Grčka leto | Letovanje u Turskoj | Bugarska | Letovanje u Hrvatskoj | Turizam SrbijePretraži turistički forum:
     Preporuka:     Vremenska prognoza Beograd     Putopisi iz Turske     SEO cene    Euro to Dollars     Igrice za dečake     Hrono ishrana    Temperatura mora Grčka     Istanbul

Pokrenite novu temuReplicirajte Strana 1 od 1   [ 1 post ]
Putopisac Poruka
 Naslov teme: Petrovaradinska tvrđava
ČlanakObjavljeno: Čet Mar 15, 2012 5:33 pm 
Site Admin
User avatar

Priključio se: Pet Sep 21, 2007 1:12 am
Članaka: 1301
Stanica: Beograd - Nis - Vranje - Caribrod
Posle reportaže o tome kako provesti vikend u Novom Sadu, i spisku tvrđava u Srbiji, došlo je vreme da obradimo u detalje možda najjaču turističku tačku na mapi manifestacija Evrope!


Jedan od najlepših delova Novog Sada je, svakako, njegova impresivna tvrđava, svojevrsno remek-delo, čudesna Petrovaradinska fortifikacija. Sagrađena je u 18. veku, kao tipičan primer vojne arhitekture, a njen idejni tvorac je markiz Sebastijan Voban, francuski vojskovođa, arhitekta i pisac iz doba Luja IV. Zbog njenog bitnog položaja, ubrzo je nazvana Gibraltar na Dunavu.

Petrovaradinska Terasa je zasigurno mesto koje posetioce privlači svojim ambijentom u kome mogu na miru da popiju kafu i uživaju u pogledu na prelepi Dunav.

Pijani sat:
Image

Ona je sastavni deo Oficirskog paviljona i sa nje se vidi ceo Novi Sad. Najprepoznatljiviji deo Petrovaradina je Sat na tornju koji je smešten na Bastionu Svetog Luja, a specifičan je po tome što velika kazaljka pokazuje sate, a mala minute. Priča kazuje da su tako nameštene da bi moglo da se vidi koliko je sati i izdaleka. Takođe, još jedna zanimljivost u vezi sata je i ta što ga nazivaju “pijani sat”, jer na hladnoći kasni, a po vrućini žuri. Tri kugle unutar sata teže 75 kg, a njegov prečnik je preko dva metra. Sat se navija ručno, svakog dana.

Podzemne vojne galerije predstavljaju najatraktivniji deo tvrđave. Zidane stepenasto, sastoje se od 16km dugih koridora i prostorija, koji su služili u borbenim linijama za puškarnike i svetlarnike. Tvrđava je 1783.godine dobila najveći minski sistem na svetu i sa svojih 112 hektara smatrana je neosvojivom tvrđavom i zato je tu bila i smeštena habsburška monarhija posle poraza od Napoleona.

Topovnjača, Muzej Grada Novog Sada, kao i Kasarna, smešteni su pored čistog prostora koji ranije nije bio popločan. U jednostavnoj kasarni, koja je sazidana sredinom 18.veka nalazi se Istorijski arhiv Novog Sada.

Image

Duž Bastiona carice Marije Terezije , gde su posađeni lepi jaseni, novosadski umetnici često izlažu svoje radove u ateljeima Likovnog kruga. U okviru Likovnog kruga, nalazi se i radionica za izradu tapiserija. Kada je turski sultan Sulejman Veličanstveni 1526.godine opseo petrovaradinsku tvrđavu, koju su branili i Srbi i Mađari, svi branioci su izginuli pred nadmoćnom sultanovom vojskom. Iako im je neprijatelj ponudio život ako se predaju, oni su dostojanstveno poginuli, braneći svoju rodnu grudu.

Petrovaradinska tvrđava se sastoji iz još mnogo delova, od koji treba spomenuti Spoljnu istočnu kapiju koja nosi ime cara Karla VI, drveni most na Tvrđavi, Molinarijevu i Komunikacionu kapiju, Novu Kapiju, kao i Donju i Gornju stražaru, koje imaju dekorativnu funkciju.

Donju koristi lovačka zadruga ispred koje se nalaze dve skulpture Jovana Soldatovića – Srndać i košuta sa lanetom. Gornju stražaru koristi Astronomsko društvo iz Novog Sada.

O Petrovaradinskoj tvrđavi i svim njenim delovima može još mnogo štošta da se kaže, kao i o njenoj dugoj i zanimljivoj istoriji koja je svoje tajne utkala u njene zidine... ako dolazite izdaleka, kafa i panorama u suton je prosto čarobna, a evo kako izgleda atmosfera uz ovaj gušt,

Image

Prijatno upoznavanje sa dugoročnom vremenskom prognozom za Novi Sad!
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Poređaj  
Pokrenite novu temuReplicirajte Strana 1 od 1   [ 1 post ]


Ko trenutno putuje

Putnika pretražuje forum: Nema registrovanih korisnika i 4 putnika


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Pretraži destinaciju:
Skoči na:  
cron


Svi tekstovi su vlasništvo sajta:TT Group turistički portal 2018


PRETRAZITE PUTOVANJA FORUM