ili uputstvo u ruke ili cimaj tog „jednog“ drugara koji zna.

Ništa što piće nakon obavljenog posla neće rešiti. Ako se redovna zamena ulja poklapa otprilike sa terminom putovanja, obavezno to odradim pred put jer sigurno ne može da škodi. Nije dovoljno samo dolivati ulje jer to ne rešava problem, već može i da učini da mislite da je ulje u redu iako ima dosta mulja. Zato je zamena komplet sa filterima taman.

-Znači proveri i ulje za menjač,
- a uvek imaj 1 litar ulja u kolima i pazi samo da ne mešaš sintetiku sa polusintetikom (većina polovnjaka obavezno curka pogotovu na dužim distancama te rezerva ulja je obavezna i najbitnija za posedovati).
- Imaj leti destilovanu vodu, mada može i obična :) al svakako treba imati uvek, jer isparenja su jaka, pa treba dolivati. Naravno razlikuj antifriz od korsantnina za hladnjak. To već znači da pitaš nekog nemoj napamet, ono što je unutra, to nastavi. Ako ti slučajno curka hladnjak imaš foru sa opiljcima (sipa se jedna šačica i oni zapuše rupe :))

3. Akumulator – nema mnogo filozofije, neka akumulator bude pun i proveren. Proverite kako stoji alternator. Pošto je poznato da se na bateriji skuplja kiselina, možete je se rešiti sa standardnim soda bikarbona i voda miksom uz par poteza četkice za zube. Ova mešavina će nagristi sve a četkica lepo sve očistiti. Ovo je obavezna rutina koju primenjujem pred put, mada i češće kada za time ima potrebe, naravno. Leti ne očekujem probleme sa akumulatorom, ali zimi, ove naše posle 4 godine sam menjaj... ne čekaj otkaz

4. Svetla i signalizacija – ovo je najlakša stvar koju možete sami da uradite. Ako putujete sa porodicom, ili partnerom, proverite zajedno da li rade sva signalna svetla. Neka jedan „klikće“, drugi nek potvrđuje i to je to. Nerealno je koliko ljudi zanemaruju svetla na kolima i time prave problem na putu. Naravno dobar je savet poći sa svim mogućim rezervnim svetlima na putovanje, ali sve to košta i iziskuje dodatno utrošeno vreme na pripremu puta, pa barem neka rezerva je dobro došla, iako je istina da zamena svetala na novijim automobilima može da bude komplikovana. Bilo kako bilo proverite da li su vam farovi dobro podešeni i „iznivelisani“ kako ne biste pravili probleme i drugim vozačima na putu. Zamenite istrošene lampice pred put. Takođe je bitno i da dobro operete farove radi što bolje efikasnosti svetala.

5. Sva dodatna oprema - prva pomoć se podrazumeva iako se nadamo da nećemo morati da je upotrebimo nikada. Pored osnovne prve pomoći i alata koji bi mogao da posluži, poput dizalice, ključa i ostalih sitnijih stvari, dobra ideja je da pripremite baterijske lampe i dodatne ćebiće. U EU je obavezan protivpožarni aparat, te možete ga i pozajmiti od nekog, ne morate kupovati...


6. Ostale mehaničke stavke – se tiču već vašeg ličnog bavljenja svojim vozilom. Ako je u pitanju stari polovni automobil koji ima češće kvarove, sa kojima ste već upoznati, na ličnu odgovornost je potrebno da idete češće kod majstora i u servis i da proveravate da li je sve u redu sa kolima. Da li će izdržati celokupan put i tome slično. Ako već imate stari polovni automobil sa kojim u suštini ne možete ni da krenete na putovanje, možda je došlo vreme za prodaju. Ako je u pitanju stari automobil nije loša ideja da kontaktirate nekoga ko radi procenu i otkup automobila, kao što je recimo: http://otkupautomobila.rs/ , i da znate na čemu ste, realno planirate, te izvučete nešto novca iz starog vozila i tako popunite budžet za novi auto sa kojim ćete moći mnogo opuštenije da krenete na putovanje.


Naravno, dobra praksa je tri puta se prekrstiti pred put :)_________________
Glavni admin za turistički portal TT Group.


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Poređaj  
Pokrenite novu temuReplicirajte Strana 1 od 1   [ 2 posts ]


Ko trenutno putuje

Putnika pretražuje forum: Nema registrovanih korisnika i 2 putnika


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Pretraži destinaciju:
Skoči na:  


Svi tekstovi su vlasništvo sajta:TT Group turistički portal 2018


PRETRAZITE PUTOVANJA FORUM