Grčka leto | Letovanje u Turskoj | Bugarska | Letovanje u Hrvatskoj | Turizam SrbijePretraži turistički forum:
     Preporuka:     Vremenska prognoza Beograd     Putopisi iz Turske     SEO cene    Euro to Dollars     Igrice za dečake     Hrono ishrana    Temperatura mora Grčka     Istanbul

Pokrenite novu temuReplicirajte Strana 1 od 1   [ 3 posts ]
Putopisac Poruka
 Naslov teme: Jerusalim
ČlanakObjavljeno: Pet Jul 06, 2012 2:34 pm 
Site Admin
User avatar

Priključio se: Pet Sep 21, 2007 1:12 am
Članaka: 1301
Stanica: Beograd - Nis - Vranje - Caribrod
Ćao svima je l bio neko u Jerusalimu da podeli slike i informacije sa nama?
Top
 Profile  
 
 Naslov teme: Saveti za posetu Jerusalima i Mrtvog mora
ČlanakObjavljeno: Sre Nov 27, 2013 2:05 pm 
User avatar

Priključio se: Ned Apr 06, 2008 11:02 pm
Članaka: 721
Stanica: Belgrade
Evo puno detalja, verujem da će biti dovoljno za putovanje što bi se reklo za ceo život!

Posmatran iz vazduha, Jerusalim je masa belih kameni kuća koja se širi po vrhovima brda, sa starim gradom opasanim zidinama kao njegovom centralnom tačkom. Grad bogat istorijom - od njegovog osnivanja pre 5.000 godina i vladavine kralja Davida pre 3.000 godina, do dolaska Isusa pre 2.000 godina, glavni grad savremenog Izraela imao je burnu prošlost. Arheološki raj, Jerusalim je dom relikvija koje datiraju iz 3000. godine p.n.e. Relikvije koje su otkrivene pre 1948. godine nalaze se u muzeju Rokfeler, a one koje su iskopane kasnije nalaze se u Arheološkom krilu Izraelskog muzeja Samuel Bronfman, koji ima odseke o praistoriji, Kananima i Izraelitima, Drugom hramu, rimskom i vizantijskom periodu.

Na području od nekoliko kilometara možete videti i istoriju i veličanstvenost starog grada, kao i kosmopolitski metež u centru grada, od vike na pijaci koja je na otvorenom do mirnoće tokom panoramskog posmatranja grada, od arapskog jezika na ulici Salah al-Din, do hebrejskog u Malha Malu, od tradicije Mea Šearima, do kluba Talpiot.

Stari grad sa zidinama je centar Jerusalima, sa Jevrejskim zapadnim Jerusalimom sa jedne strane i arapskim istočnim Jerusalimom sa druge. Stari grad čini nekoliko različitih oblasti: muslimanski, hrišćanski, jermenski i jevrejski kvart, kao i veoma sporno Brdo hrama, gde je, kako se priča, Avram pripremio svog sina za žrtvovanje. Ovde su sagrađeni Prvi i Drugi hram i odavde se Muhamed uspeo na nebo. Sjajna Kupola na steni, prekrivena zlatom, dominira u ovoj oblasti u kojoj se nalazi i Džamija Al-Aksa.

Jedini preostali zid Svetog hrama, koji je inače uništen 70. godine, predstavlja granicu između Brda hrama i jevrejske četvrti. On je poznat kao Zapadni zid (ili Zid plača), i predstavlja najsvetije mesto judaizma. Hiljadama godina, Jevreji su u svim delovima sveta gradili svoje hramove okrenute prema zapadu, da bi se molili u pravcu Zida plača. Ovde se vernici mole glasno, a napisane molitve se uguraju u proreze između starih kamenih blokova.

Jevrejska četvrt takođe sadrži brojne religijske institucije, muzeje i arheološka mesta, kao što je, na primer, stari rimski prolaz Kardo.
Sa druge strane Brda hrama nalazi se muslimanska četvrt, u koju se dolazi kroz kapiju Damaska. Bogata arhitekturom iz perioda Mameluka (1250-1516), muslimanska pijaca (suk), koja krivuda lavirintom prolaza, nudi odmor za čula.

Kapija Jafe je ulaz u jermensku i hrišćansku četvrt. Na ulasku ćete proći pored muzeja Davidov toranj.

Dom preko 1.000 jermenskih stanovnika, veliki deo života ove zajednice širi se izvan visokih zidina jermenske zajednice. U hrišćanskom kvartu nalazi se Sveti grob, gde je razapet Hrist. Mnogi hodočasnici prate stazu kojom je on poslednji put išao do ove crkve, duž 500 m dugog Puta suza (Via Dolorosa), kome se najbolje može prići od Lavlje kapije.

Stari grad i njegovi bedemi su prelepo mesto da se u njima izgubite po danu i da se divite bajkovitoj lepoti kada je osvetljen noću.
Samo 1 km van zidova starog grada nalaze se još značajnija religijska mesta i prelepi pogledi sa njih, uključujući Maslinovu goru, dom manastira svete Marije Magdalene, čiji je vrh krova zlatan, kapelu uspenja, odakle se Isus vinuo u nebo, i grob device Marije.

Mea Šearim u zapadnom Jerusalimu, koji je naseljen isključivo pravoslavnim Jevrejima koji su posvećeni Tori i koji se oblače na isti način stotinama godina, predstavlja još jedno mesto koje treba da posetite, a tokom posete treba da budete adekvatno obučeni i treba da se suzdržite i od fotografisanja (ovo takođe važi i ako idete u arapski, istočni Jerusalim).

Ovde ima toliko mnogo atrakcija i interesantnih mesta, da je nemoguće sve ih nabrojati, ali ne smemo izostaviti Has promenadu, koja se nalazi visoko na brdima istočnog Talpiota, odakle imate pogled na ceo Jerusalim, uključijući stari grad i zidine, kao i obrise novog grada.
Mrtvo more, na granici između Zapadne obale, Izraela i doline Jordan, najdublje je visokoslano jezero na svetu, koje se nalazi na najnižoj prirodnoj tački na površini Zemlje.

Ono što se obavezno takođe mora posetiti je Mrtvo more!

Mrtvo more je hiljadama godina privlačilo posetioce iz celog sveta. Slana voda i blato na obali Mrtvog mora sadrže mnogo minerala za koje se smatra da su medicinski korisni i terapeutski zdravi. Mnogi posetioci na svoje telo stavljaju tamno blato zbog njegovih lekovitih svojstava.

Druga uobičajena aktivnost za posetioce je da pokušaju da potonu, ali to je uzaludno. Neobično velika koncentracija soli znači da je voda gušća od ljudskog tela i da je jedino moguće ploviti po njoj.


More se zove Mrtvo jer u njemu, pošto sadrži velike količine soli, nema ribe niti ostalih vodenih organizama bilo koje veličine koji bi mogli da žive u njemu, iako su veoma male količine bakterija i mikrobskih gljivica prisutne. Ali, okolne planine su dom mnogo životinjskih vrsta, uključujući kamile, kozoroge, zečeve, šakale, lisice, pa čak i leoparde. Stotine vrsta ptica takođe naseljavaju ovu oblast.

Ljudska istorija Mrtvog mora datira do daleke prošlosti. Severno od Mrtvog mora nalazi se Jerihon, jedan od mnogo kandidata za najstariji stalno naseljeni grad na svetu.

Jerihon:

Pretpostavlja se da se u blizini nalaze Sodoma i Gomora, koji se pominju u Knjizi postanja i koji su unušteni u doba Avrama, kao i još tri „Grada iz ravnice“.

Zbog geologije rascepa tla ispod dna jezera (koji predstavlja produžetak velikog istočnoafričkog rova), komadi asfalta su istisnuti iz zemlje i pojavili su se na površini i ovo je bio vredan proizvod u trgovini sa Egipćanima koji su ga koristili, između ostalog za prezervaciju mumija.

Kumranske pećine:

Irod Veliki, Isus i Jovan Krstitelj takođe su bili vrlo povezani sa Mrtvim morem i njegovom okolinom. U rimsko doba, Eseni su se naselili u Kumranu na severnoj obali Mrtvog mora. Tu, u mekom laporcu oblasti Mrtvog mora, oni su kopali pećine-magacine za svoje svete tekstove, a 2.000 godina kasnije tajni rukopisi su pronađeni i dato im je ime „Rukopisi sa Mrtvog mora“.

Mrtvo more je prirodno zatvorenog tipa, što znači da iz njega ništa ne ističe, a njegov glavni izvor vode je reka Jordan. Severni deo Mrtvog mora dobija jedva 100 mm kiše godišnje, dok južni deo dobija manje - samo 50 mm. Smanjenje protoka reke Jordan, u kombinaciji sa velikom brzinom isparavanja Mrtvog mora, znači da postaje sve pliće. Vode u južnom delu mora već su isparile i tu su ostale samo slane zaravni.

Konkretnu ponudu za odlazak u ovaj deo Izraela možete pogledati na linku Mitos Travela, http://mitos-travel.com/Putovanja/Izrael-Avionom/ pratite ih na socijalnim mrežama i sigurno će biti neke akcije.

Nadam se da sam pomogao!
Top
 Profile  
 
 Naslov teme: Re: Jerusalim
ČlanakObjavljeno: Sre Jul 26, 2017 9:40 am 
Site Admin
User avatar

Priključio se: Pet Sep 21, 2007 1:12 am
Članaka: 1301
Stanica: Beograd - Nis - Vranje - Caribrod
I ovaj link je zanimljiv,

http://www.tt-group.net/video/znamenito ... i-izraela/_________________
Glavni admin za turistički portal TT Group.


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Poređaj  
Pokrenite novu temuReplicirajte Strana 1 od 1   [ 3 posts ]


Ko trenutno putuje

Putnika pretražuje forum: Nema registrovanih korisnika i 3 putnika


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Pretraži destinaciju:
Skoči na:  


Svi tekstovi su vlasništvo sajta:TT Group turistički portal 2018


PRETRAZITE PUTOVANJA FORUM