Grčka leto | Letovanje u Turskoj | Bugarska | Letovanje u Hrvatskoj | Turizam SrbijePretraži turistički forum:
     Preporuka:     Vremenska prognoza Beograd     Putopisi iz Turske     SEO cene    Euro to Dollars     Igrice za dečake     Hrono ishrana    Temperatura mora Grčka     Istanbul

Pokrenite novu temuReplicirajte Strana 1 od 1   [ 4 posts ]
Putopisac Poruka
 Naslov teme: Saveti za posetu Hrvatske
ČlanakObjavljeno: Ned Jun 13, 2010 10:53 am 
User avatar

Priključio se: Pet Feb 27, 2009 8:17 am
Članaka: 70
Stanica: Najjeftinije letovanje u Crnoj Gori
Evo liste od deset saveta, ako se odlucite da posetite Hrvatsku,

1. Osnovna stvar je prijava boravišta u Hrvatskoj. Kao u većini zemalja evrope ako boravite duže od 48 sati, neophodna je prijava,
Ako dolazite turistički, postoje 2 varijante, agencije ili hoteli putem inerneta vrlo jednostavno popunjavaju prijavni obrazac, one imaju licencu za to i vi ne morate ići u policiju i možete se najviše zadržati 3 meseca u narednih 6 meseci. Ako planirate da zakupite privatni neki stan, onda morate ići lično u policiju, a potreban je pasoš, ugovor o zakupu overen u sudu, fotokopija vlasničkog lista stana, fotokopija lične karte vlasnika stana, i dva prijavna obrazca koje popunjavate u policiji. Savet je da policiju posetite oko 13h, al nikako ne odlaziti u policiju ako ste u Hrvatskoj duže od 2 dana, kazna je oko 1000 evra :), Inače ako ne stignete u prvih 48 sati da završite posao, izađite i uđite u Hrvatsku opet na najbližem prelazu i sve će biti ok. Carinska i policijska služba za sada nisu softverski umrežene.

2. Ako dolazite kolima, šansa za incidente je minimalna kada su u pitanju srpske tablice, tako da slobodno možete krenuti na put. Ograničenja brzine su sledeća: 50km/h u naseljenim mestima, 90km/h van naseljenog mesta, a 130 na auto putu. Neophodna je važeća lokalna i međunarodna vozačka, saobraćajna dozvola za vozilo, i zeleni karton. U principu, kolko sam se vozao Hrvatskom, nisam nailazio na saobracajne patrole, ideja im nije da prepadaju strance, vec su uradili dobre puteva, pa zlatno pravilo glasi, prilagodite vozilo uslovima puta.

3. Od mobilnih operatera U hrvatskoj postoje: Vip.net, Tele 2, T mobile, a moja preporuka je svakako VIP, zbig cene. Od važnijih telefona, policija 92, Vatrogasci 93, Hitna pomoć 94. Pozivni broj za Hrvatsku je +385. Takodje pre polaska na put proverite da li Vam je roamig ukljucen, obicno na post paid nalozima, omogucavaju roaming, tek posle treceg meseca.

4. Kuna je valuta koja se koristi u Hrvatskoj, a 1 kuna ima 100 lipa, kurs je prakticno fiksan, sa vrlo malim fluktuacijama i za jedan evro možete dobti nešto više od 7 kuna. U svim prodavnicama, kafanama i restoranima plaćanje je isključivo u Kunama ili preko platnih kartica. Plaćanje u evrima nije moguće.

5. Voda iz gradskih vodovoda može da se pije bez problema, pa za razliku od Turske ili Tunisa ne morate kupovati flaširanu vodu (A u Crnoj Gori moze se desiti da i nema vode :) ). Cene hrane i pića u prodavnicama: Gazirani sokovi (Coca-cola, Fanta, flaša od 2 litra) oko 10-15 kuna, Hleb je oko 7 kuna, dobar sir oko 40 kuna-kg, kvalitetnija čajna oko 70 kuna, cigarete oko 20 kuna ... Cene hrane u restoranima su različite i budite obazrivi. Kafa u kafićima je od 8 do 15 kuna u zavisnosti od vrste i lokacije.

6. Napajanje za rad električnih uređaja je po evropskim standardima, 220V, 50Hz. Napon je stabilan, restrikcija nema.

7. Hrvatsko primorje geografi dele na 4 celine: Istra, Kvarner, Lika, Dalmacija (Zadarska, Sibenicka, Splitska i naravno Dubrovacka). Svako je na svoj nacin lepo i posebno zanimljivo, De gustibus, non est disputandum.

8. Voz ili vlak, je odlicno prevozno sredstvo u Hrvatskoj. Cena autobuskog ili zeleznickog saobracaja je mozda za nijansku u korist zeleznickog. Vozovi su tacni pa mozete kotno planirati putovanje. Zanimljivo je da ne postoji ni jedan autobus koji iz Zagreba direktno ide za Ljubljanu i obrnuto. Zato ima vozova na prakticno svaka 2 sata i cena povratne karte Zagreb Ljubljana je nesto jace od 20 evra, pa na osnovu te destinacije i cene, racunajte cenu vozne karte.

9. Ako imate kućnog ljubimca, po zakonu, ako poseduje pasoš može ući u Hrvatsku bez problema, za više od 5 ljubimaca treba obaviti poseban veterinarski pregled.

10. Sve ostale turisticke informacije možete naći na oficijelnom sajtu turističke organizacije Hrvatske na sajtu www. croatia .hr, hvala Bogu hrvatski je vrlo sličan Srpskom pa je lako razumljiv._________________
Trazite najjeftinije letovanje u Crnoj Gori? Trazim i ja.


Top
 Profile  
 
 Naslov teme:
ČlanakObjavljeno: Čet Jun 17, 2010 11:11 pm 
User avatar

Priključio se: Pon Jun 14, 2010 11:26 pm
Članaka: 66
Dopada mi se slogan Hrvatske turisticke organizacije,

Kada srce kaze leto, kaze Hrvatska - Tako lepa, a tako nasa!

Po meni strucnjaci iz marketinga trebali bi dobiti ocenu 10! Takodje, i bilbordi po Beogradu su lepo rasporedjeni, vrlo ozbiljna kampanja, ako urodi plodom od 100 000 posetioca, kako Hrvati ocekuju, onda je to dobro odradjen posao!_________________
Slike iz Zagreba | Letovanje na plavom Jadranu uz: Vremenska prognoza za Split | Mapa Hrvatske


Top
 Profile  
 
 Naslov teme:
ČlanakObjavljeno: Pet Jun 18, 2010 12:26 am 
User avatar

Priključio se: Ned Sep 28, 2008 1:57 pm
Članaka: 259
Stanica: London
Mada i ova reklama je dobra,

Preko 2800 suncanih sati godisnje, preko 1000 ostrva (otoka), 14 kulturnih dobara na UNESCO-voj listi od izuzetne vaznosti, premalo da stane u spot od 20 sekundi, a dovoljno za vas savrsen odmor. Hrvatska.
Top
 Profile  
 
 Naslov teme:
ČlanakObjavljeno: Pet Jun 18, 2010 12:39 am 
User avatar

Priključio se: Pon Jun 14, 2010 11:26 pm
Članaka: 66
Kolko ja znam na Unescovoj listi upisana su sledeca 6 spomenika od izuzetne kulturno istorijske vaznosti u Hrvatskoj,

1. Dioklecijanova palata u Splitu,
2. Eufrazijeva bazilika u Poreču,
3. Stari deo Trogira
4. Nacionalni park Plitvička jezera
5. Star grad u Dubrovniku i
6. Sibenicka Katedrala

Zanimljivo da nema ni Pule (Amfiteatar, Apolonov Hram, Zlatna Kapija, ni Krapine, niti bilo cega iz Zagreba)
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Poređaj  
Pokrenite novu temuReplicirajte Strana 1 od 1   [ 4 posts ]


Ko trenutno putuje

Putnika pretražuje forum: Nema registrovanih korisnika i 4 putnika


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Pretraži destinaciju:
Skoči na:  


Svi tekstovi su vlasništvo sajta:TT Group turistički portal 2018


PRETRAZITE PUTOVANJA FORUM