Grčka leto | Letovanje u Turskoj | Bugarska | Letovanje u Hrvatskoj | Turizam SrbijePretraži turistički forum:
     Preporuka:     Vremenska prognoza Beograd     Putopisi iz Turske     SEO cene    Euro to Dollars     Igrice za dečake     Hrono ishrana    Temperatura mora Grčka     Istanbul

Pokrenite novu temuReplicirajte Strana 1 od 1   [ 1 post ]
Putopisac Poruka
 Naslov teme: Međunarodni dunavski festival Ulm/Novi-Ulm
ČlanakObjavljeno: Čet Mar 07, 2013 12:50 am 
User avatar

Priključio se: Ned Apr 06, 2008 11:02 pm
Članaka: 721
Stanica: Belgrade
SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

2013. godina u Ulmu, gradu na Dunavu, potpuno je u znaku manifestacija na otvorenom - „fišerštehen“, tradicionalno takmičenje prilikom koga se dve ekipe nadmeću u tome ko će koga veslima pre zbaciti sa ribarskog čamca u vodu.

Prošle godine,


Ovo takmičenje se od 1662. održava svake 4 godine i organizije ga Brodarsko društvo. Nedeljiom, 14. i 21. jula 2013. pre podne kroz grad prolazi velika istorijska povorka koja se zaustavlja na različitim mestima u centru grada gde se izvode plesne predstave. Turnir se održava na vodi, na Dunavu, gde pozadinsku kulisu čini impozantni ulmski stari grad. Nakon 90ominutnog gurkanja veslima određuje se pobednik između 15 parova takmičara koji predstavljaju istaknute istorijske i savremene ličnosti grada Ulma.

Za gledaoce su na obe obale postavljene velike tribine.

Građani Ulma svake godine obeležavaju svoj najveći praznik, Zakletveni ponedeljak. Pre podne 22. jula 2013. gradonačelnik će na balkonu Zakletvene kuće položiti istorijsku zakletvu. „Veliko zakletveno pismo“ postoji od 1397. i predstavlja najraniju verziju ustava grada Ulma. Desetine hiljada ljudi provodi popodne na obalama Dunava diveći se šarenoj paradi na vodi pod nazivom „Nabada“ i njenim bezbrojnim veslačima, različitim plovilima i fantastično okićenim trajektima i brodovima. Uveče se na mnogim mestima sa obe strane Dunava održavaju zabave. Svečanosti započinju zapravo Ulmskim narodnim festivalom koji svoja vrata otvara 12. jula. Festival svetla praćen romantičnom muzikom subotom uveče, svojom čarolijom uvek privlači brojne posetioce (20. jul 2013).

Pozorište u Ulmu u toku leta predstavlja izvođenja na otvorenom sa naročito lepom kulisom. Mjuzikal „Hair“ i komedija „Kapetan Kopenik” biće izvedene u ogromnom unutrašnjem dvorištu nekadašnje citadele Vilhelmsburg od 16. juna do 20. jula 2013 (informacije na sajtu www.theater.ulm.de). Za posebnu atmosferu u okviru tvrđave, koja naročito izaziva poštovanje publike, pobrinuće se međunarodne zvezde mjuzikla i live-bend.

Novi-Ulm je od aprila do oktobra pripremio atraktivan program u čast jubileja pionira letenja Hermana Kola, koji je ovde rođen pre 125 godina i koji se pre 85 godina upisao u istoriju vazduhoplovstva nakon što je prvi put preleteo Atlantik na svom putu iz Evrope u Ameriku. Herman Kol je umro pre 75 godina i sahranjen je na obližnjem crkvenom groblju.

14. septembra 2013. u ponudi je Noć kulture Ulm/Novi-Ulm, koja predstavlja ogromno inspirativno dešavanje koje okuplja 500 umetnika na 95 mesta u gradu (www.kultur-in-ulm.de). Ko više voli sport, može se prijaviti za Ajnštajn-maraton oko Ulmskog manastira, na čiji start godinu za godinom staje oko 3.000 ljubitelja trčanja iz zemlje i inostranstva (www.einstein-marathon.de).

Niz godišnjih manifestacija zatvara tradicionalni svetski poznati Ulmski božićni vašar, čijih se 120 štandova grupiše kao mali grad u podnožiju najvećeg crkvenog tornja na svetu. Od 25. novembra do 22. decembra 2013. na Manastirskom trgu se ponovo očekuje oko milion domaćih i inostranih posetilaca._________________
Zlatni pjasci | Halikarnas Disco Bodrum


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Poređaj  
Pokrenite novu temuReplicirajte Strana 1 od 1   [ 1 post ]


Ko trenutno putuje

Putnika pretražuje forum: Nema registrovanih korisnika i 1 putnika


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Pretraži destinaciju:
Skoči na:  


Svi tekstovi su vlasništvo sajta:TT Group turistički portal 2018


PRETRAZITE PUTOVANJA FORUM