Grčka leto | Letovanje u Turskoj | Bugarska | Letovanje u Hrvatskoj | Turizam SrbijePretraži turistički forum:
     Preporuka:     Vremenska prognoza Beograd     Putopisi iz Turske     SEO cene    Euro to Dollars     Igrice za dečake     Hrono ishrana    Temperatura mora Grčka     Istanbul

Pokrenite novu temuReplicirajte Strana 1 od 1   [ 1 post ]
Putopisac Poruka
 Naslov teme: Park prirode Golija
ČlanakObjavljeno: Sre Mar 07, 2012 11:23 am 
User avatar

Priključio se: Pet Dec 12, 2008 8:05 am
Članaka: 110
Stanica: Stara planina
Ne samo što je Golija najviša planina u jugozapadnoj Srbiji, već je i okružena mnogim znamenitostima, kao što su manastiri Gradac, Studenica, Pridvorica, Rimska česma i dr, a sam park prirode Golija i rezervat biosfere Golija-Studenica pruža ljubiteljima prirode i sportistima nezaboravan užitak i razne aktivnosti. Od alpinizma, raftinga (reke Studenica i Brusnička reka), paraglajdinga, šetnje po svežem vazduhu, pa sve do zimskih sportskih aktivnosti za koje je idealana Golijska reka - višenamenski turistički objekat, svaki posetilac može pronaći nešto u čemu uživa.

Manastiri Gradac i Studencia,Za vreme srednjevekovne Srbije, na ovom području su građeni manastiri i spomenici od nacionalne i istorijske vrednosti. Najpoznatiji među njima je manastir Studenica, osnovan krajem 12. veka kao zadužbina Stefana Nemanje. Gradnju su nastavili i njegovi sinovi Stefan prvovenčani i Rastko (u monaštvu Sava), a zatim i unuk Radoslav i praunuk kralj Milutin. Od 1986. godine manastir Studenica se nalazi na UNESCO listi svetske vredne kulturne i prirodne baštine.

Panorama ka Jankovom Kamenu,

Na izvanrednom području Golije možete odsesti kako u hotelu "Studenica", u neposrednoj blizini manastira, tako i u Devićima - selu koje je među prvima započelo seoski turizam u zemlji.

Prirodna lepota, zdrava hrana, branje divljih jagoda, borovnica, kupina, jabuka, lekovitog bilja - sve što nedostaje životu u gradu, predstavlja pravi užitak i beg od svakodnevne urbane rutine i stresa. Postoji i hotel "Golija", koji raspolaže sa 100 ležaja, a može se pohvaliti i fenomenalnom kuhinjom.Takođe, za osobe koje imaju bronhijalne probleme, idealno je Rudno - visoravan na oko 1100m nadmmorske visine, koje pored izuzetno čistog vazduha zbog četinarskih šuma, pruža i uživanje u rečicama, čistim potocima sa pastrmkom, jako dobre staze za vožnju brdskog bicikla ili, jednostavno, šetnju.

Na osnovu izloženog složićete se da je ovo park prirode koji vredi posetiti?

Da li ste bili i kakva su vaša iskustva sa Golije?
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Poređaj  
Pokrenite novu temuReplicirajte Strana 1 od 1   [ 1 post ]


Ko trenutno putuje

Putnika pretražuje forum: Nema registrovanih korisnika i 2 putnika


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Pretraži destinaciju:
Skoči na:  
cron


Svi tekstovi su vlasništvo sajta:TT Group turistički portal 2018


PRETRAZITE PUTOVANJA FORUM