Grčka leto | Letovanje u Turskoj | Bugarska | Letovanje u Hrvatskoj | Turizam SrbijePretraži turistički forum:
     Preporuka:     Vremenska prognoza Beograd     Putopisi iz Turske     SEO cene    Euro to Dollars     Igrice za dečake     Hrono ishrana    Temperatura mora Grčka     Istanbul

Pokrenite novu temuReplicirajte Strana 1 od 1   [ 1 post ]
Putopisac Poruka
 Naslov teme: Srpska arhitektura
ČlanakObjavljeno: Pon Jan 30, 2012 11:39 am 
User avatar

Priključio se: Ned Apr 06, 2008 11:02 pm
Članaka: 721
Stanica: Belgrade
O najstarijim objektima, utvrdjenim gradovima i dvorcima, saznajemo više iz pisanih izvora nego iz materijalnih ostataka. Prema Letopisu popa Dukljanina svaka župa, kao upravna celina, imala je svoj grad, a svaki vladalac, pa i župan, svoj dvorac. Prve crkve, ukoliko nisu nasleđene, bile su malih dimenzija, građene najčešće od pritesanog kamena ili drveta. Bile su to pridvorne kapele i grobnice vladara, velikaša i imućnih građana, ukrašene freskama, ornamentima i snabdevene predmetima, izrađenim od plemenitih metala.

Petrova Crkva,

U prvom periodu, od početka IX do kraja XI veka, kulturni centri bili su Raška i Primorje. U Rasu je podignuta crkva Sv. Petra i Pavla, četvorolisne osnove i s kubetom na trompama, zatim crkva u Zatonu, crkva u Đunisu i Stara Pavlica na Ibru, a u Primorju svodom pokrivena bazilika Sv. Mihaila u Stonu, Bogorodica Ratačka kod Bara, Sv. Stefan u Skadru, opatija Sv. Đorđa i Vakha na Bojani, mauzolej dukljanskih vladara.

Nov period u srpskoj arhitekturi nastaje u drugoj polovini XII veka, kada je veliki župan Nemanja podigao crkvu Sv. Đorđa u Rasu i Bogorodičinu crkvu u Studenici, remekdela koja će služiti kao primer za mauzoleje vladalaca iz dinastije Nemanjića. Stefan l, uz pomoc svog brata Save Nemanjića, sagradio je Žiču, kralj Vladislav Mileševu, knez Stefan Moraču, Uros l Sopoćane, njegova žena Jelena Gradac, a Dragutin i Milutin Arilje. Zahvaljujući kraljici Jeleni i njenim sinovima Dragutinu i Milutinu, krajem Xlll i po;etkom XlV veka, podignut je i niz katoličkih manastira u Primorju: Sv. Nikola kod Skadra, Bogorodičina crkva u Ulcinju, Sv. Nikola iznad Bara, Sv. Ana u Kotoru i dr.

Sopoćani,


Studenica,


Tokom prve polovine XIV veka nastavlja se kombinovanje vizantijskih i romaničkih oblika pri zidanju kraljevskih grobnica: Banjske kralja Milutina, Dečana Stefana lll i Sv. Arhanđela kod Prizrena cara Dušana. Episkopske crkve Bogorodica Ljeviška u Prizrenu, crkve u Peći, Gračanica i dr. podizane su u izrazito vizantijskom stilu, od opeke i kamena, katkad s pet kubeta. U istom stilu gradilo se i tokom druge polovine XIV veka, kada je većina crkava imala osnovu u obliku upisanog krsta. Ove crkve podizane su mahom u novoosvojenim krajevima, gde su već vekovima vladali vizantijski uticaji: u Štipu, Lesnovu, Prilepu.

Posle premeštanja centra samostalne srpske drzave u moravsku oblast dolazi do novog poleta u podizanju crkvenih građevina. Krajem XIV i tokom prve polovine XV veka, za vladavine kneza Lazara i despota Stefana i Đurđa, one imaju trolisnu osnovu, zidaju se od kamena i opeke i ukrašavaju slepim arkadama, rozetama i nefiguralnim plastičnim dekorom na prozorima i vratima [tzv. moravski stil]. Među najlepšim crkvama iz toga doba su Lazarica, Ravanica, Kalenić, Resava [Manasija]. Ove crkve su pre živopisne, nego monumentalne. To su naši najoriginalniji arhitektonski spomenici.

Kalenić,
Image

Manasija,
Image

Ravanica,
Image

Ovo su osnovni entiteti drevne srpske arhitekture, i verujemo da ste većinu ovde nabrojanih građevina i posetili._________________
Zlatni pjasci | Halikarnas Disco Bodrum


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Poređaj  
Pokrenite novu temuReplicirajte Strana 1 od 1   [ 1 post ]


Ko trenutno putuje

Putnika pretražuje forum: Nema registrovanih korisnika i 7 putnika


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Pretraži destinaciju:
Skoči na:  


Svi tekstovi su vlasništvo sajta:TT Group turistički portal 2018


PRETRAZITE PUTOVANJA FORUM