Grčka leto | Letovanje u Turskoj | Bugarska | Letovanje u Hrvatskoj | Turizam SrbijePretraži turistički forum:
     Preporuka:     Vremenska prognoza Beograd     Putopisi iz Turske     SEO cene    Euro to Dollars     Igrice za dečake     Hrono ishrana    Temperatura mora Grčka     Istanbul

Pokrenite novu temuReplicirajte Strana 1 od 1   [ 2 posts ]
Putopisac Poruka
 Naslov teme: Kopaonik 2010 - Sistem za proizvodnju vestackog snega
ČlanakObjavljeno: Sub Sep 26, 2009 7:11 pm 
Site Admin
User avatar

Priključio se: Pet Sep 21, 2007 1:12 am
Članaka: 1301
Stanica: Beograd - Nis - Vranje - Caribrod
Dinkić: Kopaonik potpuno spreman za novu sezonu

“Kopaonik je potpuno spreman da dočeka novu zimsku sezonu već od 1. novembra i od ove godine imamo kompletnu pokrivenost veštačkim snegom na svim ključnim skijaškim stazama“, izjavio je danas potpredsednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić obilazeći novu četvorosednu žičaru „Gobelja“ i četiri nove skijaške staze na Kopaoniku.

On je izrazio uverenje da će radovi koji su se izvodili od kraja 2008. godine do početka nove zimske sezone doprineti daleko boljoj turističkoj ponudi na ovoj planini, kao i da pokrivanjem veštačkim snegom skijaških staza Duboka 1, Duboka 2, Karaman i Pančić turisti više neće zavisiti od vremenskih prilika.

„Ovo sada izgleda kao jedno veliko gradilište, dosta operative je angažovano i veliki posao je urađen, imamo jednu novu žičaru i siguran sam da će se Kopaonik u narednom periodu ponovo vratiti kao najznačajniji centar u Jugoistočnoj Evropi za zimske sportove“, izjavio je potpredsednik Dinkić.

Obilazeći sa predstavnicima JP „Skijališta Srbije“ i Srbija voda lokaciju „Srebrnac“, za prečišćavanje otpadnih voda na Kopaoniku, potpredsednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić rekao je da je prioritet Ministarstva ekonomije u naredom periodu izgradnja novog sistema za vodosnabdevanje i uklanjanje otpadnih voda i najavio nov model finansiranja komunalne infrastrukture na Kopaoniku.

„Svi vlasnici hotela koji budu uložili u izgradnju komunalnih sistema na Kopaoniku, uključujući i fabriku vode i fabriku za prečišćavanje otpadnih voda, novac koji budu uložili u komunalni sistem biće im odbijen od lokalnih taksi u narednom periodu i siguran sam da će vlasnici svih hotela i restorana iskoristiti ovu pogodnost. Na ovaj način država će angažovati manje sopstvenih sredstava, a turisti i vlasnici hotela, kao i opštine Raška i Brus će imati koristi, jer će Kopaonik imati zaokruženu turističku ponudu“, objasnio je ministar Dinkić i dodao da će projekat na izgradnji novog sistema trajati dve godine i da se do kraja 2011. godine očekuje da Kopaonik ima normalno snabdevanje pitkom vodom i obezbeđenu zaštitu prirodne sredine.

Potpredsednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić rekao je da će se sličan model primeniti i kod izgradnje budućih žičara na Kopaoniku i dodao da predstoji razrada sistema koji će uključiti privatni kapital u nove investicije za izgradnju novih žičara.

On je izjavio da je ove godine iskorišćen i Program javnih radova kroz koji je angažovano 50 nezaposlenih ljudi iz Raške i Brusa na čišćenju staza od kamenja, te da skijaške staze ove godine potpuno spremne dočekuju ljubitelje zimskih sportova.

Radovi na na četvorosednoj žičari „Gobelja“ proizvođača «Doppelmayr» iz Austrije započeti su krajem 2008. godine i finansirani iz sredstava Nacionalnog investicionog plana u iznosu od 340 miliona dinara. Žičara ima kapacitet 2.400 skijaša na sat.

Sistem za proizvodnju veštačkog snega u ski centru Kopaonik na lokaciji Duboka, na ski stazama vredan 246 miliona dinara, radi potpuno automatski i projektovan je tako da garantuje najbolje iskorišćenje kratkog vremenskog perioda niskih temperatura (-3°C to -10°C) sa ukupnim vremenom proizvodnje veštačkog snega od 100 sati na -3°C temperature tako da se staza pokrije veštačkim snegom debljine minimum 30 cm.

Izvor: Ministarstvo za turizam Vlade Republike Srbije
Top
 Profile  
 
 Naslov teme: Ski sezona na Kopaoniku
ČlanakObjavljeno: Pon Okt 19, 2009 8:20 am 
User avatar

Priključio se: Ned Apr 06, 2008 11:02 pm
Članaka: 721
Stanica: Belgrade
A posle nekoliko meseci, evo novih informacija sa Kopaonika,

Ski sezona na Kopaoniku počeće, umesto krajem decembra, 15. novembra i trajaće sve do 1. maja, zahvaljujući najnovijoj opremi za proizvodnju veštačkog snega i akumulaciji vode Duboka,

"Veštačkim snegom će biti pokrivene sve značajnije staze, a predviđeno je da radovi budu završeni do 1. novembra", rekao je direktor Javnog preduzeća "Skijališta Srbije" Nebojša Skorić.

Veštački sneg ove godine dobiće i Stara planina, a iduće i Tornik na Zlatiboru, najavio je direktor "Skijališta Srbije".

Osim toga na Kopaoniku se gradi i nova žičara - Gobelja, koja će u jednom satu moći da preveze 2.400 skijaša.

Ski pass cene još nisu poznate. (MONDO)_________________
Zlatni pjasci | Halikarnas Disco Bodrum


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Poređaj  
Pokrenite novu temuReplicirajte Strana 1 od 1   [ 2 posts ]


Ko trenutno putuje

Putnika pretražuje forum: Nema registrovanih korisnika i 1 putnika


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Pretraži destinaciju:
Skoči na:  


Svi tekstovi su vlasništvo sajta:TT Group turistički portal 2018


PRETRAZITE PUTOVANJA FORUM