Grčka leto | Letovanje u Turskoj | Bugarska | Letovanje u Hrvatskoj | Turizam SrbijePretraži turistički forum:
     Preporuka:     Vremenska prognoza Beograd     Putopisi iz Turske     SEO cene    Euro to Dollars     Igrice za dečake     Hrono ishrana    Temperatura mora Grčka     Istanbul

Pokrenite novu temuReplicirajte Strana 1 od 1   [ 1 post ]
Putopisac Poruka
 Naslov teme: Gobekli Tepe najstariji hram na svetu!
ČlanakObjavljeno: Sub Jan 22, 2011 9:12 pm 
User avatar

Priključio se: Ned Avg 10, 2008 7:23 pm
Članaka: 129
U Turskoj se nalazi jedna građevina-hram koji po svojoj starosti i tehnici građenja, spada u najstarije hramove sveta, naravno dosada pronađene! Potvrđena starost je preko 12,000 godina! Naziv je "Göbekli Tepe", a leži u jugoistočnom delu Turske. Otkrio ga je pukim slučajem jedan pastir.

Ne zna se ni ko ga je gradio ni zašto! Samo se zna da se nalazi na mestu prvih civilizacija. Odlikuju ga kružno poređani po 5-6m visoki kameni blokovi, nešto slično kao StonehengeStonehenge, stim što je daleko stariji, čak 7,000 godina. Prema kazivanju arheologa i geologa pokazuje "nagoveštaj važne epizode u ljudskoj istoriji".

Interesantno je to da nisu našli alat kojim su tako precizno isečeni kameni blokovi težine i do 15t. Prema mitovima i legendama kaže se da je postojala neka sofisticirana napredna civilizacija. Nemački arheolozi (njihov dikument) su nakon 13 godina iskopavanja otkrili svega 5% građevine. Ali i to je bilo dovoljno da ga svrstaju u listu TOP 10 najmisterioznih arheoloških otkrića!Misterija je još veća time što su isklesane mnoge životinje na tim stubovima, poput divljih gusaka i divljih svinja! Interesantno, kada se ima u vidu takva kamena pustoš, bez šuma i livada. Mnohi smatraju da je kultnog znečenja, nalik "zverinjaku". Nagađanja su naučnika da bi moglo da reprezentuje Barku u kamenu!

Dakle, ovo je mesto koje odiše misterijom i drevnim civilizacijama. Zato predlažem svakom entuzijasti i avanturistida ga poseti! Ja nameravam kad-tad!_________________
http://www.solarnipaneli.org/, http://www.roofsolarpanels.biz/


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Poređaj  
Pokrenite novu temuReplicirajte Strana 1 od 1   [ 1 post ]


Ko trenutno putuje

Putnika pretražuje forum: Nema registrovanih korisnika i 4 putnika


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Pretraži destinaciju:
Skoči na:  


Svi tekstovi su vlasništvo sajta:TT Group turistički portal 2018


PRETRAZITE PUTOVANJA FORUM