Grčka leto | Letovanje u Turskoj | Bugarska | Letovanje u Hrvatskoj | Turizam SrbijePretraži turistički forum:
     Preporuka:     Vremenska prognoza Beograd     Putopisi iz Turske     SEO cene    Euro to Dollars     Igrice za dečake     Hrono ishrana    Temperatura mora Grčka     Istanbul

Pokrenite novu temuReplicirajte Strana 1 od 1   [ 2 posts ]
Putopisac Poruka
 Naslov teme: 8 turističkih znamenitosti Prijepolja
ČlanakObjavljeno: Čet Apr 12, 2012 11:36 am 
Site Admin
User avatar

Priključio se: Pet Sep 21, 2007 1:12 am
Članaka: 1301
Stanica: Beograd - Nis - Vranje - Caribrod
Posle duže vremena objavljena je jedna fantastična fotomonografija Srbije našeg vrhunskog putopisca i fotografa Dragana Bosnića pod nazivom "Čudesna Srbija". U prvim trenucima zanimala me činjenica zašto je za naslovnu stranu stavio fotografiju Svetog Bora iz Prijepolja, ali posle ovog teksta mislim da će biti sve jasno.

Sveti Bor, viševekovno drvo simbolizuje gorštački život, a meštani koji su boravili pod njim žive i preko 100 godina. Ovo je možda suština ovog kraja. Nezagađenja bujna priroda, mesto gde još uvek volovi brazde planinske njive, i gde savremena civilizacija nije utisnula svoj pečat u ekosistem.

Pogledajte ovaj kratak članak o izuetnim prirodnim lepotama prijepoljskog kraja i njegove prebogate turističke i kulturno istorijske ponude. Mi smo ovom prilikom izdvojili 8 najbitnijih.

Smeštena na ušću reke Mileševke u Lim, na tromeđi sa Crnom Gorom i Bosnom, u podnožju Jadovnika, u zlatiborskom kraja ova opština je dobila fantastične preduslove za turizam, a to su:


1. Kamena Gora je prva destinacija koju smo odabrali za vas. Predstavlja najpopularnije selo Prijepolja, a možda i cele Srbije. U njemu se nalazi gore spomenuti četiri stotina godina star Sveti Bor. Stara drvena arhitektura kuća na kamenoj osnovi je sačuvana do u detalja i danas je prilagođena za turiste, pa ovde deluje preko deset etno domaćinstava. Posebnu pažnju posvetite etno restoranu Ruža. Najveći vrh kamene gore je Crni Vrh sa skoro 1500m.2. Ova tačka pripada kulturno istorijskim spomenicima. Manasir Mileševa, Davidovica, Kumanica su zaštitni znak ove opštine.O Belom Anđelu su puno umetnika pisali, a ovoga puta napomenućemo da se Mileševa sa njim nalazi na Unescovoj listi. Danas se možete odlučiti za smeštaj u njenim konacima. Kad je posetite probajte da što veću pažnju posetite najpoznativoj srpskoj srednjovekovnoj ikoni, Belom Anđelu, čiji je izvorni naziv "Mironosice na grobu Hristovom". Njihov pogled dugo, a možda i zauvek će vam ostati u mislima i ovo je jedan od najjačih utisaka koje ćete poneti nazad sa sobom.

Image

Ljubitelji islamske umetnisti imaće prilike da posete Sahat Kulu, Ibrahim Pašinu džamije, Mahmut Begovu džamiju i tako redom.

3. Kanjon reke Mileševke sa čuvenom Pančićevom omorikom, idealan za novu disciplinu kanjoning. Veoma je surov i opasan. Za više kontaktirajte Nastića na gornjem linku, a za okrepiti se preporučujemo restoran Kanjon, sa specijalitetima kao što su dimljena pastrmka, riblja čorba, kozji sir i td.4. Dobar popodnevni izlet može da bude uspon na srednjevekovni grad Mileševac, na uzvišenju sela Hisardžik koji je služio kao kula za kontrolu puta od Dubrovnika ka Istanbulu. Podno tvrđave se nalazi džamija sa pisanim kuranom starim 400 godina.

5. Ako ste iskusni na polju fotografije ponesite najveći zoom objektiv koji imate i uživajte u poziranju beloglavih supova koje ćete imati prilike da fotografišete.

6. Sopotnica i njeni slapovi su obavezni za posetiti i uživati u njima, a nalaze se na oko 20 km od centra opštine. Nejveći vodopad broji oko 20 metara. Pored nje postoji i istoimeno selo, sa planinarskim domom, pa smeštaj možete potražiti i ovde.

7. Prijepolju pripada i jedan deo Zlatara, sa planinskim vrhom Golo Brdo od preko 1620 metara, ali uspon na njega je posebna planinarska aktivnost koja prevazilazi okvir ovog članka.

8. Ribolov na Limu je strastvenom ribolovcima odličan izazov, pa svi koji vole da premene vodu, ovde će doživete potpuno nova iskustva u nadmetanju sa mrenom, skobaljem, krkušom i tako redom. Za avanturiste, rafting Limom i splavarenje je dodatni gušt.

Za više informacija o stanju na terenu pozovite planinarsko društvo na 064 15 88 377 ili Paraglajding klub na 064 897 44 07.Za smeštaj preporučujemo konake manastira Mileševe, a broj na koji možete izvršiti rezervaciju je 033 711 078.

Očuvana priroda je neraskidivo povezana i sa očuvanom tradicijom. Snaga autentičnosti je velika, pa ovim člankom, ako vam se dopada, apelujemo da pritisnete neko od dugmića sa socijalnih mreža i aktivno učestujete u promovisanju lepote ove naše Srbije! Srećan put sa vremenskom prognozom za Zlatibor!
Top
 Profile  
 
 Naslov teme: Re: 8 turističkih znamenitosti Prijepolja
ČlanakObjavljeno: Sre Maj 30, 2012 11:15 am 
Site Admin
User avatar

Priključio se: Pet Sep 21, 2007 1:12 am
Članaka: 1301
Stanica: Beograd - Nis - Vranje - Caribrod
Stigle sveže fotke iz Prijepolja, najpre galerija Mileševe,

Odraz crkve u vodi,

Crkve Vaznesenja Hristovog na prolećnoj kiši,

A za koji dan biće i slika iz grada ... nekako me ovo mesto podseća na Mostar, ne znam što ...
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Poređaj  
Pokrenite novu temuReplicirajte Strana 1 od 1   [ 2 posts ]


Ko trenutno putuje

Putnika pretražuje forum: Nema registrovanih korisnika i 7 putnika


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Pretraži destinaciju:
Skoči na:  


Svi tekstovi su vlasništvo sajta:TT Group turistički portal 2018


PRETRAZITE PUTOVANJA FORUM